Šta je novo?

Koliko je ovo bajtova? :)

Comet Hunter

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
619
Cetiri bajta, ili mozda vise?
E koliko god da je nije puno! :D

Prilozi

• sun_c.jpg
    sun_c.jpg
    43.5 KB · Pregleda: 309
kole89 je napisao(la):
LOL, iz kojih je ovo novina :d?
Liči na "Politiku".

A možda su to neki novi bajtovi, koji se čuvaju u tetrapaku. :p

mozda hoce da kazu da su popili pola jogurta. :d

Ubiće nas ta ćirilica.

Ronnie Coleman je napisao(la):
Ubiće nas ta ćirilica.
Nema to veze sa ćirilicom... Šta znači prefiks tera uči se u osnovnoj školi (nisam siguran da li u VI ili VII razredu, tako nekako). Jel' novinar koji je to pisao završio osnovnu školu? A urednik rubrike? A glavni urednik? A lektor? Jel' iko iz tih novina završio osnovnu školu?

Ovo je sramota, ne bi smelo da se desi ni u zidnim novinama neke osnovne škole. :(

da ovo nije klasichna greshka prevodjenja, nego bash bash glupost .

Ovo je sramota :bottle: :wall:
Bre, neda ga ja nebi otpustio posle ovakve izjave nego bi.....:smackbum:

Novinari koji pišu o "opštim" temama, tj. oni u dnevnim novinama, obično nemaju veze sa životom, tako da je ovo još i dobro šta je moglo da piše :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Novinari koji pišu o "opštim" temama, tj. oni u dnevnim novinama, obično nemaju veze sa životom, tako da je ovo još i dobro šta je moglo da piše :)
A ti misliš da to tako ide, novinar napiše i onda se štampa? E da ti znaš kroz koliko ruku prođe neki tekst pre nego što izađe u novinama! Zato i jeste strašno, što je tekst prošao kroz toliko filtera i na kraju ispalo ovo, i to u naslovu. Uzgred, nije isključeno da je novinar tačno napisao a da je kasnije prepravljeno.

wiz011 je napisao(la):
A možda su to neki novi bajtovi, koji se čuvaju u tetrapaku. :p
hehe...ma sigurno je to..
svaki dan vidim nesto novo..i onda se zapitam kakva je ovo drzava...

Ako ste procitali tekst, videli ste da se nigde vise ne spominju "tetrabajti", ali ni terabajti. Velika je mogucnost da greska nastane kod slovoslagaca, primera ima mnogo, a verovatno i jeste upravo to, posto tekst pregleda vise ljudi pre davanja u stampu.

P.S. Nije Politika, oni imaju drugi font i stil naslova i podnaslova, kao i teksta.

RazbojNick je napisao(la):
Ako ste procitali tekst, videli ste da se nigde vise ne spominju "tetrabajti", ali ni terabajti. Velika je mogucnost da greska nastane kod slovoslagaca, primera ima mnogo, a verovatno i jeste upravo to, posto tekst pregleda vise ljudi pre davanja u stampu.

P.S. Nije Politika, oni imaju drugi font i stil naslova i podnaslova, kao i teksta.
:zgran: nisi valjda mislio na RUČNO slaganje slova u kalupima, ono što ide naopako, zbog čega su mnogi slovoslagači postali invalidi, kada im slova ispadnu na nogu:d Ja sam mislio da se danas to radi na računaru, to jest da koriste bar word za prokleti spelling and grammar check, pa to i ja koristim na svom računaru, i kod kuće i na poslu, koji je smisao korišćenja računara.
P.S.
Da nije Balatazar umešao svoje :crash: prste i u ovo??

Velika je mogucnost da greska nastane kod slovoslagaca
Nema više slovoslagača, odavno se novine ne štampaju tako.

Naravno da se novine ne stampaju tako, ali ne znam koji naziv sada nosi zanimanje osobe koja neposredno priprema tekst za stampu. Svakodnevno mozete naci bezvezne greske nastale, predpostavljam, u procesu stampe, pre nego u toku kucanja ili redigovanja teksta. Pa, ako novinar kuca tekst na racunaru, zna valjda sta je terabajt???

Naravno da se novine ne stampaju tako, ali ne znam koji naziv sada nosi zanimanje osobe koja neposredno priprema tekst za stampu.
U tom smislu najneposrednije tekst pripremaju za štampu urednik rubrike (ili tzv. noćni urednik, ako je reč o drugom izdanju) i prelamač (koji radi po instrukcijama urednika rubrike, ili drugog nadležnog urednika). Kada se tekst prelomi onda se štampa na štampaču pa se to ponovo pregleda eda bi se ispravile greške. Posle toga nema više nikoga ko interveniše na bilo koji način na tekstu, dalje je sve stvar tehnike.

Ova vrsta tekstova ne spada u tekstove koji se ubacuju u drugom izdanju, znači redosled je, otprilike, ovakav (ili bi morao biti takav u normalnim novinama):

novinar -> urednik rubrike -> lektor -> urednik rubrike + glavni urednik -> urednik rubrike + prelamač -> urednik rubrike + glavni urednik + prisutni novinari (pregled kontrolnog otiska na štampaču) -> urednik rubrike + prelemač.

Kao što vidite, ima tu sijaset prilika za kontrolu. Osim toga, tekstovi u mreži su obično dostupni svima, pa može ako primeti grešku da u bilo kom trenutku procesa reaguje svako ko je primeti, uključujući novinara koji je pisao tekst.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
Nema to veze sa ćirilicom... Šta znači prefiks tera uči se u osnovnoj školi (nisam siguran da li u VI ili VII razredu, tako nekako). Jel' novinar koji je to pisao završio osnovnu školu? A urednik rubrike? A glavni urednik? A lektor? Jel' iko iz tih novina završio osnovnu školu?

Ovo je sramota, ne bi smelo da se desi ni u zidnim novinama neke osnovne škole. :(

Mislim da u šestom razredu sam učio prefikse ;) :D

A ovo - ovo je jogurt :)

Pa zar vi niste culi?

Industrija za preradu mleka i mlecnih preradjevina "Sun" je uvela novinu u svom radu ... jogurt u tetrapaku koji se moze podeliti na pola i kupiti samo polovina, uveli su mu i novo ime - tetrabajt.

Kostolomac.TK je napisao(la):
Pa zar vi niste culi?

Industrija za preradu mleka i mlecnih preradjevina "Sun" je uvela novinu u svom radu ... jogurt u tetrapaku koji se moze podeliti na pola i kupiti samo polovina, uveli su mu i novo ime - tetrabajt.

Јел' ово шала или озбиљно?

Нигде нисам видео смајлије :)

wiz011 je napisao(la):

Sedmom... sada mozda i u osmom, ali je svakako posle 6-og :)

Wulfgar je napisao(la):
Јел' ово шала или озбиљно?

Нигде нисам видео смајлије :)

Pa sala je naravno ... :d ... ko zna mozda i nije ... :p

Mislim da bez potrebe dižete prašinu, u pitanju je klasična typo greška jer u daljnjem textu se jasno vidi da čovek navodi ispravne podatke. Ako je neko krivac, to su korektori koji taj text dobijaju na proveru, zbog poznatog fenomena o ponavljajućoj ljudskoj greški, a pride, te novine nisu uskospecijalizovani tech časopis. Pogledajte i vaše postove ako imate vremena da ih analizirate - koliko ste grešaka pronašli? Danas sam prelomio jezik čitajući reči: platop, laptom i naravno, laptop - na forumu - sve u jednom jedinom postu, takođe, sam u postu jednog ex-moda pročitao da fotoaparati koriste CF i XD baterije; shvatite da se lapsusi i greške jednostavno dešavaju...

4 puta sam procitao ceo tekst dok nisam ukapirao u cemu je stvar, nikako da se setim da naslov procitam pazljivo :d.

andjelkoyu je napisao(la):
Mislim da bez potrebe dižete prašinu, u pitanju je klasična typo greška jer u daljnjem textu se jasno vidi da čovek navodi ispravne podatke.
Ja sam rekao da je lako moguće da novinar nije kriv. A u ozbiljnim novinama ovakve typo greške jednostavno ne mogu da se dese. Porediti pisanje na forumu sa izdavanjem novina je smešno.

Tipujem da je kriv neki duduk-urednik, koji je stavio ovakav naslov, tj. da uopšte nije reč o typo grešci. Kriv je i lektor.

Poslednja izmena:
Slažem se Wiz, urednik i lektor su najverovatniji krivci. Novinar koji piše tekst po pravilu vrlo retko stavlja "opremu" (ako i stavi, urednik to obično promeni - da i on nešto uradi i opravda svoju platu/honorar, he, he), tako da i ja tipujem na urednika. Lektor je kriv što to nije primetio i ispravio... Potvrda svemu ovom je što se to dalje u tekstu nigde ne ponavlja...
Offtopic: Inače, slučajno baš radim kao novinar pa sam imao prilike da vidim gomilu sličnih grešaka (najlakše "prolaze", verovali ili ne, baš u naslovima, nadnaslovima i ostaloj opremi teksta, jer su kratki pa se niko detaljnije i ne zagleda/udubljuje u njihovo značenje). Jednom prilikom izašao je naslov (u jednom tekstu sa sportskom tematikom): "Stefan razbio malter" a trebalo je "Stefan razbio maler", he, he
A o greškama u osnovnom tekstu da i ne pričam. Najsimpatičnija greška koju sam do sada video bila je - ...ti i ti proizvodi daju: "izrazitu prdnost" (prednost)! To ne bi ni primetili da nas nije zvao jedan saradnik i počeo sa pričom (onako izokola, sav ozbiljan) da ga muče gasovi - pa gde može to da kupi, pomoglo bi mu...
A šta sam sve čuo od starijih kolega da se dešavalo...

Papir svašta trpi...

Sasa_NS je napisao(la):
Inače, slučajno baš radim kao novinar
Inače, slučajno sam i ja to radio godinama, pa zato i znam sve ono gore što sam napisao. :)

U jednom većem dnevnom listu pisalo je u naslovu da je iz cisterne iscurio hlor a u tekstu je negde pisalo da je hlor, negde da je azot a negde da je neko jedinjenje. I niko nije primetio ništa neobično dok ja, koji sam manje-više iz dosade pregledao tekstove za sutrašnji broj, nisam doviknuo nadležnom uredniku (uredniku rubrike s kojom ja veze nisam imao) "Zna li se šta je iscurilo iz ove cisterne?" On me je začuđeno pogledao i morao sam da mu objašnjavam šta u tekstu ne valja. Da ne poveruješ. :(

ne znam oko cega je nastala ovolika frka... ovo je mala greska, u odnosu na stalne greske svuda redom...

npr. ja volim da citam Politiku i njenu sekciju o vestima iz sveta (u stvari, citam samo to i TV program ;) )... tu gresaka ima koliko hocete... pisao sam im jednom na mail i neko mi je (nepotpisan!!!) odgovorio da "nema razloga da se cepidlaci oko takvih sitnica"... a, ***, Politika je nasa najozbiljnija novijna :(

ZoNi je napisao(la):
neko mi je (nepotpisan!!!) odgovorio da "nema razloga da se cepidlaci oko takvih sitnica"... a, ***, Politika je nasa najozbiljnija novijna :(
Vidim kol'ko je ozbiljna.

wiz011 je napisao(la):
Inače, slučajno sam i ja to radio godinama, pa zato i znam sve ono gore što sam napisao. :)

U jednom većem dnevnom listu pisalo je u naslovu da je iz cisterne iscurio hlor a u tekstu je negde pisalo da je hlor, negde da je azot a negde da je neko jedinjenje. I niko nije primetio ništa neobično dok ja, koji sam manje-više iz dosade pregledao tekstove za sutrašnji broj, nisam doviknuo nadležnom uredniku (uredniku rubrike s kojom ja veze nisam imao) "Zna li se šta je iscurilo iz ove cisterne?" On me je začuđeno pogledao i morao sam da mu objašnjavam šta u tekstu ne valja. Da ne poveruješ. :(
...a na kraju se ispostavilo da je razblazena sona kiselina, ali bitno je da se digla frka :wall:
Toliko o ozbiljnosti srpskog novinarstva :crash:

novinarstva?! zar su stekli pravo da se tako nazovu.... (da ne budem 100% iskljuciv, dodacu cast izuzecima)

Tetrabajti su dobra marketinska ideja... Zasmilite, dobijes memoriju uz svaki karton mleka ili jogurta... :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno