Šta je novo?

Koliko je naziv sajta bitan za posecenost (marketing)

Maestro

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
169
Imam par pitanja za strucnjake za SEO. Da li nekad savetujete svoje klijente da promene ime sajta. Imam bezvezno ime sajta pa me zanima koliko samo ime sajta utice na posecenost i koliko se dobija promenom imena sajta u ime nekog popularnog proizvoda iz oblasti kojom se sajt bavi koji treba da se pojavi u buducnosti, ciji proizvođac ima obicaj da oko toga pravi neviđeni hipi.

Naprimer imamo dva sajta koji se bave mobilnim telefonima od kojih se jedan se zove nestobezveze.com a drugi npr GalaxyS7.com (domen je vec zauzet ovo je navedeno samo kao primer.) Dakle da li posto nemam puno novca za reklame sam hipi koji ce se podici oko tog proizvoda moze posredno pozitivno da utice na popularnost mog sajta, i da li se isplati promena imena sajta posto ce skoro ceo naziv sajt izuzev nastavka .com biti poznat celokupnoj populaciji koja se bavi tom oblascu. Da li je veca verovatnoca da ga posetioci foruma na koje cu postaviti linkove zapamte, postave linkove za njega na druge sajtove i ponovo posete posto ce im prvi deo imena domena kao sto sam rekao vec biti dobro poznat.

Poslednja izmena:
...za reklame sam hipi koji ce se podici oko tog proizvoda...
Hipi? Misliš "hype" možda?

Što se ostalog tiče, ono što mogu da ti kažem iz mog limitiranog znanja o SEO je da ti i hoće i neće pomoći. Jer je ostatak sadržaja na tvom sajtu izuzetno bitan. Ključne reči koje se pojavljuju u tekstualnim delovima tvog sajta će takođe uticati da ti je sajt bolje rangiran za pretragu po određenom terminu. Uostalom, mislim da bi bilo najbolje da počneš sa čitanjem Google SEO starter guide.

Da ti navedem primer...
Imaš blog na kojem pišeš o telefonima(ti si sam spomenuo GalaxyS, pa da se nadovežem), za koji koristiš Wordpress, imaš kul temu, koja je SEO friendly... dakle svaki anchor tag ti ima title attribute, svaki img ima i title i alt attributes, poštuješ norme u vezi konvecije za heading tagove, dakle imaš jedan glavni h1 tag, više h2, još više h3... itd. Znači striktno poštovanje SEO guidelines jer si pročitao gore linkovan pdf. Blog ti je na domenu: www.testovi-mobilnih-telefona.rs

Ako ja budem tražio "testovi mobilnih telefona"... taj domen bi trebao da bude #1 na google list pretrage, zar ne? Vidiš... i ne baš. Tvoj sajt ima 100 poseta dnevno, dok mobilni svet ima 10.000 poseta dnevno... pa samim tim, "mobilni svet" će defakto biti ispred tvog sajta. Tu doprinose i podaci poput jedinstvenih poseta sajtu, koliko sajt postoji, koliko ima linkova koji vode ka tom sajtu, merodavnih pod-domeni... itd.

Takođe, nećeš dobiti iste rezultate pretrage kada radiš pretragu na google.com i na google.rs, što možeš da vidiš i po primerima dole:
google.com

google.rs

Generalno, kao što sam ti napisao u onoj drugoj temi... SEO je konstatan proces. ;)

p.s.
Izvini na veličini slika, to je zbog mog laptopa.
Slika je manipulisano u PS, kako bih uklonio svoj bookmarks bar... sve ostalo je 100% tačno, što možeš i samostalno da proveriš, ako nisi ulogovan u svoj google nalog, pošto i to može da menja sliku o svemu.

Poslednja izmena:
i najbolji SEO ne moze ti pomoci ako zaista imas retard ime sajta, a sa druge strane, i prosecan SEO moze podici neko extra ime, uostalom koji web znas da je vrhunski uspesan a da ima neko glupo ime?
ja nijedan...

google recimo :d

:crash:

Od sajtova koje se bave mobilnim telefonima gsmarena koji je jedan od najpopularnijih sajtova te vrste iako u svom nazivu nema ni phone ni mobile, stavise ovu drugu rec arena koja se nalazi u njegovom imenu cisto sumnjam da traze ljudi koji kupuju mobilne telefone.

Poslednja izmena:
Od sajtova koje se bave mobilnim telefonima gsmarena koji je jedan od najpopularnijih sajtova te vrste iako u svom nazivu nema ni phone ni mobile, stavise ovu drugu rec arena koja se nalazi u njegovom imenu cisto sumnjam da traze ljudi koji kupuju mobilne telefone.

Ako se pojavim sa resenjem nekog problema/odlicnom uslugom, mogu dati random name site-u i ljudi ce ga posecivati jer ima vredan sadrzaj.
(Ne kazem da je gsmarena random)

Citam tvoja pitanja u ovom podforumu i imam utisak da po strani ostavljas najbitniju stvar.

Napisao si u nekoj prosloj temi da je najposecenija stranica na tvom sajtu wp login strana :D Rekao bih da je posetiocima interesantije da se igraju sa tvojim loginom nego tvoj sadrzaj...
U svakom slucaju kvalitetan sadrzaj je ono sto ti na kraju omogucuje redovnu posetu i KASNIJE profit.
Mozes ti da napravis hype da ti mnogo korisnika poseti sajt ali ono na sta treba da obratis najvise paznje je da li ce se taj korisnik VRATITI.
Ako razvijas web site informativnog karakera, savetujem ti da svu svoju snagu prvo usresredis na sadrzaj jer realnost je da vec 10000 ljudi nudi isto sto i ti.
Ne zavaravaj se da ces se nekim brzim resenjem instant progurati u rezultatima ispred onih koji nude iste informacije kao i ti, pogotovo bez novca za ozbiljan marketing.

Srecno sa web projektom i pozdrav !

(Nisam web dev ili seo, ja sam ekonomska strana. Ona koja prodaje ono sto inzinjer napravi.)

Naziv sajta sa ključnom riječju koju ciljamo je sve manje bitan za SEO, iako je i dalje bitan.

Mada bi ja uvijek izabrao ime sajta u vidu ključne riječi koju ciljam.

Vrh Dno