Šta je novo?

Koliko moze maksimalno switcheva u nizu?

RasetaM

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2001
Poena
619
Znaci interesuje me koliko mogu maksimalno da naredjam switcheva u nizu, znaci racunar, pa kabal, pa switch, pa kabal, pa switch ... pa racunar i da to radi?
Da li ima neka ogranicenja ili mogu svaki kabal izmedju da stavim do 100m?
Da li je neko ovo probao, ja sam probao sa 5 komada, ali me interesuje moze li sa vise?

Hm, ja sam video na elitesecurity.org da su neki likovi iz Kaća (mesto kod NS, prim.pis.), povezali između sebe kablovima kroz skoro ceo Kać. I to ne koristeći nijedno pravilo, već po principu "ako radi kad si ga povezao, ne diraj ga". Dakle, samo su switchevi između, ništa ruteri, pojačavači i ta čuda.

http://www.elitesecurity.org/tema/98224

UTP radi i na ~120m, ali nemoj da ideš preko 100m, čak ni preko 80m - da ne bi imao posle problema. Srećan rad!

U principu ce da ti radi proizvoljan broj switcheva, sem ukoliko na ti switchevima istovremeno radi i STP (ili RSTP)...u tom slucaju ces ili 1. morati da ogranicis dubinu hijerarhije do 7 switcheva, ili 2. da se poigras sa podesavanjem timera za STP koji bi u protivnom defaultno bili najvjerovatnije prekratki za dubine vece od 7.

pozdrav

+-

Poslednja izmena:
violinista je napisao(la):
Hm, ja sam video na elitesecurity.org da su neki likovi iz Kaća (mesto kod NS, prim.pis.), povezali između sebe kablovima kroz skoro ceo Kać. I to ne koristeći nijedno pravilo, već po principu "ako radi kad si ga povezao, ne diraj ga". Dakle, samo su switchevi između, ništa ruteri, pojačavači i ta čuda.

http://www.elitesecurity.org/tema/98224

UTP radi i na ~120m, ali nemoj da ideš preko 100m, čak ni preko 80m - da ne bi imao posle problema. Srećan rad!

:zgran: ne verujem sta su likovi uradili :zgran:

respect!

+- je napisao(la):
U principu ce da ti radi proizvoljan broj switcheva, sem ukoliko na ti switchevima istovremeno radi i STP (ili RSTP)...u tom slucaju ces ili 1. morati da ogranicis dubinu hijerarhije do 7 switcheva, ili 2. da se poigras sa podesavanjem timera za STP koji bi u protivnom defaultno bili najvjerovatnije prekratki za dubine vece od 7.

pozdrav

+-

Sorry, šta je STP? Jedino na šta sam naišao u mrežnoj terminologiji to je "Shielded Twisted Pair", iliti - oklopljeni kabl sa upredenim paricama. Kapiram da je to neki parametar za rad switcha?

Spanning Tree Protocol...

Ovo je protokol koji koriste neki switchevi za kontrolisanje mogucih loop-ova koji se mogu pojaviti ukoliko povezes switcheve tako da imaju vise mogucih putanja do destinacije i obratno (ovo se obicno radi da bi obezbjedio redundanciju).

Npr., ukoliko imas tri switcha i svaki je povezan sa svakim, jedan od puteva se obicno mora onesposobiti da ne bi imao loopove i tako izazivao broadcast strormove i slicne nezgode :)

Poz

+-

Poslednja izmena:
mislim da su koristili stare dobre swicheve od po 25e koji teshko da mogu
da imaju takve akcije ... 3com ili bilo koji nWay switch ce mozda to da ima ali
ovi krishiksi .. teshko ..

inache povezivanje gomile switcheva je redovan sport po mom komshiluku :)
E sad... razlika izmedju 80m i 120m kabla je u par ms ... par ms par ms onde ;)

ps.
za sve gledaoce sa jeftinijim ulaznicama ... koji kuci rade probe ... nije isto 80m kabla
po sobi razvuchenog i 80m razvuchenog da visi napolju ... :)
pps.
poshtujte IEEE 568a i 568b !:)

Nazad
Vrh Dno