Šta je novo?

Koliko cesto menjate konfiguraciju?

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet

Ko je na vecem dobitku/gubitku,

1* oni koji stalno menjaju hardver i placaju uvek premijum cenu za najnovije komponente ili
2* neko ko kupi jednom i koristi racunar dok god mu "vrsi poso" i potpuno ne zastari ili ne crkne i kada mogu da ga prodaju za 20% prvobitne cene.

Pretpostavljam da u prvu grupu spadaju gameri i ljudi kojima racunar sluzi za posao, oni placaju vise, ali zato uvek imaju najsavremeniju tehnologiju,
koliko to "vise" izadje za nekih ~5 godina, kada , recimo ovi iz druge grupe rese da se ponove.

Mozda nije bas najbolji primer, ali ja kada sam kupovao sadasnji komp pre 6 godina, LCD monitor je kostao jedno 400€ i to neki 15-17", a ove godine sam kupio 24" za 150€.
Da li je mozda najisplativije menjati komp na nekih 2 godine, dok je jos uvek na ceni i u garanciji?
Naravno i platezna moc igra bitnu ulogu.

Kao što si i sam rekao, nažalost, kod nas platežna moć igra veoma veliku ulogu te se mali broj ljudi odlučuje za kupovinu najnovijih i najskupljih konfiguracija. Ipak mislim da većina ljudi koristi konfiguraciju dok može da pokrene neki minimum, a da se kupuje kada se baš mora. Evo ja imam konfu staru 6 godina i ne prodajem je, zato što bih dobio neku smešnu sumu, već je koristim za 24h download, pa koliko bude trajala...

Ja sam prije ovog iz potpisa imao duron i 256mb i mx400 ili tako nesto.
Trajala je 6 god i samo je dokupljena memorija, a promjenjena je kada racunar nije mogao adekvatno da podrzi novi monitor.
Postojeca konfa je stara godinu i 3 mjeseca i na njoj kroz dvije godine planiram da dodam jos 1gb memorije i neku grafiku.

Ja mislim da se ne isplati tako cesto mjenjati konfe bar za obicne korisnike.
Mnogo je isplativije ispratit trend od 2 god od kupovine masine i uraditi upgrade.

Eto ja sam zakasnio sa ddr2 ali i dalje se 1gb moze naci za 1500 din, sto je korektno.

ja mislim da je najbolja varijanta kupiti nesto vise srednje klase i onda za 2 god zameniti opet nekom visom srednojm klasom,a u medjuvremenu mozda neki upgrade rama,eventualno grafe i tako stalno imas dobar komp na kojem mozes igrati nove igre i naravno raditi sve ostalo...tako ne gubis puno na ceni kad prodajes staru konfiguraciju,a za 2 god mozes ustekati dosta love da doplatis za nofu konfiguraciju:)

mislim da je katastrofalan potez kupovati svakih 5god novi komp! to je ubedljivo najneisplativija varijanta...

A sta cemo ako nemamo para za novi komp? Ja ovo definitivno ne menjam dok ne rikne.. mozda cak i da rikne, necu dobiti novo, nego cu koristiti drugu konfu iz potpisa.

Mada koliko sam ulozio u komp. mogao sam da kupim samo neki dualcore sa 2gb ram-a i nekom krs grafickom (Ati 4350~4550), sto se takodje ne isplati :(

Sta da ti kazem,gradjevina je resenje tvog problema:d
Salu na stranu,po meni je najisplativije menjati komponente na nekih 2 godine,ili mozda cak i manje.Ja bar pokusavam da menjam komponente na godinu i po,na taj nacin izvucem solidnu sumu iz starih komponenti i uz malu doplatu uzmem nov i brzi hardware,da ne pominjem da se lakse prodaju stvari koje su jos pod garancijom.E sad,ja radim i nije mi problem da stegnem kais i pljucnem mesecno 100e na novu komponentu,ali ko nema svoje izvore prihoda,tj zavisi od roditelja je u nebranom grozdju.

Iz mog skromnog iskustva mislim da je najbolje drzati se neke sredine i kupovati best buy u datom trenutku i ocekivati pad cena cim se ta komponenta pazari (marfijev zakon xD ).
Ljudi najcesce grese kada zadrzavaju neku komponentu koja je zastarela i nov hardver koji kupuju im nije iskoristen do kraja, to je cest slucaj kod glavnih komponenti ploce, procesora i memorije znaci najvaznije je da se te 3 stavke budu uskladjene i ako se nesto menja najbolje je ili sacekati pa promeniti sve 3 komponente ili dobro razmisliti kakav upgrade praviti.
A sto se tice celog kompa nikom ne bih preporucio da da neznam 800- 1000 evra za komp jer jednostavno izgubi na vrednosti za veoma kratko vreme a takve masine nisu potrebne ni mnogo naprednijim korisnicima.Bolje je kupovati pojedinacno komponente jer se moze ispratiti trend na trzistu i uvek biti koliko toliko "nov" (takodje je lakse prodati pojedinacno komponentu) nego dati odjednom novac i gledati kako se nove, bolje, brze komponente pojavljuju po sve nizim cenama.

U novembru 2008. sam počeo uzimanje trenutne prve konfe iz potpisa. Planiram da traje bar nekih 5 godina, zato sam i uzeo jak procesor, dobru ploču i dosta rama, a grafiku i hardove ću menjati po potrebi.

Probao sam i varijantu menjanja na svakih godinu dana, i realno mi je neisplativo, mnogo se daje na tu razliku "prodatog" i novog.

Po meni je pametno kupiti best buy konfu u datom trenutku za oko 400 eura bez monitora pa kroz 2 godine prodati za 150-200 i dodati 200-250 eura za novu best buy konfu u datom trenutku

Po meni je pametno kupiti best buy konfu u datom trenutku za oko 400 eura bez monitora pa kroz 2 godine prodati za 150-200 i dodati 200-250 eura za novu best buy konfu u datom trenutku

Vazno je koliko je upgrade veliki tj. koliko se dobija na brzini (ako pricamo o glavnim komponentama) , ne treba gledati u kalendar da prodju 2 god vec sta se dobija za ulozen novac, da li je investicija isplativa u odnosu na performanse novog sistema i da li postojeci sistem zadovoljava potrebe korisnika .
Osim toga ne vidim razlog zasto bi neko menjao\prodavao kuciste, napajanje, hard disk svake 2 godine..

Menjam planski jednu stvar, pa za mesec - dva drugu, isto tako treću i četvrtu i dok sve izmenjam vreme je da krenem ponovo u krug. Usput nešto rikne (evo u zadnje 2 godine: monitor, hard i grafika) pa imam neplanirani trošak ako nemam garanciju a ponekad kupim više "istih" stvari (kad imam kintu) pa sam "testiram" i ostavim šta mi se više svidi...
Možda nemam uvek vrhunsku konfiguraciju ali u među-vremenu učim a i zezanje sa hardverom mi i dalje pričinjava zadovoljstvo.
Tako od kako sam došao ovde na forum i mislim da je to najbolja kombinacija.

:wave:

Uglavnom menjam kada osetim potrebu i kada vidim da novije igrice ne mogu da se guraju, naravno i kada nesto crkne, u zadnje vreme promenjena je graficka i napajanje(9600gt u hd 5770 i napajanje malo jace), pre toga, skoro nista, mislim da sam dodavao samo ram memoriju, uglavnom gledam da kad kupim, kupim za duzi period, par meseci... :)

Sto sam stariji teze se odricem para za nove komponente. Ne znam kako vama nije.......vise to nije to........ali to je za drugu temu....

Ja licno menjam konfiguraciju na svakih 3-4 godine tj do onog trenutka kada je broj igara koje ne mogu da rade veci. Mozda je najbolje kupiti visu srednju klasu ili nizu visu klasu ili best buy (i za cpu i za gpu) i cepati ga dok dobro radi posao. Sve sto sam kupovao izmedju ovih velikih kupovina (uglavnom memorija) nije bas mnogo uticalo na performanse (ili jako malo).
Ako u startu kupis gpu koji ne moze da se nosi kako treba sa najjacom igrom u tom trenutku to je po meni losa kupovina.
Rekao bih da moze "da se prodje" sa kupovinom konfiguracije na 3 godine ako je u tom trenutku uzeta konfiguracija koju sam gore naveo.

moja knofa traje 6 godina vec..i non stop sam ulagao u nju, sada se vise ne isplati uopste jer trosi previse struje, greje tak da za jesen pada novi komp koji ce me opet sluziti par godina..

Uopste nije stvar u vremenu koje protekne vec u aktivnom pracenju i osluskivanju trzista. Ukoliko dobro uradite domaci mozete u duzem intervalu proci solidno jeftino na taj nacin sto cete kroz male inkrementalne upgrade konstantno poboljsavati komp. a sa finansijske strane gubiti malo.

Tu je najisplatljivija varijanta kupovanja komponenti sa duzom garancijom (polovnih), i njihova prodaja pre isteka iste (bar pola godine).

Neretko se moze naci dobar deal koji daje solidne performanse za tek neznatnu razliku u ceni u odnosu na ono sto imate.

S druge strane, cuvanje na duze staze se najmanje isplati. Par komponenti su mi svojevremeno izgubile 90 ili 95% vrednosti, pri tome gore od gubitka vrednosti je to sto bar 50% vremena imate neupotrebljivu masinu realno, srecom niti se vise puno igram, niti ono sto izlazi ima tolika poboljsanja kao nekada... usporenje je evidetno... pa tako i ova 3 godine stara konfa bez ikakvih upgejda tera sve sto mi treba, sto je nekada bilo nezamislivo...

Poslednja izmena:
Menjam samo kada je neki veci upgrade u pitanju (Single Core -> Dual Core, AGP -> PCIe) i slicno... Tako da, dok ne izadju neki procesori sa 2 fizicka i 16 "softverskih" jezgara, kao i neki super dobar GPU interfejs, ja sam miran...

Pa... u današnje vreme je malo teže istražiti ovu temu. Vrlo je važno za šta neka osoba koristi računar. Ako je u pitanju neka office mašina onda i danas može da posluži Celeron na 1.7 GHz star 7 godina sa integrušom, a može se zameniti nekim Atom-om i tu je trošak izuzetno mali. Kad bi se ta mašina češće menjala nekom sa trenutno najispjativijim low-end delovima verovatno bi ispalo skuplje na duži period.

Ako se komp koristi i za igre svakako ne treba kupovati low end komponente već neki best buy u srednjoj klasi. Ja sam ranije imao pomenuti Celeron i GF4 MX440 grafu, i već se mučila na NFS Most Wanted-u (izašao krajem 2005.), da je kojim slučajem bila neka Ti4400 ili 4600 potrajala bi dosta duže. Ali u to vreme prosečan srpski kupac računara je imao para samo za low end delove (a i ja sam bio običan klinac). Pa ipak tu konfi sam zamenio sadašnjom (iz profila) tek 2008. godine jer se i dalje nije imalo keša za raniju zamenu i izdržao sam taj period kad su prošle i 5. i 6. i 7. i 8. serija.

Mislim da postoji razlika između pravih igrača i hardveraša. Ovi prvi će menjati konfu tek kad budu u nemogućnosti da pokrenu najnoviji naslov a da izgleda kako su autori zamislili (a možda neće nikad ako samo igraju CS i DotA) drugi se većinom pale na brojke koje nosi novi hardver i overklokuju procesor i grafu čisto radi hvaljenja, a FPS koji im prikazuje fraps im je merilo da li im odgovara snaga hardvera. Takvi ne računaju da li im isplati ovako ili onako, nego menjaju odma kad se cene nove generacije stabilizuju i uvek idu na high end.

Ja nisam zagriženi gejmer, ali moram da odigram svaki nov naslov za koji pomislim da bi mi se svideo. Evo za dve godine ova mid range konfa iz 2008. me nije izdala, a ne izgleda da će se to desiti bar još dve. Evo igrao sam AC2 na maxu i ne primećujem seckanje, GTA 4 je znatno zahtevniji ali i sa detaljima smanjenim dovoljno za igrivost bez problema, i dalje je prelepa grafika.

Znači ako niste osoba kojoj je važno da ima najnoviju generaciju high end delova verovatno nećete ni razmatrati da menjate konfu svake godine, jer vam neće biti ni potrebno.

Mada će ukupna suma koju potrošite u istom periodu na česte i ređe zamene verovatno biti ista, bar zbog ekologije kupujte elektroniku ređe. Nećete mnogo izgubiti.

Ja licno menjam konfiguraciju na svakih 3-4 godine tj do onog trenutka kada je broj igara koje ne mogu da rade veci. Mozda je najbolje kupiti visu srednju klasu ili nizu visu klasu ili best buy (i za cpu i za gpu) i cepati ga dok dobro radi posao. Sve sto sam kupovao izmedju ovih velikih kupovina (uglavnom memorija) nije bas mnogo uticalo na performanse (ili jako malo).
Ako u startu kupis gpu koji ne moze da se nosi kako treba sa najjacom igrom u tom trenutku to je po meni losa kupovina.
Rekao bih da moze "da se prodje" sa kupovinom konfiguracije na 3 godine ako je u tom trenutku uzeta konfiguracija koju sam gore naveo.

Potpuno se slaze, desavale su mi se greske u proslosti da unapredjujem komp a da to ne utice na performanse, bolje je skupljati i kupiti novu masinu, takodje se slazem i u vezi ovoga da je losa kupovina kupovina gpu-a koji ne moze da se nosi sa najjacom igrom tog vremena pogotovo sto zivimo u takvom vremenu da stvari veoma brzo ostare i posle samo godinu dana nekada odlicne komponente postaju suvi prosek...

Ja sam za ovih 15ak godina pronasao sebi naj adekvatniju varijantu.
Na svakih godinu dana, promenim grafiku, dodam ram, dodam neki hdd. Na svakih tri godine promenim cpu+mb (najbolje prodjem kad uspem da iskoristim staru grafiku i ram). Tako uvek igram najnovije naslove sa minimum med podesavanjima. Za moje potrebe svaka druga varijanta je ili bacanje para ili zlopacenje sa matorim kompom. Komponente uvek kupujem iz srednjeg-viseg segmenta, odnosno sa najboljim odnosom cena-performanse.
Kad bolje razmislim niko ovde nikad ne menja konfiguraciju, menjaju ljudi samo komponente.

Poslednja izmena:
Ja sam za ovih 15ak godina pronasao sebi naj adekvatniju varijantu.
Na svakih godinu dana, promenim grafiku, dodam ram, dodam neki hdd. Na svakih tri godine promenim cpu+mb (najbolje prodjem kad uspem da iskoristim staru grafiku i ram). Tako uvek igram najnovije naslove sa minimum med podesavanjima. Za moje potrebe svaka druga varijanta je ili bacanje para ili zlopacenje sa matorim kompom. Komponente uvek kupujem iz srednjeg-viseg segmenta, odnosno sa najboljim odnosom cena-performanse.
Kad bolje razmislim niko ovde nikad ne menja konfiguraciju, menjaju ljudi samo komponente.

Ja tu ne spadam

A sta cemo ako nemamo para za novi komp? Ja ovo definitivno ne menjam dok ne rikne.. mozda cak i da rikne, necu dobiti novo, nego cu koristiti drugu konfu iz potpisa.

Pa sad,ja kazem da je to najbolja varijanta...i ja sam kao srednjoskolac koristo jednu konfiguraciju sve 4god(sempron 2500+,1gb ddr1,9550ge,40gb hdd) ali akd sam zavrsio srednju i poceo da radim prica se promenila i uskoro planiram da predjem i na novu plocu+cpu+ddr3,ostalo prebacim iz ovog kompa i onda skupljam pare za jacu grafu i mozda jos neke promene... :wave:

.

Po meni idealno! ;)

Meni je bas zanimljivo da se petljam sa tim nekim izmenama HW-a, pa iako nisam u nekoj posebnoj finansijskoj situaciji, izmenjao sam do sada dosta platformi (da se razumemo, niti jedna nije bila high-end konfiguracija).

Npr. od AMD-a sam probao S462, S754, S939 i AM2 procesore, od grafickih najjace sto sam imao je ATI 4650, itd, a sad imam neki Intel 3.0GHz 775 procesor , ali stariji tip ploce(845 cipset, pa na njega pasuje AGP graficka i DDR1), tako da volim da radim npr. ovakve kombinacije - prodacu najesen procesor, uzecu neki C2D 6x proc, za sad imam dovoljno memorije, a i graficku planiram da uzmem polovnu neku, reda Nvidia 7800 ili Ati 3600. E, kad to budem pazario, onda cu verovatno dogodine prodati plocu/grafu/memoriju a zadrzati CPU i ostatak HW-a, pa preci na neku moderniju 775 plocu.

Ja menjam hardver non-stop zato sto me kroz moj posao ne kosta nista ili kosta
jako malo ...
Uglavnom komponente izdrze maximalno do 2 godine ... neke dosta manje
a monitori ne potvrdjuju to pravilo.
Novac dodajem na moje postojece kada recimo menjam platformu
ili menjam graficke kartice, eventualno hard diskovi ...
Sad su recimo u planu veci hardovi i mozda grafike ... ostalo smatram da je
zadovoljavajuce za sta meni sluze konfiguracije

Menjam konfu kad mi se ukaze ozbiljna prilika. Za sada nista ne planiram osim nove 6000 serije, tamo negde pred kraj godine. A zasto?
Nemam pojma, valjda ce opet orkestrirani marketing da me ubediti da ce novi Futuremark, najbolje da radi sa tom serijom kartica.:mad:

Vrh Dno