Šta je novo?

koliko je DVI zaista bitan?

Probao sam LG 1720p, 1732p i Neovo npr. M17 i ja nisam primetio razliku, tj. ista slika.

Način povezivanja monitora nema nikakve veze sa brzinom odziva. Poenta cele priče je isključivo kvalitet slike.
PS: Ako te baš zanimaju tehnički aspekti, slobodno konsultuj Google.

ne videh u ovom postu tvoja iskustva.

Probao sam LG 1720p, 1732p i Neovo npr. M17 i ja nisam primetio razliku, tj. ista slika.

...dok je ovo ono sto nas zanima. Ako treba da dam vise para za nesto sto nama laicima ne predstavlja razliku, onda su to bacene pare....

Iskreno ne znam da li slicna tema ovde postoji, na googlu nije nista izbacilo....
Elem, ovih dana trebam da pazarim nov komp i naravno TFT ..e sad, obzirom da je razlika u ceni kod monitora istih performansi sa i bez DVIa oko 30 e sto nije bas malo interesuje me koliko je uopste bitno da monitor ima DVi ulaz ???

Ja imam Samsung 940B 19" Wide, i prvo sam koristio analogni prikljucak na GeForce 4 MX; sada pre nekoliko dana kada sam uzeo novu graficku koristim DVI i mogu ti reci da - ja bar ne primetim nikakvu razliku!

I ja sam imao istu dilemu kao i ti, pa sam zato i uzeo ovaj sto ima i VGA i DVI kao ulaze! Bio je malo skuplji od 940N, ali takodje ima i bolju ergonomiju od tog jeftinijeg!;)

Moja preporuku, uzmi bolje sa DVI, mozda posle budes kupovao bolju grafu, glupo je za 5 godina koristiti VGA.... hehe:D

offtopic:
Voleo bi da vas sve poredjam ispred dva identichna monitora jedan povezan na dvi jedan na d-sub pa da mi kazhete gde vam je lepsha slika, a da ne znate na shta je okacheno :)

Bash sam sadista :)

jest da je od izija, ali je mudro receno... dakle da organizujemo neko takmicenje u pogadjanju gde je dvi?

Ja sam moj 940b prikacio i na DVI i na d-sub i nisam video bas nikakve razlike, jedino sto kod d-sub moras prvi put kada prikacis monitor da pritisnes dugme "auto" na monitoru i dobijes istu sliku kao i kod DVI-a.

jest da je od izija, ali je mudro receno... dakle da organizujemo neko takmicenje u pogadjanju gde je dvi?

Kakav si sadista ti bi obesio na DVI :) LOL
Ali masa bi se palila da je na jenom lepsha slika i mislili bi da imaju 50% shanse da "ubodu":)

Hm da li se isplati je pitanje koliko Vam znaci 30 evra, par cinjenica koje sam primetio pri prelasku na DVI su:
- Daleko bolje skaliranje nizih rezolucija ( zamucenje je manje),
- Nama razlike u tome da li moze ili ne moze da se skalira na odredjenu rezoluciju,
- Kod native rezolucije na analognom prikljucku nije bila uniformna ostrina na celom ekranu, i posle dosta podesavanja je bilo odredjenih zamucenja na sitnom tekstu. Sve je nestalo prelaskom na DVI
Toliko od mene.
Pozdrav
P.S. Koji je monitor u pitanju mozete videti u profilu

Imao sam prvo 713N vga i kada sam presao na 225wb koji ima dvi i drzim ga nakacenog na dvi, a probao sam i analog ne mogu da kazem da ima neke razlike, mozda ima al okom tesko moze da se primeti, mozda nekim test programima.
Koji monitore razmatras tacno....

ps. na 713 sam sve igrao u def rez. tako da je moguce da dvi bolje skalira manje rez. a da to nisam primetio....

Poslednja izmena:
DEFINITIVNO NE VREDI DATI 50 EURA VISE ZA DVI!
Slazem se sa Danijelom.

Evo jedan lep i koristan tekst:
"When connected via an analog connection, an LCD is vulnerable to the same distortions that affect CRT monitors. However, when connected via a digital connection, often labeled DVI (for Digital Visual Interface), no digital-to-analog conversion is required, and there should be no loss or corruption of the signal. As a result, when running at its native resolution, an LCD should give you a cleaner and crisper image than you'd see on a CRT.

...

However, the advantage of digital signals for LCDs is of somewhat less importance now than it was a few years ago. Analog signal processing has improved to the point where major differences in image quality can be difficult to detect."

Poslednja izmena:
Ako planiras da u buducnosti ne kacis vise nista novo na njega onda obican,evo ja sam uzeo ps3 i sada mogu da ga nakacim sebi u dupe,posto monitor nema dvi a za lcd nemam sada pare.

Citajuci savete ovde na kraju pozelis da komp ubodes u neko "dark secret place"... :S:

Jednostavno vidi kod nekoga da li ima razlike i onda odluci vredi li dati tih 50+ EUR... :D

Jednostavno vidi kod nekoga da li ima razlike i onda odluci vredi li dati tih 50+ EUR... :D
Potpuno pogresan savet, posto kvalitet slike na analognom prikljucku najvise zavisi od digitalno-analognog konvertora na njegovoj grafickoj karti (znaci NIKAKVE veze sa monitorom nema). Tako da ako pogleda kod nekog drugog sigurno nece znati kako ce biti kod njega ni da li se isplati.

Potpuno pogresan savet, posto kvalitet slike na analognom prikljucku najvise zavisi od digitalno-analognog konvertora na njegovoj grafickoj karti (znaci NIKAKVE veze sa monitorom nema). Tako da ako pogleda kod nekog drugog sigurno nece znati kako ce biti kod njega ni da li se isplati.

...a kako da onda uopsteno gledano, stekne predstavu o razlici izmedju analognog i digitalnog molim te... :trust:
Neku predstavu mora da ima, jer eto covek jos nije kupio komp... ;) sto znaci da nema graficku kartu za koju moze da kaze ima ovakav ili onakav analogni izlaz sto znaci da ce moci da bira kombinaciju monitor-graficka. To je poenta i odatle moj predlog da kod nekoga ko ima monitor sa analognim i DVI pokusa da nadje/vidi razliku... a razlika bi trebalo da se pojavi gotovo uvek veca ili manja!
Razlike i dobrobiti digitalnog su visestruke... i vec nabrojene u ovom i slicnim postovima!

Moja je logika da sa analognim moze samo da izgubi ukoliko je losije resen, dok sa digitalnim ne bi trebalo...

Poslednja izmena:
Razumem ja tvoju logiku, ali razlicite graficke kartice znace razlicit kvalitet konvertora -> znaci razlicita razlika izmedju DVI i VGA. Na primer, pogledace kod nekoga ko ima karticu sa odlicnim konvertorom i videce da razlike gotovo i nema, pa ce kupiti monitor i ispostavice se da je konvertor na njegovoj kartici los i da je razlika znacajna. Sa DVI nema tih nedoumica posto tu nema konverzije.

Ja kad sam uzeo moj monitor (Samsung 730bf) i graficku x1600 pro, probao sam oba prikljucka i na DVI mi je slika nekako jasnija, i jednostanije je mnogo, nemoras da se *****avas sa podesavanjima, kada igram neku igru koja je u manjoj rezoluciji nego 1280x1024 nema zamucenja sa DVI dok sa analognim ima(malo ali vidi se). Ja sam rekao sebi, da sledeci monitor necu bez dvi da uzimam..

Ako planiras da u buducnosti ne kacis vise nista novo na njega onda obican,evo ja sam uzeo ps3 i sada mogu da ga nakacim sebi u dupe,posto monitor nema dvi a za lcd nemam sada pare.

hahaha, LOL

koliko sam supeo da skapiram misljenja su totalno podeljena...i uostalom nebitna jer je ti dosta % i do graficke (ako ne i cela prica o razlici), ali DVI je definitivno buducnost plug ina za monitore, pa samim tim je bolje da si kompletan u startu.
onome ko je computer freak i menja stvari sigurno da ce nekad ustrebati

hahaha, LOL

koliko sam supeo da skapiram misljenja su totalno podeljena...i uostalom nebitna jer je ti dosta % i do graficke (ako ne i cela prica o razlici), ali DVI je definitivno buducnost plug ina za monitore, pa samim tim je bolje da si kompletan u startu.
onome ko je computer freak i menja stvari sigurno da ce nekad ustrebati

Buducnost je HDMI port..

mda...
evo upravo sam se vratio sa hdmi na analognu vezu na ovom cryptonu... hdmi definitivno sa tv-om koji ima 1-1 pixelmapping... taman sam iskoristio nove 7.10 drajvere da se nateram da namestim da opet radi dsub (nesto me je zezao sa starim, mada mi se cini da je ovaj dsub kabl neki sugav, pa da je on kriv - mislite i o toj mogucnosti vi sa boljom slikom na dvi).... tako da ako nekom treba hdmi kabl |>> moze jeftino da ga dobije... samo da ga ne gledam i da ne mislim kako sam bacio pare na to sr...

kad budem imao 1080p, 50" (dabome sa 1-1 pixelmappingom po celoj liniji reprodukcije), BR player (ustvari ja tipujem na hddvd) e onda ce hdmi (dvid ili kako vam vec drago) da ima smisla... dotle, ako imate uslova za digitalnu vezu super, a ako nemate, ne bacajte pare uludo (pa ni 10e za kabl...)
Za gledanje filmova koji su vec kompresovani, resizeovani i muceni na sve moguce nacine nema razlike...

Vrh Dno