Šta je novo?

Koliko disipira CPU?

vbraca

Slavan
Učlanjen(a)
15.08.2005
Poena
304
Zanima me koliko snage disipira, odn. greje okolinu, vrlo zaposleni procesor?
Naisao sam, u prodavnicama kompjuterske opreme, na cudovisne kulere ( Titan npr.), ali nigde nema podatka o temperaturnom koeficijentu ( K/W).
Potreban mi je kuler, koji ce moci da se izbori sa 60W disipacije.Ne bih da kupim nesto, sto nece raditi posao. A, jos kada bi moglo bez ventilatora, bezsumno...

Hvala unapred na odgovorima.

60w je nista i bilo koji kuler ce da ti ohladi tog "monstruma". Najjaci phenomi imaju deklarisani TDP od 140w, pa ih opet hladi box kuler (doduse, box cooler za ovaj proc ima dva heatpipe-a).

Poredjenja radi, ja imam procesor sa deklarisanim TDP na 95w, a HyperTX2 kuler ga drzi na 28 stepeni u idle (pri cemu radi na 1000-1100 obrtaja) i tada je stvarno tih (hard disk je mnogo bucniji od toga). Cooler Master HyperTX3 ili OCZ VendettaII (ako imas dovoljno veliko kuciste) bi ti bili idealno resenje. Uz dobro provetravanje verovatno ti ne bi ni trebao ventilator (mada i ovako su to vrlo tihi kuleri).

PS
O kom procesoru je rec?

Poslednja izmena:
hehe, uzmi Thor's Hammer

60W ce u pasivnom modu da ohladi bilo koji kuler sa toplotnim cevima, pod uslovom da je kucishte provetreno. Jedinu prednost u pasivnom radu imaju modeli sa vecim razmakom izmedju finova (listica), kao na primer OCZ Gladiator Max.

U tom slucaju moraces da probusis kuler i da srafom zavrnes tranzistor kroz kuler i naravno dosta provodne paste.
Drugi problem je gde ces toliki kuler da stavis posto je masivan.

Da nije tranzistor neki od NE3055 ili TDA729x ?

Mislim da malo preterujes, tranzistori generalno trpe mnogo vece temperature od procesora (u procesoru su problem vrlo tanki vodovi, a ne silicijum/tranzistori), tako da bi i manji kuler zavrsio posao.

Radi se single ended MOS FET izlazni stepen. Mesta ima, jer radim kuciste za gitarsko pojacalo,a izgled ce biti kao motor Harley-Davidson. Doduse, dvocilindras.
Radim polako,jednog dana bice slika, a moci ce i da se proba.
Hvala svima na pomoci.

Nazad
Vrh Dno