Šta je novo?

Koliko Procesor utice na igranje novih igara

Prijatelj2708

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2007
Poena
345
Imam intel dual core procesor 3.2ghz d940, 8800 gts, 2 gb ddr2 kingstone. Zanimame da li je moguce da procesor pavi probleme sto se tice seckanja u novim igrama, npr lost planet?

Malo ga "Nasviraj" makar na 3.8GHz i to je to:D

Poslednja izmena:
Vidim da imas 8800GTS.Taj PentD bi trebalo da bude dovojlan za nju.Skoro sve buduce igre ce biti GPU bound(ogranicene grafickom kartom) i verovatno ce biti sve vise optimizovane za dual core procesore(sto ti imas).

Probaj malo da OCujes taj CPU,inace sve ostalo je OK.

PS Da imas SLI,sigurno bi bio ogranicen tim procesorom u visokim rezolucijama.

PS Da imas SLI,sigurno bi bio ogranicen tim procesorom u visokim rezolucijama.

Kada je graficka jaka, CPU je obicno limit za visoke (benchmark) fps-ove u nizim a ne visim rezolucijama. :)

8800GTS ne bi trebalo da bude sputan sa tvojim CPU-om, tj. da se drugacije izrazim, ne verujem da bi primetio ikakvu znacajnu razliku u igricama cak i kad bi upgrade-ovao procesor, jer kako sto Ivanbo rece, vecina danasnjih igrica je GPU a ne CPU limited... Eventualno malo klokni procesor, bez problema bi trebalo da na default naponu ode na nekih 3.6GHz a mozda i vise...

Poslednja izmena:
Nedostatak memorije najcesce zna da uzrokuje seckanje.A posto ti imas 2 GB kako vidim i 8800 GTS klokuj malo taj cpu i ne bi trebalo da imas taj problem.

definitivno te usporava CPU. Taj D940 je dosta sporiji od nekog C2D na 3GHz. Ako mozes kupi neki C2D.

Ljudi taj PD je apsolutno i vise nego dovoljan za teranje bilo kojih igara danasnjice.

I sto je najbitnije, 8800GTS nije overkill za njega u 12x10!

definitivno te usporava CPU. Taj D940 je dosta sporiji od nekog C2D na 3GHz. Ako mozes kupi neki C2D.

Bio je test u Svet-u Kompjutera Pentium D 3.2 GHz neznam koji je to valjda D915 vs Penium Dual E 2160 1.8 GHz i po onim testovima tu su negde.... U nekim testovima je chak E 2160 brzi nekih 4-5 % od tog D na 3.2 GHz... Na ovom testu se pokazalo koliko je C2D arhitektura bolja... :) O tome kad se E2160 klokuje na 3.0 GHz ne treba ni prichati koliko bi bio brzi od tog D915 na 3.2 GHz

Ali Pentium D je apsolutni šampion u grejanju... :d

Mislis da se vise greje od Bartona na 3.0 sa BOX kulerom?

Greje se kao DVA Bartona - imao sam takav na poslu.

Mozda bi dobio nesto u performansama ako dignes magistralu, s tim da spustis multiplikator na procesoru kako bi se procesor maksimalno uposlio.

Kod PentiumaD problem je sto ne postoji virtuelizacija. Uglavnom jedno jezgro tera sve a pomalo se ubaci drugi, ali je optimizacija losa i drugom jezgru se ne salje dovoljno posla.

Koji to Barton radi na 3Ghz ? :trust:
Ili si mozda mislio 3000+ ?

Pa naravno na 3000+

Izuzetni primerci Bartona su isli overklokovani najvise oko 2.5Ghz - sa tecnim hladjenjem i sl.
Standardni primerci 3200+ idu oko 2.2Ghz sa FSB-om na 200Mhz.

Poslednja izmena:

Siiigurno!
Ugrađivao sam komšiji sa D915 čini mi se, ZALMAN 7700Cu.
Posle, dobor naklokovan taj Pentium, imao je iste (blizu / +-3°C) temperature kao baš 1 takav Barton OC-ovan sa 166xne sećam se koliko na 200xne sećam se koliko, znam da je 2600+, sa WhisperRock IV-om koji nije ništa posebno...
Za mene je to bila katastrofa, vazduh oko kulera je bio topao, moglo je da se oseti da fin-ovi od ZALMAN-a greju!

Poslednja izmena:
Pa naravno na 3000+

Izuzetni primerci Bartona su isli overklokovani najvise oko 2.5Ghz - sa tecnim hladjenjem i sl.
Standardni primerci 3200+ idu oko 2.2Ghz sa FSB-om na 200Mhz.

Bas izuzetni su isli 2.9-3GHz, veliki broj mobilaca 2.6-2.8, a user Cwelle sa ovog foruma je Bartona drzao na 2.4G cini mi se i to na vazduhu.....

Word :)
Nisam verovao kada sam prosle godine ubacio onaj ES C2D nakon PD-a, razlika se zaista primetno videla, pogotovo kada bih merio fps :zgran: , a tada sam imao 1900XTX u masini!
:wave:

Imam intel dual core procesor 3.2ghz d940, 8800 gts, 2 gb ddr2 kingstone. Zanimame da li je moguce da procesor pavi probleme sto se tice seckanja u novim igrama, npr lost planet?

Ja sam imao problema dok nisam instalirao najnovije BETA drivere ;) sad je skroz OK. Doduse nije seckalo ali mozda je deo problema tu, mislim da su 168. nesto Probaj

Lost planet, iako tvoj računar prevazilazi minimalne zahteve, je zahtevna igra, kako softverski tako i hardverski. Da bi optimalno radila (klizila) potreban ti je C2D procesor, brza ploča, 8800GTS grafička kartica, 2GB ram-a i OS Vista dx10. Za sve ostale konfiguracije - smanji setovanja. Inače igre su domen gde će vlasnici AMD procesora imati daleko manje probleme jer je xp3500 sasvim dovoljan za ove igre (mada je X2 4200 realno potreban).

Ja isto imam problem sa igranjem mada mislim da me przi Sempron jer sam stavio jos 512Mb memorije i nemogu bas kako treba da igram Stalker-a. Neznam da li sam u pravu...voleo bi da mi neko kaze da li gresim jer se bas i ne razumem u neke stvari;)

Ja isto imam problem sa igranjem mada mislim da me przi Sempron jer sam stavio jos 512Mb memorije i nemogu bas kako treba da igram Stalker-a. Neznam da li sam u pravu...voleo bi da mi neko kaze da li gresim jer se bas i ne razumem u neke stvari;)

veci je problem tih 1Gb za stalker od tog slabasnog semprona. 2Gb i problem je resen. stalker "jede" memoriju..

Nista moram da uzmem C2D pa da vidim kako ce onda da tera. Jel postoji mogucnost da me koci maticna ploca koja i nije bog zna sta, asus p5pl2-e

Kada je graficka jaka, CPU je obicno limit za visoke (benchmark) fps-ove u nizim a ne visim rezolucijama. :)

Ovo nije tacno jer SLI otklanja GPU bottleneck u visim rezolucijama(gde je jedna karta ogranicavajuci faktor).Svrha SLI-a je da mozes da teras extra visoku rezoluciju sa max detaljima uz forsirani visoki AF(AA pomalo gubi smisao zbog same visoke rez. mada ljudi i njega forsiraju bez obzira).U ovom slucaju procesor je usko grlo i od njega zavisi koliko i kako ce graficke karte biti "nahranjene" podacima.Ovo je naravno i empirijski potvrdjeno vsie puta testiranjem SLI sitema sa raznim procesorima.

Ovo nije tacno jer SLI otklanja GPU bottleneck u visim rezolucijama(gde je jedna karta ogranicavajuci faktor).Svrha SLI-a je da mozes da teras extra visoku rezoluciju sa max detaljima uz forsirani visoki AF(AA pomalo gubi smisao zbog same visoke rez. mada ljudi i njega forsiraju bez obzira).U ovom slucaju procesor je usko grlo i od njega zavisi koliko i kako ce graficke karte biti "nahranjene" podacima.Ovo je naravno i empirijski potvrdjeno vsie puta testiranjem SLI sitema sa raznim procesorima.

Bas tako. Procitaj jos jednom moju tvrdnju. Dakle, ako imas jaku graficku, slab CPU ce najvise da te koci da u nizim rezolucija postignes velike fps-ove, tj. ajd da se lepse izrazim, u niskim rezolucijama ce ti fps biti najcesce CPU limited (ali je to znacajno samo za benchmarkovanje ne i za stvarno igranje), a u visim, tj. u onim zbog koje je graficka kao sto je 8800GTS, bottleneck ce u vecini slucajeva (sem ukoliko je CPU neki totalno zastareo za danasnje pojmove, npr celeron, pentium4, Athlon i sl) biti i dalje graficka... Sve u svemu, ne bi trebalo da te tvoj PentiumD znacajnije koci pri igranju...

Lost planet, iako tvoj računar prevazilazi minimalne zahteve, je zahtevna igra, kako softverski tako i hardverski. Da bi optimalno radila (klizila) potreban ti je C2D procesor, brza ploča, 8800GTS grafička kartica, 2GB ram-a i OS Vista dx10. Za sve ostale konfiguracije - smanji setovanja. Inače igre su domen gde će vlasnici AMD procesora imati daleko manje probleme jer je xp3500 sasvim dovoljan za ove igre (mada je X2 4200 realno potreban).

Jel mozesh ovo da objasnish ? :trust: Ovo mu dodje tako nekako kao da kazesh da je XP3500+ bolji od C2D ? :d
kezmm4ks1.gif

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno