Šta je novo?

Koliko naplatiti Android aplikaciju ?

Dzekson

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.04.2013
Poena
99
Vec dva meseca svakodnevno po par sati ucim android dev iz vise izvora. Najbolji izvor znanja mi je TheNewBoston i jos jednom napominjem kao i u drugim temama da je njihov tutorijal van svake kategorije i da ljudi sa tog kanala treba da dobiju neku nagradu za edukaciju.

Prica ide ovako:

Jedan prijatelj koji je vlasnik jednog lokalnog lanca proizvodnje, poznatog imena, hoce da mi izadje u susret i da mi omoguci da prvu ozbiljnu stvar koju napravim zapravo napravim za njega. Firma posluje odlicno, a kroz razgovor samnom mu je i sinula ideja da ode na Play store i prosiri marketing i dostupnost poslovanja. Sobzirom da je odlican prijatelj mog oca i mene, dao mi je priliku da napravim i budem placen za to.

Aplikacija bi bila nivoa kompleksnosti i dostupnosti nalik na e-banking Postanske stedionice MobiBankPŠ. ako neko ima apk na telefonu, a mozete je skinuti sa playstore-a i da pogledate. Dakle u terminima "tezine" neka osrednja vrednost je na mestu.

https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.asseco.android.jimba.bps.rs&hl=en

Moje pitanje sad je:

Koliko bi je naplatio ugovorac ?

Koliko je usled uzajamne saradnje i cinjenice da ce mi to znaciti u daljim takvim poslovanjima kao protfolio, realno da ja spustim cenu iz pitanja ozgor ?

Osim samog developinga, nsita drugo nisam stigao da promotrim, naucim i vidim kakva je ekonomska isplativost svega toga i u kom smeru ici kao developer, konkretno za nase prostore pa eto ako ima neko iskusniji da mi pomogne i objasni. Hvala u napred.

Ako ćeš da radiš po ugovoru za njega, naplati.
Ako si mislio da je staviš na store, pa da zarađuješ, zaboravi na to.
Bolje da praviš portfolio besplatnim aplikacijama koje mnogo ljudi koristi, nego aplikacijama koje je kupilo 5 ljudi.
:D

A sta ako napravi nove "besne pticice"? Mislis da bi samo 5 ljudi kupilo? :p

Poslednja izmena od urednika:
Ma može on da napravi i novi doom, bez marketinga ništa. Ali ključna stvar je da se ne zanosi, već korak po korak.

tetsuo, hvala, na to i mislim. aplikacija za potrebe njegove firme bi bila naravno besplatna da se preuzme. konkretno sam mislio na to koliko bi teoretski on kao poslodavac trebao da plati meni kao autoru aplikacije, ako je napravim po njegovim zeljama i potrebama, a takve je namene i oblika aplikacija.

Nigde ja ne zurim, prvi projekat kao igru i to naravno besplatnu, planiram da napravim room escape :)

Moras da procenis svoje trziste :

1. Koliko ces potencijalnih korisnika imati
2. Koliki je obim poslovanja tog tvog prijatelja
3. Koliki je obrt novca

Ovi faktori su jako bitni u Srbiji (u svetu postoje standardizovane cene), jer ako si iznad standarda odmah ce te bataliti a ispod ce te zloupotrebiti i nece te shvatiti ozbiljno - nadji neki balans po svom iskustvu.

Moja neka preporuka je da naplacujes 25-30e po radnom satu provedenom uz rad aplikacije (realan radni sat) i mozda spustis za 10%. Naravno, sve zavisi od ona tri faktora, ali ja bih to ovako uradio - Ako je razuman i ne odgovara mu mozete da pregovarate, ako ne - pusti budalu. ;)

S obzirom da se uci, mogao bi po toj (radni sat) racunici da doooobro zaradi ;)

korisnike hvala ti brda! spusticu ja to jos malo, jer je prijatelj a i moj prvenac. jos nemam deadline jer on covek ionako ima profitabilan ali opeterecujujuc posao. Hvala.

Trazi....500 eura

1.Odlcan prijatelj tvog oca i tebe
2.Poznata firma
3. Pocetnik si
Dakle:
1. Ako ne zadovolji prijatelja, pukao si u svakom pogledu.... Da li ce ostati prijateljstvo, pitanje.......
2.Ako ne zadovolji prijatelja, prica ce se prosiriti, pa neces dobiti ni jedan posao vise u zivotu, ako je poznata firma...
3.Ocekujes da radis za veliku firmu i da se ucis, pri cemu si siguran u svoje sposobnosti da mozes to da ispunis? Lep plan......

Dakle, uradi coveku za dzabe uz uslov da ti plati koliko on misli da mu vredi aplikacija na osnovu broja skidanja, narucivanj preko nje, itd, itd... - time delite zajednicki rizik, ostajete prijatelji i ako uspete ( sto ti zaista zelim ) imaces sve preporuke od njega.....
Ne budi halapljiv za prvi put ;)

Nema ništa besplatno..ako nešto nekom besplatno uradiš taj će to tako i ceniti..drugo, ima da te cima za svaki bug koji neko prijavi od korisnika..ima da zažališ što si uopšte se i prihvatio posla.. Ja bih tražio i više iako bi mi to bila prva aplikacija, ali mislim da je cena od 500€ sasvim korektna.. Nemoj ništa da radiš za džabe, ceni svoj rad i trud i toliko će te drugi ceniti..

Nema ništa besplatno..ako nešto nekom besplatno uradiš taj će to tako i ceniti

Potpuno tacno, da si profesionalac sa 1000+ aplikacija, i tada bi se besplatna aplikacija vrednovala kao nesto manje vredno, ili cak bezvredno. A narocito sto si pocetnik u tome. Cim se nesto plati, odmah je i drugaciji pogled na vrednost toga.

Samo ovo što ti je rekao korisnik, 25-30 e po satu, ma hajte.
S obzirom da si početnik ne uzimaj više od 5, 10 ako baš hoće da ti da. Ipak je ovo Srbija.

Kako mislis da naplati po satu, kad se covek jos uvek uci? On jedino moze naplatiti po projektu.

Ja nisam rekao besplatno, nego da ucestvujete zajedno u riziku, i da se u zavisnosti od uspesnosti projekta naplati ( sto nije problem, posto je covek porodicni prijatelj ).
Tako on zna da ces dati sve od sebe jer sto bolje uradis posao bice vise para....
Takodje, ako ne uspe, ti nista ne gubis, dobijas iskustvo vise i svi srecni i zadovoljni.....

А да се договорите да ти плати по броју скидања, рецимо месечно? Тако ћеш имати неки стални прилив... Само једна од опција. :)

Vrh Dno