Šta je novo?

Koliko godina se bavite racunarima?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koliko godina se bavite racunarima??

Od kada se secam imali smo C64 pa amigu pa neki bedni PC sve do 99' dec. kada smo kupili Celeronce na 433 :) Recimo 12 god...

Moj cale je imao ZX, a ja sam poceo da ga cepam sa oko 7-8 god (neke igrice). Znaci oko 12-13 god. Prvi put sam uzeo da radim nesto ozbiljno sa oko 10 god (basic) znaci pre 10 god. A verovatno sam igrao nesto bezveze sa 4 god ali ko ce da se seti, znam da jos uvek imam galaksiju, samo su je bube urnisale iznutra :(

14 godina, ravno 14 godina od Spectruma preko amige do 286-ice...14 najlepsih godina u mom zivotu, ne mogu da zamislim sobu, stan i DAN bez komp-a,... u razlicite svrhe od igrica do posla pa opet do igrica...
Pirates rulez!

Negde od 1983 (ZX naravno), znači skoro dve banke :D Od tada do današnjeg dana uglavnom mi predstavljaju omiljeni hobi.

Od '83 (ili bese '84:)), Commodore VIC20(nakratko) -> C64->Amiga... Nista gumichari! :D:)

1990 su mi kupili C64, onda A500, A4000, A1200, PC386SX-33 (paralelno sa ovim Amigama), PII, PIII ...Znači oko 12 god. Počeo sam sa 10 godina i evo me sad! :D

commodore 128 i cd 1571 :) pre nekih 12-13 godina

od svoje pete godine (znaci 85') sam imao bbc acorn electron (valjda jedini na ovim prostorima), kasnije commodore, od 95' pc. Jos tri godine pa treba da slavim 20-godisnjicu!

E,to je pitanje koje sam i ja htela da vam postavim...Blam me ovo da napisem,ali bednih 15 meseci:pre tacno toliko sam kupila komp i pre tacno toliko sam naucila kako se uopste pali i gasi :p :p :p Sad mi je malo lakse:ne osecam se toliko nedotupavno kad se uzme u obzir vas "staz":)

ehh

Pa recimo da mi secanje seze u neku 86,87 jer sam pre toga bio suvishe mali da bih se ichega secao. E pa tu je bio Legendarni ZX mada je cale vec tada nabavio C64 tako da sam se odmah preshaltova na Maquinu:)) i eto od tad.

Moj staz datira negde od '81
a poceo sam sa tadasnjim cudom jugoslovenske nauke
"Galaksija 6K" , menjali su se posle Spectrum, Commodore, Amstrad CPC, Amiga na par dana i onda '88 prvi pc 386 a zatim '90 i prva 486-ica...
znaci neka 21 godina je u pitanju :)))

Auuu bre koji ste vi matorani...;)

Moj prvi komp je Amiga 500, secam se da sam isao da je kupim kada sam se vratio sa ekskurzije sa Tare kod Neshe u Amiga Centar - valjda je to bila neka '92/'93 godina...

od neke 92 npr
Specrum ... pa IBM-ova 386ica sa 9 incnim monitorom ...
e to su bili dani :D

Mislim 91

Pozdrav

Amige 500 do celerona 500

Sve oko 11,5 godina

Bata je napisao(la):
Od 1978 . Prvenac je bio HP-29c

Ha ja i dan danas imam HP-33C i jos uvek radi kao zmaj. ;) Sto se tice ove druge bizuterije 1983. sam imao Spectrum ZX, 1984. C64, a 1986. IBM AT na cini mi se 6Mhz. :D Dakle mnogo godina je proslo. :p

Hehe, posto sam se rodio 84 i posto sam posle nekoliko nedelja prohodao, progovorio, prestao da piskim u gace i naucio da pisem, onda me je tamo negde 87 smorila bicikla i prvi put sam igrao neki motor u nekoj fliperani u grckoj, posle toga gladim one dzepne video igrice, do 90 godine kad se prvi put susrecem sa komodorom(ne mojim), 94 konacno kupujemo 286icu, i vrlo brzo 486icu(hehe, 24 rama iz cuga :)) ova dva kompjutera su vise caletovi nego moji kompovi, 30 decembra 1998 kupujemo P2 za 3600dema + 400 za skener :), ovo je vise bio moj nego caletov komp, da bi konacno 3. 1. 2001 dobio svoj, samo svoj i niciji drugi komp(a caletu sam sklopio tamo nekog durona :))...

Inace smatram da bi nam zivot bez kompjutera bio mnogo lepsi, laksi, opusteniji, kardio hirurzi ne bi imali toliko posla oko baj pasova i tako :)...

Interner koristim od Februara 1999.
Kratak staz, ali vrlo kvalitetan i popunjen...

Mali broj prisutnih je koliko vidim poceo odmah od PC, pa evo da dam svoj skromni prilog temi, dakle...

1) XT, 1993 - jeste bilo daleko naprednijih masina, ali je XT bio stvarno genijalan sa Hercules karticom uz monohromatski monitor i HDD od 20 Mb, flopi od 360k,
(uz parkiranje HDD :))
od softvera Princ, Larry (1 naravno), MS Word za Dos (ne WP, nikada)

2) 486, 1996 sa Twinsenom, F1 Grand Prix i Win 3.11 (Prelom teksta, obrada...)

3) Duron, 2001 (svi vec znate sta je aktuelno)

i na Duronu pokrenem Princa jednom u recimo 3-4 meseca, a vi?

Davne 1985 dobih ZX Spectruma, pa zatim Amstrad CPC464 (ostao veran Z80 procesoru :) ), pa Amiga 500, 386 DX40 itd..

E lazem, 1992 sam u nekom summer campu radio na nekom 286(vozio sam neke avioncice :)), to mi je prvi konkretan kontakt sa kompjutorima :)...

Ja se zanimam od 87 sa pauzom od 11 godina

oko 1988 je sve pocelo sa prijateljicom C-64, disk jedinicom 5.25 (1541) i matricnim 9 iglica stampacem (ne secam se oznake) i naravno 2-3 dzojstika.

Eh bili su to dani. Nema plavi ekran, nema trokira mi grafika i sl. Sto je radilo RADILO JE!

Pozdrav!

oko 1988 je sve pocelo sa C-64 (buca), disk jedinicom 5.25 (1541) i matricnim 9 iglica stampacem (ne secam se oznake) i naravno 2-3 dzojstika. Preskacem amigu pa pravo na PC 486DX5 (znam mnogi ce reci da sam mnogo propusti, ali dobro) :)

Eh bili su to dani. Nema plavi ekran, nema trokira mi grafika i sl. Sto je radilo RADILO JE "pun gas"!

Pozdrav!

BigBoy je napisao(la):
Eh bili su to dani. Nema plavi ekran, nema trokira mi grafika i sl. Sto je radilo RADILO JE "pun gas"!

Pa i nije radilo... zaboravio si kasete... moj cale je za ZX napravio mali prekidac koji za mono ulaz sa zxa bira jedan stereo kanal sa kasete... za svaki slucaj, ako se jedna strana osteti :)

Zaboravih da dodam... imao sam i jednu originalnu domacu igru, rec je o strumpfovima, cela je bila na srpskom i odlicno uradjena...

Kasetofon za C64 sam kupio pri samom kraju popularnosti iste i to za 20DM (nov) tako da vecinu vremena koriscenja nisam imao problema :)

Vrh Dno