Šta je novo?

Koliko je pametno uzeti polovan hard??

FJCharlie

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2007
Poena
345
Hardovi tipa starosti godinu-dve?
Koliki je inache vek hardova?
ima li veze velichina harda sa vekom trajanja?
ako josh neko ima neki bitan odgovor na pitanja koja nisam postavio-obavezna da napishe!
Hvala unapred!

Da i shta ako rikne? Da li je neko dobio drugi (garancija) ? Koji su uslovi garancija obichno?

Poslednja izmena od urednika:
ja licno ne bih nikad kupio polovan hard, polovnu optiku i polovno napajanje starije od 3 meseca...

HD i optiku treba kupovati novu. Ako je baš povoljno, HD može i polovan, al da je bar još godinu dana u pisanoj garanciji (podrazumeva se da uz HD dolazi i papir-garancija).
To je moj stav, e sad, neki vole da žive opasno... :D

Hard diskovi su relativno nepouzdani, tako da je rizik uzimati polovne.
Zavisi kako su radili, tj ne podnose pomeranje u radu i sl...

neslazem se sa vama, ako je hard dobar (smart) uglavnom takvi hardovi rade bez problema i dalje... mnogo je veca sansa uzeti nov koji posle nedelju/dve pukne usled fabricke greske...
ja sam imao maxtore 120GB koji su radili 5 godina bez prestanka i tihi su bili (spindle zvuk) kao i prvog dana kupovine.. a smart je jedino detektovao povecanje radnih sati i nista drugo...

druga je prica ako hard ima bad sectore ili spada u kriticne serije (maxtor slim, ibm neki modeli itd...)

hvala ljudi na brzom odgovoru...
tako sam i ja mislio..
bila je ponuda hard za sitne pare, ali bez garancije-upravo otpala :)
nego me sad interesuje garancija
recimo kupim polovnjak i ima garanciju i crkne, shta onda?
jel mi to sigurna zamena ili che da nadju neki k...c da me zahebu ili shta?
Nazovite me skeptikom ali ne verujem prodavcima.... previshe iskustva sa njima

neslazem se sa vama, ako je hard dobar (smart) uglavnom takvi hardovi rade bez problema i dalje... mnogo je veca sansa uzeti nov koji posle nedelju/dve pukne usled fabricke greske...
ja sam imao maxtore 120GB koji su radili 5 godina bez prestanka i tihi su bili (spindle zvuk) kao i prvog dana kupovine.. a smart je jedino detektovao povecanje radnih sati i nista drugo...

druga je prica ako hard ima bad sectore ili spada u kriticne serije (maxtor slim, ibm neki modeli itd...)

sasvim lepo receno...

sasvim si u pravu...

Hardovi tipa starosti godinu-dve?
Koliki je inache vek hardova?
ima li veze velichina harda sa vekom trajanja?
ako josh neko ima neki bitan odgovor na pitanja koja nisam postavio-obavezna da napishe!
Hvala unapred!

koristi pretragu.
I najbolja serija hardova u losim rukama moze da se pokvari, i najlosija serija hardova u rukama iskusnog moze da traje godinama.

Osnova dobrog rada hard diska je dobra struja (napajanje), redovno pracenje temperature (adekvatno hladjenje hard diska) i redovna defragmentacija. Podrazumeva se izbegavanje divljackog prekidanja struje i rada hdd-a.

Poslednja izmena:
Ima li neko listu kritichnih hardova? Da znam da je ne zahebem...
@a c a - shto se tiche tempereature, koliko se pricha na benchu (bila je tema), da je idealna temperatura 42-43-44 stepena... (chak je bilo i na nekom site-u firme koja ih proizvodi)
E sad ja moj hard ne hladim i on je od 40 do 45 C-shto je tu oko ideale i radi vech 5god.
Hvala na odgovorima momci.

Imam Chieftec 410-20W na njemu je 12cm vent-nishta posebno, al' je pristojno

Ja nikad ne bih kupio polovnu hdd /optiku pogotovu kad pogledam cene nove .
Ne kazem da sam ja upravu ali moje misljenje je tako

Poslednja izmena:
pa vidi, sve ovo je zbog ponude hard 400gb za 35E shto je vishe nego povoljno, ali sam odustao zato shto nema garanciju...
shta bi sa tom BLACK listom?

pa vidi, sve ovo je zbog ponude hard 400gb za 35E shto je vishe nego povoljno, ali sam odustao zato shto nema garanciju...
shta bi sa tom BLACK listom?

kod novijih diskova nema tu bas pravila..... ranije se znali za slim maxtor da ne traje vise od 2-3 godine
ima neki ljudi po forumima pokusavaju da skontaju sta uzeti novo jer ima serija novih diskova koji se u odnosu na firmware vise kvare, naprimer samsung 1TB disk bilo je reci koje se revizije treba kloniti... za ostalo neznam jer prodavci/distributeri ne odaju informacije o tome

hvala ljudi na brzom odgovoru...
Nazovite me skeptikom ali ne verujem prodavcima.... previshe iskustva sa njima

Sam sebe. Ali realno slabost na pare je svakidashnjica... Zato postoji bench da se lepo informishesh, i odesh i kupish nema
Prodavac:"E imam ti ovaj jeftini od zilion mb,znash mb su ti vechi od gb" i sl.

@a c a
koja ti je temp. hardova kad ih moras hladiti?

Imam krs kung fu kuciste bez ugradjenih ventilatora. kad ih ne hladim temp je oko 47 u idle a pri drljanju ide preko 52 stepena. Sa dodatna 4 ventilatora, 2 12-ice direktno duvaju na 2 hdd-a i i 2 8-ice koje izduvavaju topao vazduh u najtoplijim danima kad je bilo 38 stepeni, temp hardova nije prelazila 39. Danas posto je pala temperatura sam iskljucio 1 12-icu i 1 8-icu i temperatura je oko 34-35 stepeni, jutros kad su radila sva 4 bila je oko 31 stepen.

Ja ne volim da mi HDD predje ~35c, meni je jedan ~23-27 a drugi 28-33c ( zima-leto ) i tako sam i navikao, 40c da vidim kod sebe na HDD-u poceo bi da panicim ..

Inace, imam jednog starog Maxtora koji radi nesto vise od 4god. i za sada nemam problema sa njime, tako da bez obzira na starost on se pokazao i jos uvek pokazuje kao ok HD.

Medjutim, 2 WD-a su mi dobila bad sectore posle vec 2-3 meseca i ja HDD nikad ne bi kupio polovan ako nema garanciju jer HD ume da otkaze, bolje 10-15e za novi nego posle da mogu da ga bacim ..

mislim da ne treba preterivati sa hladjenjem diskova, u boljim kucistima sa jednim HDD-om dodadno hladjenje nije potrebno (za vecinu modela)... meni na primer WD2500KS radi povremenu rekalibraciju kad se oladi, jer verovatno kao svaki mahanicki deo on ima neku svoju idealnu temperaturu pod kojom je u optimalnim uslovima...
ja vise verujem disku koji u mojoj masini radi 2-3 godine, neko nekom novom, cak sam jedno vreme prodavao star WD ali sam se predosmislio, pogotovo kad sam skontao da nov HDD ima 4 sektora koji su ispod 50ms pristupa

Ja ne volim da mi HDD predje ~35c, meni je jedan ~23-27 a drugi 28-33c ( zima-leto ) i tako sam i navikao, 40c da vidim kod sebe na HDD-u poceo bi da panicim ..
Klima u sobi?

CM690 kucishte i HDD-ovi 42-43 IDLE i 47-50 LOAD... Diskovi iz potpisa i naravno hladjeni onim fanom shto se nalazi napred na CM690 kucishtu... Temp u sobi ~ 30 C...

@Oster jedno je mehanicki deo koji je izlozen prasini a drugo hermeticki zatvoren uredjaj koji je projektovan da traje podosta...
sto se tice garancije ona mi bas nije uteha ako izgubim podatke...
a ja kad spominjem kupovinu polovnog naravno da ocekujem da saznam stanje smart parametara diska, koji verujem bi vecina bench prodavaca rekla...a podaci iz smart-a su ipak donekle merodavni za diskove koji su radili dok su na novim diskovima prakticno neupotrebljivi/prazni...

Nemam klimu u sobi gde je komp. mada kad/ako je ukljucim oseti se ipak, mada nema nekog uticaja na temp. diskova, mozda 2c ne vise.

Evo sada mi terasa otvorena kao i svi prozori i evo temp.

1252fr5.jpg

Inace, kod mene ne primecujem uopste neku razliku izmedju load-a i idle-a diskova, ako je ima onda je 1-2c max.

Hard disk nije hermetički zatvoren i ima otvor gde uzima vazduh.Na takvom otvoru je filter.

Poslednja izmena:
Hard disc jeste hermetichki zatvoren, pricha je da kad bi se glava koja ochitava podatke sudarila sa chesticom prashine, rasula bi se u paramparchad... stoga hard mora biti sealed.
nego..shta bi sa black listom hardova?
Seagate baracuda,recimo model sata od 320gb, shta mozhete da mi kazhete o njemu? vek trajanja, koliko trpi nestajanje struje, itd...
ima li ko da prodaje takav hard s garancijom? dao bih 35e...

Vrh Dno