Šta je novo?

Koliko ce biti zahtevne

c3

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2003
Poena
649
Koje ce biti min konfiguracije za igre koje ce izaci ovog leta
mislim na doom3 hl2 i homeword2

c3 je napisao(la):

P1 133/16MB RAM/2 MB HDD/ 512k VGA :D

salim se, naravno...ne zna se tacno dok ne izadju...mogu oni da pricaju sta hoce kad im ne verujem nista dok ne ubacim cd i pokrenem igru...

poz! cheers

c3, valjda mozesh da pretpostavish i sigurno ne mozesh da se nadash da ce to raditi na ispod 2Ghz i TI4200 ako hocesh poshteno da igrash, ili neki radeon 9000/MX440 na natezanje...

Bez radeona9700 te nove igre nevredi ni pokretati.

U preview-u za hl2 na tv politici (ne znam tacno kako se zove emisija) preneli da siera kaze da ce "raditi" na 750MHz, mada ja pretpostavljam da je neki realan minimum 1.5-2GHz. A sto se graficke tice, mislim da ce za 800x600 medium bez AA i ANISO biti TI4200 sasvim dovoljan, a mozda i neki FX.

MarkoS je napisao(la):
U preview-u za hl2 na tv politici (ne znam tacno kako se zove emisija) preneli da siera kaze da ce "raditi" na 750MHz, mada ja pretpostavljam da je neki realan minimum 1.5-2GHz. A sto se graficke tice, mislim da ce za 800x600 medium bez AA i ANISO biti TI4200 sasvim dovoljan, a mozda i neki FX.
Emisija se zvala i verovatno se jos uvek zove game over. Za HL2 ce prema ljudima koji su radili engine igre biti dovoljna i directX 6 graficka karta. Videcemo...
Ne verujem da ce nove igre biti monstruozno zahtevne jer sve se prave za PC tj nisu portovi sa konzola.

Ser_Zile je napisao(la):
Bez radeona9700 te nove igre nevredi ni pokretati.

Osecam da si puko pare za tu kartu pa sad morash da je opravdash :)

gde stvarno nadje ono da bez radeta 9700 ne vredi pokretati igru :crash: , znaci ja sa fx 5800 nemam sanse da pokrenem tu igru. :d

Znači, savetujete da nabavimo neki Ti 4200? Da li će biti značajna razlika u igrama ako se pazari Ti4800?
Da li je dovoljan Ti 4200 ako želim da igram na 1024x768 HL2, Doom 3...? Ako nije, sa kojom bi grafičkom to bilo izvodljivo?

Hvala

Pozdrav

p.s. sad se setih, stalno se pominju AA i ANISO (čak sam negde naišao i na ‘Ansio’ - ako nije štamparska greška)? :oops: Kako se oni uključuju/isključuju u igrama? Ako vas ne mrzi, objasnite mi ukratko šta znače ti pojmovi. THANKS!
:wave;

Wheels je napisao(la):
Znači, savetujete da nabavimo neki Ti 4200? Da li će biti značajna razlika u igrama ako se pazari Ti4800?
Da li je dovoljan Ti 4200 ako želim da igram na 1024x768 HL2, Doom 3...? Ako nije, sa kojom bi grafičkom to bilo izvodljivo?

Hvala

Pozdrav

p.s. sad se setih, stalno se pominju AA i ANISO (čak sam negde naišao i na ‘Ansio’ - ako nije štamparska greška)? :oops: Kako se oni uključuju/isključuju u igrama? Ako vas ne mrzi, objasnite mi ukratko šta znače ti pojmovi. THANKS!

Kao prvo 4200 i 4800 su iste karte samo sto ova potonja ima AGP 8x podrsku. I naravno performanse se ne razlikuju ni za frejm.

AA - puno ime FSAA - Full Screen Anti-Aliasing, sluzi da ispravlja "rasecene" ivice uglavnom kruznih i kosih linija, koje izgledaju "iscepkano"

AF - Anisotropic Filtering - u najkracem, filtrira udaljene objekte i povrsine kao da su blizu, cime uklanja mipmaping nivoe filtriranja, tj. u praksi udaljeni objekat je podjednako detaljan kao da se nalazi blizu.

Oba se ukljucuju iz Advanced properties-a graficke, tj. Control Panel - Dislpaly - Settings - Advanced - Ime graficke - Performance&Quality settings itd. itd.

Fora je sto njihovo ukljucivanje stresira graficku do izvesne mere, ali sa citat : "poboljsanim algoritmima memorijskog menadzmenta" -kraj citata :banana:, pad performansi je sve manji i manji.
U vreme kad su se ove tehnike pojavile bile su manje-vise neupotrebljive zbog male sirove snage kartica, danas je prica nesto drugacija.

Suma summarum, na NV karticama pad je nesto veci i izrazeniji, na Ati kartama je mali. Naravno ov vazi samo za poslednje generacije.

U principu ako ne znas sta su nemoj ih ni ukljucivati :D

Pozdrav :boom: :whip Nadam se da sam ti pomogao

Wheels je napisao(la):
... stalno se pominju AA i ANISO (čak sam negde naišao i na ‘Ansio’ - ako nije štamparska greška)? :oops: Kako se oni uključuju/isključuju u igrama? Ako vas ne mrzi, objasnite mi ukratko šta znače ti pojmovi. THANKS!

Evo da vidis i sam na primeru koliko vredi kada imas te filtere ukljucene, naravno ako tvoj hardver to moze pristojnom frejmazom da potera: http://www.benchmark.co.yu/forum/download.php?id=369

Skini sliku i vidi razlike - drasticne :mrgreen:

Pitanje je koliki kompromis mozes da istrpis... mislim ako mozes da igras u 640x480 i sl. sa low detaljima onda ce doom raditi i na gf2mx kartama ali ako hoces kvalitet+frame rate onda je i r9700 je slabasan za pomenute igre.. mislim da je radeon krkljao na nekih 20-30fps u Doom-u ...

OptiPlex je napisao(la):
...

Kao prvo 4200 i 4800 su iste karte samo sto ova potonja ima AGP 8x podrsku.

Nisu.
Ti4200 sa AGP 8x podrskom je Ti4200-8x.
Ti4800SE je Ti4400 sa AGP 8x.
A Ti4800 je Ti4600.

Sve je to sumnjivo. Ako se rezolucija smanji i detalji i jos par sitnica mocice prosecni korisnik da je pokrene. A standardi i proseci se brzo menjaju tako da ima jos vremena za ovu diskusiju. cheers ,)

homeworld 2 nece biti ni upola zahtevna igra kao ostale ako je odrade kao prvi deo koji je lagano radio na p1 233 64 rama i 4 mega na grafichkoj :)

driver je napisao(la):
...

Osecam da si puko pare za tu kartu pa sad morash da je opravdash :)

Ma jok, trenutno se igram na MX440 i to samo WC3 i Sven-a za sta je dovoljan ali kad izadju pomenute igre sto ce biti u decembru kao po obicaju onda ce morati da se pazari novi GPU a ja tipujem na R9700 zbog cene :)

Ser_Zile je napisao(la):
...

Ma jok, trenutno se igram na MX440 i to samo WC3 i Sven-a za sta je dovoljan ali kad izadju pomenute igre sto ce biti u decembru kao po obicaju onda ce morati da se pazari novi GPU a ja tipujem na R9700 zbog cene :)

9700 tada nece bit, jedino da nadjes neku polovnu

I izvinjavam se koliko sam lupio za 4200 i 4800. 4800 je 4600 sa Agp8x podrskom, ali jos uvek stoji misljenje da je ne vredi uzimati :D

OptiPlex je napisao(la):
...

9700 tada nece bit, jedino da nadjes neku polovnu

I izvinjavam se koliko sam lupio za 4200 i 4800. 4800 je 4600 sa Agp8x podrskom, ali jos uvek stoji misljenje da je ne vredi uzimati :D
Pa ne vredi zato sto i nije znacajno brza od TI4200, i + je znatno skuplja, a obe su u poredjenju sa radeonima (9500+) nula kada se ukljuce AA i ANISO.

Aman po 100x, budite spokojni sa svojim Ti, R9xxx i sl kartama. Smanjite detalje ili nesto pa ce da radi. Ako neko bas oce da bude 100% "osiguran" da ce mu sve teci onda neka izdvoji pare za r9500/9600 pro i cao!

Da podsetim samo da je Alpha Dooma 3 radila kod mene na 1400mhz XP-u sa 256mb i Gf3pro. Seckala je, ali je bilo igrivo manje vise, znaci kad izadje final ima da radi lepo.
HW2 ce raditi sigurno na sasanjim masinama bez problema, a sto se HL2 tice ... videcemo. Verovatno ce vam za "potpuni" uzitak trebati 9700pro/5800/9800 i tako neke zveri.

Toliko filozofiranja niokocega.

c3 je napisao(la):

Doom 3 izlazi ovog leta :rolleyes: :?:

BTW nikad ne kupujte hardver unapred (za neku igru) kad izadje igra saznaces sta treba a i bice jeftinije...

Mare je napisao(la):
...

BTW nikad ne kupujte hardver unapred (za neku igru) kad izadje igra saznaces sta treba a i bice jeftinije...

Kazi ti to maziju i maxu :)

Zahvaljujem se OptiPlex-u i maxer-u na objašnjenjima (FSAA i AF)! Shvatio sam toliko da znam da ih neću dirati još neko vreme.

Fora je sto njihovo ukljucivanje stresira graficku do izvesne mere, ali sa citat : "poboljsanim algoritmima memorijskog menadzmenta" -kraj citata , pad performansi je sve manji i manji.

Da li je Ti 4200 sa "poboljsanim algoritmima memorijskog menadzmenta"?

:boom:

Pa evo uspeo sam na ovo da nabudzim komp za evo vrelo leto
istinskih hitova.
c 1.1ghz
512rama
gf fx 5200 128mb(kupujem za koji dan)
a koliko ce ovo uticati:
hdd 5400rmp?

c3 je napisao(la):
Pa evo uspeo sam na ovo da nabudzim komp za evo vrelo leto
istinskih hitova.
c 1.1ghz
512rama
gf fx 5200 128mb(kupujem za koji dan)
a koliko ce ovo uticati:
hdd 5400rmp?

Za te iste pare, bolje je prodati i815 plocu i Talatin 1,1 G
i kupiti plocu sa KT133A chipsetom i XP 1600+ sve polovno i polovnu GFTi4200. Ta kombinacija je u igrama brza 50-60% od te koju si pomenuo, a u nekim novim igrama moze da bude odluchujuce da li ce da secne ili ne.

driver je napisao(la):
...

Kazi ti to maziju i maxu :)

Znas sta je najcrnje, da oni barem izgaze te kartice posteno ne bi bilo to ni toliko lose, medjutim velika je sansa da ce te karte promeniti ruku pre nego sto oni i vide nesto od tih PS 2.0 i DX9 na njima.

Evo mazi je so skora bio na r9500/9600, nije ni namucio tu karticu a vec je na fx5800, dok dodje doom3 on ce po istom osnovu jos nekoliko puta da otvara novcanik.

Mada svako ima svoju racunicu, ja sam na svojoj kartici za 2 god izgubio 80% vrednosti tako da sada moram da skupljam skoro kompletan iznos za nesto bolje...

cheers

ctp; necu se neko vreme otvarati za nov HW, bar dok nestignu neke pare :mrgreen: .
FX-a nisam uzeo zbog igara, to sam 100 puta vec rekao, a r9500pro je bio prebrz za igre O:), pa nikako da postignem da vidim sve te frejmove ;P

c3, poslusaj Notaxa, mnogo bolji izbor. Takodje zaobidji 5200 u sirokom luku, izgleda da je za te pare bolji r9000/pro.

Na prezentaciji HL2 je koriscena ATi9800pro graficka, sto se lepo cuje u jednom od onih HL filmica (tip koji je vrsio prezentaciju je lepo rekao ATI Radeon 9800pro :) )
Dakle valjda znaju sta rade ili su jednostavno stavili najbrzu karticu koja je dostupna na trzistu. Sve u svemu ako je bas i morao Rade 9800 da bi islo glatko onda smo ga nadrljali :mrgreen: , ako je samo da "budu sigurni" na prezentaciji, da ne stucne, onda mozda i ima nade za nas obicne smrtnike :mrgreen:

Mare je napisao(la):
...

Isti nacin razmisljanja.

Vrh Dno