Šta je novo?

Koliko GB rama za gaming?

Slazem se da je danas 4GB rama neki optimum za igranje. Ko kaze da nije taj vjerovatno ima 2GB rama i nije ni probao masinu sa vise rama :D

Mom drugaru je dovoljno i 1GB jer nema para za vise :d

4 gb za sad je sasvim dovoljno,evo ja sa masinom iz potpisa dosad nisam naišao na seckanje u igri pri ultra podešavanjima u 1680-1050 pa i u 1920-1080 rezoluciji

Sve zavisi od procesora i posla koji obavljate za racunarom, ali 4gb za 64bitnu sedmicu je po meni minimum i ujedno i dovoljno. Znaci manje pravi usko grlo, vise je nepotrebno, tj. pravi razliku, ali nedovoljnu za date pare. Drugim recima dodaj tih 40-70 evra i izvedi devojku na veceru, a kad se vratis OCuj taj e8400, greota :p.

Niko ti ne moze reci koliko je tebi stvarno dovoljno, naravno u granicama, da li je to 3, 4 ili 6, ali tih 8GB koje spominjes ti stvarno ne treba.

Sve zavisi od procesora i posla koji obavljate za racunarom, ali 4gb za 64bitnu sedmicu je po meni minimum i ujedno i dovoljno.

mozda ima, al ja licno nisam nailazio na igricu da iskoristi vise od 3 gb na 7 x64, tako da se ne bih slozio da je 4gb minimum, prije bih rekao optimum ..a i thread je za 'gaming'

Uzmi ti taj pomenuti 4-jezgarni procesor a meni prodaj taj e8400 da se malo igram...:D

standard je 4 gb...

za core duo i za quad
1gb min od minimuma
2gb minimum =)
3gb pozeljno
4gb taman da ne `fali
za i7 i i5
3gb minimum (3x1gb)
6gb i vise nego li treba (3x2gb)

mozda ima, al ja licno nisam nailazio na igricu da iskoristi vise od 3 gb na 7 x64, tako da se ne bih slozio da je 4gb minimum, prije bih rekao optimum ..a i thread je za 'gaming'
Ne znam da li 32-bitna igra uopšte može da iskoristi više od 2 GB rama.

4 gb je mainstream:)

De nadje izraz.. :p.

5 strana je dokaz da ovde pravila ne postoje, i svako ce ti reci drugacije (po njegovoj potrebi), tako da je tema itekako zrela za lock ,).

ako se koristi /PAE switch moze max 3, sto se nikad nece desiti... realno oko 2Gb, uopste arhitektura widowsa je takva da tek x64 koristi memoriju na neki normalan nacin...

Ljudi, preterujete. Oko jednostavne stvari pravite citavu nauku.

Tema je zrela za lock.

4 gb je mainstream:)

Jeste, koristim i WinXP 32bit i Win7 64 bit. Za XP 4GB je i vise nego dovoljno, a on vidi 3.25GB od toga. U Win7 64 vidi celih 4GB, za igranje je dovoljno. Ali kada sam igrao Alien vs Predator na Win7, sa ukljucenom tesalizacijom, igrica je sa nekih 1,7GB rama (koliko je trosila u proseku) skocila na 3,2GB rama, i naravno komp je poceo da stuca. Kad sam video u task menadzeru da je AVP pojeo 3,2GB rama, nisam mogao da verujem... Tako da, sve zavisi, jeste 4GB optimum, ali moze da se pojavi potreba i za vecom kolicinom memorije za igrice.

hahahah, pa ispade da pojedini procesori "trose" vise memorije, gde je tu logika, ne zavisi kolicina memorije od procesora vec od softvera koji terate.

Softver koji koristis je u direktnoj vezi sa procesorom, iz cega proistice da ti treba odredjena kolicina rama da isprati proc, ista prica kao sa grafama.

Jok bre, najvise vremena igram igre koje konzumiraju oko 200-300 Mb, i takvih je vecina danas... po tome ispade da imam P3, ne bas...

Jok bre, najvise vremena igram igre koje konzumiraju oko 200-300 Mb, i takvih je vecina danas... po tome ispade da imam P3, ne bas...
Ne znaci da imas P3, ali znaci da bi ti bio doboljan. Ako koristis igre kojima treba 200-300Mb rama, ne razumem cemu diskusija, uzmi 1GB i teraj :p.

Kod tebe generalno ne, ali u svakom drugom slucaju ono vazi sto sam napisao. Ako ces se baviti necim sto jede proc (sad sve vise i vise stvari ide sa procesora na graficku, evo recimo superpi :D) i ram, recimo encoding, rendering, sta ja znam, sigurno ides na sto bolji proc i samim tim ekvivalentno procesoru odredjenu kolicinu rama koja je optimalna. Ako radis posao koji moze da iskoristi 12GB rama, a imas neki C2D iz 5xxx serije, sigurno max rama (8GB) na ploci neces iskoristiti, ali ako imas i7, sav ram ce biti u upotrebi.

Opet ako uzmes i7 i ubodes jedan modul od 3GB, dzabe ti takav procesor :p.

koliko para ti imas druze forumasu ???
pa cu ti cak i preporuciti sta da uzmes ...

ZA 5 godina kad neko iskopa ovu temu i kaze "nije dovoljno 4Gb za gejming, sad je standard 16Gb" :)
Danas je dosta 2-4Gb sutra ce nam to izgledati smesno.....

ZA 5 godina kad neko iskopa ovu temu i kaze "nije dovoljno 4Gb za gejming, sad je standard 16Gb" :)
Danas je dosta 2-4Gb sutra ce nam to izgledati smesno.....

Ne bas, kolicina potrebne memorije u direktnoj je srazmeri sa kolicinom memorije ugradjenom u aktuelne konzole. Ako trend tada bude bio PS4 i X720 sa oko 2 Gb (jako tesko vise od ovoga), onda ce PC morati da se povinuje, uz razliku da PC tera mnogo zahtevniji OS, AV i ostalo pa njemu treba bar jos 1 Gb do 2 da pokrije razliku.

Takodje, postoji jako mali broj neoptimizovanih igara i igara koje su PC only napravljene u dogovoru sa proizvodjacima hardvera za izbijanje para iz dzepa i te obicno traze neke nenormalne kolicine memorije/gpu/cpu, cesto i van kolicine/snage koja je dostupna u regularnim kanalima (Crysys 2007 napr, danas tek nekako radi)

Ne bas, kolicina potrebne memorije u direktnoj je srazmeri sa kolicinom memorije ugradjenom u aktuelne konzole. Ako trend tada bude bio PS4 i X720 sa oko 2 Gb (jako tesko vise od ovoga), onda ce PC morati da se povinuje, uz razliku da PC tera mnogo zahtevniji OS, AV i ostalo pa njemu treba bar jos 1 Gb do 2 da pokrije razliku.

Takodje, postoji jako mali broj neoptimizovanih igara i igara koje su PC only napravljene u dogovoru sa proizvodjacima hardvera za izbijanje para iz dzepa i te obicno traze neke nenormalne kolicine memorije/gpu/cpu, cesto i van kolicine/snage koja je dostupna u regularnim kanalima (Crysys 2007 napr, danas tek nekako radi)

al samo ludi ljudi kupuju neke extremne stvari samo zbog jedne igrice ?
mislim koliki gejmer treba da budes ... :-devil-:

Da, stvarno, strasno da je crysis izasao pre oko 3 godine :/
Pa mogu da zamislim kako su mogli ljudi da igraju... 1-2 fps, oni koji su imali 5-10 fps verovatno su se radovali :D

Da, stvarno, strasno da je crysis izasao pre oko 3 godine :/
Pa mogu da zamislim kako su mogli ljudi da igraju... 1-2 fps, oni koji su imali 5-10 fps verovatno su se radovali :D

Kriza je na 4600+ 2gb one jeftine apacer momorije iz imtela i 8600GT u 1024*768 na mediumu sasvim lepo radila :) KAda je došlo vreme za 3850 TOP, uključio bih i neku stavku na high.

1024*768 -.- sa tim podesavanjima, svaki put kada povecas rezoluciju, dodaj duplo vecu zahtevnost

Neverovatno kako i dan-danas ljudi kritikuju Krizu po pitanju zahtevnosti a niko ne kaze da karte od 100-150 e mogu sasvim lepo da teraju igru na high setovanjima u nekoj wide mejnstrim rezoluciji, pa cak i da se malo popale AA filteri/tvikovi a da pritom igra izgleda lepse od 95% drugih igara. Igra jeste i dalje zahtevna ali ako poredimo 2007-u (gde je trebala high end karta da gura na high) i sada, razlika je nebo i zemlja. Novije karte, zilion novih drajvera, igra dobila 2-3 apdejta..

Nazad
Vrh Dno