Šta je novo?

Koliko da očekujem od memorije

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto sam prvi put na Intelu, oprobao sam se malo sa OC i došao do 3GHz sa 2180 na DFI DK T2 ploči.
Pošto sam škrtario na memoriji (tj pazario sam Transcenda 800MHz) interesuje me dokle mogu da idem sa njim što se napona tiče i koji je neki realan OC ove memorije? Deff napon je 1.8v i sad radi na tom naponu, doduše na 750MHz na 5-5-5-18 (to je deff), ali prvo hoću da oprobam CPU da nađem neki max (takođe me tu interesuje do koje granice da idem sa strujom). Ovih 3GHz sam ostvario uz dodavanje 50mV što dođe na 1.35, pa me interesuje da li da idem i dalje (temp je 55*C pod orthosom).
Takođe me interesuje sledeće: ostavio sam upaljen onaj thermal saving ili kako li se već zove (i ostavio bih to i dalje ugašeno) pošto mi odgovara da mi CPU noću radi na 1.2GHz (dok radi DL) a kad treba da se nešto radi da sam ubrzava. Da li to može da remeti max FSB?

Ja sam moju drzao na 2.1V 667 i radila je na 850Mhz (transcend&kingston) kod tebe ce raditi najmanje na 950Mhz na 2.1V a izvucices verovatno i vise.
Procesor mi je na 1.296V load 1.312 idle na 3.2GHz a radio je danima i na 3.4Ghz 1.392V (idle
) i ne greje se uopste vise mozda 2-3C.sta znam drzi ga da ne prelazi 1.4V tu negde,ako dobijes nesto znacajno ako ne ostavi ga na 3.
posto kod mene radi skoro na defaultu na 3.2 a za 3.4 mu ipak treba skoro 1.4v ja sam ostavio na 3.2.

Poslednja izmena:
Shto se CPUa tice mozesh kao shto rece covek opushteno 1.4V ili cak i 1.45V u zavisnosti od zagrevanja.
Memoriju mozesh do 2.1-2.2V ali i tu treba gledati koliko se greje.

Poslednja izmena:
Samo da skupim malo vremena za zezanje pa idem u pohode...Nadam se da sam ubo dobar primerak.

Ja sam ovde u temi o Oc 2xxx serije video samo 2 bas dobra primerka (Thierry Henry & jos neko,valjda Placebo koliko se secam) ostali su onako osrednji.

Poslednja izmena:
Nema potrebe preko 3Ghz ja sam evo moj smanjio trenutno na 3Ghz cisto da probam i temp su sada 23-27c a load 38-41c i pravo da ti kazem nema neke razlike izmedju 3,4 i 3ghz.Mada da kazem da sam gamer vise nego bilo sta drugo tako da sto se tice tog nekog dela mogu reci da sve novije igre nemaju puno razlicitosti osim Crysis-a.
Ako bas hoces da ides preko 3Ghz onda tih 55c nije puno,teraj ga dok ne bude 68c u load-u bez problema.

Nema potrebe preko 3Ghz ja sam evo moj smanjio trenutno na 3Ghz cisto da probam i temp su sada 23-27c a load 38-41c i pravo da ti kazem nema neke razlike izmedju 3,4 i 3ghz.Mada da kazem da sam gamer vise nego bilo sta drugo tako da sto se tice tog nekog dela mogu reci da sve novije igre nemaju puno razlicitosti osim Crysis-a.
Ako bas hoces da ides preko 3Ghz onda tih 55c nije puno,teraj ga dok ne bude 68c u load-u bez problema.

Sta ti coretemp kaze za Tjmax ? 105 ili 85 ? Ako ti kaze 85 onda su ti temperature ok i ekstra su, ako kaze 105, onda su ti temperature pomerene za nekih 10C na dole, tj . treba ti drugi coretemp ili skini realtemp. Treba da je TjMax 85 za M0 pentijume.

evo šta kaže coretemp

Prilozi

• coretemp.JPG
    coretemp.JPG
    22.4 KB · Pregleda: 96
sta je kod mene tacno?
Tj max 85C pokazuje 19,sto nije bas realno,a 100C 34C?

Prilozi

• core.JPG
    core.JPG
    25.8 KB · Pregleda: 57
  • core2.JPG
    core2.JPG
    26.2 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Aj pošto sam ja pitao koliko mogu da očekujem, prosto sam se iznenadio...Na deff latencijama sam dogurao do 900MHz (napon sam digao sa 1.8 na 2v)

Prilozi

• deff.JPG
    deff.JPG
    36.2 KB · Pregleda: 62
  • 450.JPG
    450.JPG
    28.6 KB · Pregleda: 52
Pošto sam škrtario na memoriji (tj pazario sam Transcenda 800MHz) interesuje me dokle mogu da idem sa njim što se napona tiče i koji je neki realan OC ove memorije?

Koje je slovo posle bar koda na memoriji?

Ajde javim ti kad budem gasio komp :) sad nešto skidam sa neta i radim, pa me baš i mrzi da vadim memoriju :(

Aj da se pohvalim malo sa "uspehom" što se memorije tiče.
Sada sam na 900MHz sa latencijama 5-5-5-18. Ovo je sa deff naponom (tj 1.8v) tako da sam ja prezadovoljan sa uspehom memorije od 15€.
Prijatno sam iznenađen sa temperaturom CPU-a. Naime idle je ostao isti (28*C) pri naponu od 1.36v dok je max temp koju sam video 51*C (što je par stepeni hladnije nego pre).
Sam bar kod još nisam video, ali obećavam da ću sutra ugasiti komp i izvaditi memoriju i pročitati bar kod :)

Ae, to je esencijalno ;) Ako je N, onda mozes da teras i haha ;)

Nije N :( u pitanju je P.
A šta to tačno znači ako nije tajna?

Micron ('N' behind barcode)
ProMOS ('M' behind barcode)
Nanya ('Y' behind barcode)
Powerchip ('P' behind barcode)
Elpida ('E' behind barcode) ;)

a kakvi su ti Powerchip-ovi?

hmm, nisam imao iskustva sa powerchip-om, ali po citanju sa neta, nisu preterano dobri...

evo ja ih sad teram na 900mhz pri 5-5-5-15 ali na 1.9v...još ću se sutra poigrati malo da vidim koji je maks za memoriju...ali na max 2.1v (mislim da preko toga neću ići pošto memorija nema hladnjake na sebi, a ne bih da dodajem još ventilatora :) )

Poslednja izmena:
Pa da,max teraj 2.1v.. Mislim da ce ti ici na 1000 stabilno,sad to govorim napamet.. Ali mi se cini da ce moci...

evo došao sam do 1ghz sa setovanjima na auto (5-5-5-18 prikazuje CPU-Z) pri 1.9v...ja sam zasad presrećan :)

Vidi ako su PSC čipovi, neki vole 5-6-3-x i slične tajminge (5-5-3-x), poigraj se malo isa tim.

Ja imam GeIL Black Dragon 2x2GB DDR 800 CL5, sa Powerchipom.
Mogu reci da se odlicno klokuu, samo sto CL4 mozete u startu zaboraviti za vece frekvencije. Za svaki dan na 1.94V (u BIOS-u), nize nisam probao mozda moze, ali me mrzelo da testiram, idu 1066 bez problema, cak mislim da je i 1100 bilo stabilno ;)

Ma ja sam sa ovih 1ghz zadovoljan, s obzirom da je memorija 2x15€...a na 1ghz radi na deff latencijama za 800mhz što me je takođe iznenadilo. Probaću još malo da zategnem (recimo nekih 5-4-4-15 mada sumnjam da će tako raditi ali šta me košta da probam)

EDIT - radi na 1066MHz skroz stabilno takođe na 5-5-5-18

Vidi ako su PSC čipovi, neki vole 5-6-3-x i slične tajminge (5-5-3-x), poigraj se malo isa tim.

Da li će mi tih 3 nešto pomoći? tj da li ima neke primetne razlike između recimo 5-5-5-18 i recimo 5-5-5-15 ili 5-4-4-15? I u čemu se ta razlika primeti?

Poslednja izmena:
ipak je tih 1100 max
probao sam 1125 na naponu od 2.1 i neće da se upali...tako da mi ostaje da vidim da još malo zategnem na 1100...
sad samo da vidim max cpu-a...išao sam do 400x8 i radi na 1.45...tako da je pitanje da li će hteti do 3.4 da dogura :(

lol, jel stabilan na 1100? Sa cime testiras stabilnost? Nesto mi je tu sumnjivo..

pustim orthos...nadam se da i on testira memoriju...takođe puštam 3d mark...

Vrh Dno