Šta je novo?

Koliko komp vuche struje?

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Znam da su slichne teme vec postojale ali mene zanima konkretna cifra ;)
Koliko konfa viche struje za npr pola dana(12h) rada?
A64, 1hdd, 9550, 512...uglavnom standardna makina. Monitor je TFT17.
Koliko takva mashina potroshi struje za pola dana (12h) rada SA upaljenim monitorom a koliko BEZ upaljenog monitora? Znachi zanimaju me velichine u dinarima (od-do). Naravno ne trazim da mi neko da tachne velichine u 10 para ali bih voleo da znam makar okvirno.
I josh me zanima koliko vuche neki P2 na 450MHz bez upaljenog monitora? Da li su cifre slichne kao i za gore navedenu konfu?

Samo mi reci da ne razmisljas da kupis P2 450 da bi ti nesto skidao celodnevno, zbog ustede u racunu za struju ? :)

Ne nego ce jedan takav server biti upaljen 24/7 pa me chisto zanima koliko ce to okvirno troshiti mesechno struje :) A kao shto rekoh, voleo bih da mi neko kaze toliko i toliko dinara sa monitorom na 12h i toliko i toliko dinara bez monitora na 12h ;)

Genghis Khan je napisao(la):
Ne nego ce jedan takav server biti upaljen 24/7 pa me chisto zanima koliko ce to okvirno troshiti mesechno struje :) A kao shto rekoh, voleo bih da mi neko kaze toliko i toliko dinara sa monitorom na 12h i toliko i toliko dinara bez monitora na 12h ;)

Ne razumem, ok "server" (da ne ulazimo sada u diskusiju, ali stvarno svasta ljudi nazivaju serverom danas :)) ce biti upaljen. A monitor ? Jel ti treba ili ti ne treba ? Ako ne, ugasi ga i tacka, sigurno ces ustedeti jos par kinti mesecno :).

Na taj "server" bice prikachene kamere i on ce sluziti za video nadzor na daljinu ;) Njemu ne treba monitor. Mene interesuje koliko ce on troshiti mesechno i uopshte nije meni neki cilj da se zashtekam shto vishe nego bre samo hocu da znam red velichina koliko danas prosechan komp troshi u dinarima/sat sa/bez monitora :) Nishta vishe :)

To ti nece biti dovoljno za server za video nadzor.
Ti programi opako guse masinu, tu bez 1+GHz nista. Monitor stavi neki TFT, trosi dosta manje od CRT-a, sam ce se otplati za godinu dana.

Pozdrav!

Ili iskljuchi kamere, nece nishta da troshe, isplatice se za jedno 2 godine :d

Neshto sam gledao i kartice za video nadzor (sa nekoliko video ulaza) dosta posla samo odradjuju koliko sam skontako? Mozda nisam upravu? Moracu da odem i pogledam ih konkretno pa cu videti shta pishe u specifikacijama. U svakom sluchaju, sada samo pravim neke kalkulacije (jer treba da odradim tako neshto josh na 3 mesta pa ljudi hoce konkretne cifre). Znachi kao shto rekoh, nije uopshte PROBLEM koliko ce te mashine troshiti vec me samo interesuju okvirne cifre da bih ja mogao sa nechim konkretno da izadjem pred njih ;)

One trose koliko trose, da rade ugasene ne mogu, ne znam oko cega se potresaju toliko.
Ako im treba nadzor, eto im ga, trosi koliko trosi i tacka :)

Pozdrav!

p.s. a p2 ne kupuj, bez P4 Willamete nista, ili Athlona XP i boljeg diska.

Za grubu procenu sabereš snagu napajanja i potrošnju monitora i dobiješ gornju granicu (maksimalnu trenutnu snagu) u vatima. To pomnožiš sa vremenom rada ( koliko sati dnevno) i podeliš sa 1000 da bi dobio potrošnju u kWh.
Npr. 360W + 140W = 500W , moj komp maksimalno troši 500W.

Racunaj da ti sa TFT-om (max 40W) ne trosi vise od 200W, pa racunaj - pola dana ~2.5kWh. Cena bez poreza za 1kWh je u "zelenoj" tarifi ~0.7din za "jeftinu" tarifu i ~2.8din u "skupoj" bez poreza. U "plavoj" tarifi su cene oko 60% vise. A "crvenu" se nadaj da neces da zakacis. :)

P2-jka trosi max 50-60W manje.

Sasa je napisao(la):
Samo mi reci da ne razmisljas da kupis P2 450 da bi ti nesto skidao celodnevno, zbog ustede u racunu za struju ? :)
Ja koristim pentium 2 i da znas samo koliko sam ustedeo para na racunima za struju . :d

A sad da kazem i nesto oziljno Pentium 2 je mnogo bolji procesor sto se tice potrosnje struje od Pentiuma 4. Potrosnja procesora Pentiuma 2 na 450 MHz iznosi 24 W a Pentiuma II na 300 Mhz trosi samo 12 W sto je vise nego duplo manja potrosnja od procesora koje ti je Sasa predlozio. Sto se tice tvrdnje da Pentium 2 konfiguracija trosi manje od 200 W Delija je potpuno u pravu. Moja konfiguracija koja se sastoji od pentium 2 procesora na 300 MHZ, cd pisaca i 17 incnog CRT monitora sigurno trosi manje od 150 W posto toliko iznosi snaga napajanja mog kompjutera.

Poslednja izmena:
Ja sam (prvenstveno zbog toga) kupio uredjaj koji stavis izmedju uticnice i potrosaca i pokaze ti koliko watt-i vuce, koliko ti potrosi u odredjenom periodu, koliko je to u lovi (mana nema mogucnost za dve tarife), koliko vuce ampera i sl. Koliko se secam potrosnja je bila oko 130 watt za kompjuter sa napajanjem od 300w, dva hard disk-a, sempron 2600+ (nisam siguran), dvd rezac, radeon 7000 i jos dve-tri kartice (pinnacle tv, firewire), Potrosnju sam merio bez monitora. Ako te zanimaju tacni podatci o konfiguraciji i potrosnji na 12h javi pa da izmerim ponovo i sa monitorom.

alan ford je napisao(la):
A sad da kazem i nesto oziljno Pentium 2 je mnogo bolji procesor sto se tice potrosnje struje od Pentiuma 4. Potrosnja procesora Pentiuma 2 na 450 MHz iznosi 24 W a Pentiuma II na 300 Mhz trosi samo 12 W sto je vise nego duplo manja potrosnja od procesora koje ti je Sasa predlozio.

Ma super je P2 i koliko trosi, ali je preslab :).
Program za nadgledanje nece raditi na tako sporom kompu, o tome ja pricam :)

Pozdrav!

Sve u svemu kompjuter ne bi trebao da trosi vise od dve do tri sijalice.
CC stipse jedne :).

Ne znam sta je ovde bitnije roba ili struja.......

Niko meni da kaze makar red velichina :) Jel trosho 300din mesechno ili 3000din mesechno? Mozda vishe? Jel moze neko da mi kaze OKVIRNO KOLIKO? :) I kao shto rekoh ne radi se ni o kakvom shtekanju i ne znam zashto neko pomishlja na to. Jednostavno mi treba inf koliko ce mesechno na to ici i [TACHKA].

Pa ne da sam ti napisao red velicine, vec sam ti dao i skoro tacne cene. ;)

Jedino, ne mogu da sanjam da li imas jedno- ili dvotarifno brojilo, u kojoj si zoni (zelena, plava, crvena...)...

p.s. Zar ti ne bese neki ekonomista? :p

Delija je napisao(la):
Racunaj da ti sa TFT-om (max 40W) ne trosi vise od 200W, pa racunaj - pola dana ~2.5kWh. Cena bez poreza za 1kWh je u "zelenoj" tarifi ~0.7din za "jeftinu" tarifu i ~2.8din u "skupoj" bez poreza. U "plavoj" tarifi su cene oko 60% vise. A "crvenu" se nadaj da neces da zakacis. :)

P2-jka trosi max 50-60W manje.

Sada sam sve skontao! Hvala na korisnim informacijama ;)

Nazad
Vrh Dno