Šta je novo?

KOLIKA je carina na kompjutersku robu? HITNO!

Perlez

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
tREBA DA KRENEM PREKO, PRINTER I TFT MONITOR SU U PITANJU. dAL NEKO ZNA KOLIKA JE CARINA + PDV NA POLOVNU ROBU?

Hvala!

Nema polovno i nepolovno uglavnom ima koliko te carinik oceni da mozes da odstampas iz svog "dubokog" printera. Za carinu nisam siguran, ali se place za vrednost preko 20$ u iznosu od 20% na vrednost robe, a PDV je 18% placa se na ocarinjenu vrednost. Imas neka iskustva u Internet delu u stiky temi u vezi sa PayPal-om.

Poslednja izmena:
Ali to je kada se dobija POSTOM a ne kad se prenosi autom. Mislim da je i adlje free do 100 dolara ili eura. Medjutim, za slucaj da "carinik oceni pogresno", tj. da je vrednost preko ove sume onda se placa carina i porez ali ne znam koliko %. Takodje ne znam dali se gleda cena napolju ili ovde kad se procenjuje (mislim po zakonu a kako oni to ocenjuju...znam -nekad super nekad pomozi Boze)

uzmi racun pa ne moze pogresno da oceni

posto je polovna roba u pitanju verovatno neces moci da uzmes racun. u tom slucaju uzmi i isprljaj to sve sto vise mozes a da ne ostetis nesto, znaci nogom, rukom, blato , samo pazi da ne pojebes nesto. Tako oskrnavljenu robu predstavis cariniku kao "ma slucajno video pa uzeo za delove, nisam ni planirao..."

Poslednja izmena:
или само прођеш, углавном не отварају гепеке, нечачкају по ауту евентуално касету погледају. Питају имаш ли шта да пријавиш, да до 100 евра не иде царина, можеш слободно да држиш на задњем сицу.
Друга варијанта је да прво превезеш 1 део а пријатеља оставиш са друге стране са 2 делом па се вратиш по њега 100 + 100 можда ти изгледа наивно али гомила људи то ради, пошто живим у пограничној општини упознат сам са тим, плус што када купљену робу износиш из земље у којој си купио добијаш повраћај њиховог ПДВ 18% тако да те свака компонента изађе и 18% јефтинија, ето само израчунај колики је повраћај на пример за неки високо квалитетни процесор којег можеш ставити где год хоћеш. :d

da da da , to znamo svi, ali on kupuje POLOVNO - no racun, no povracaj PDV-a. Zato se i brine, moze zaista da plati 50e neki krsh tft i carinik , posto on nema racun, moze da proceni odokativnom metodom da je to ultra high tec i da utvrdi neku vrednost nebuloznu. Ali ne verujem da ce to da urade, uglavnom je obrnuto

gx-x je napisao(la):
uzmi racun pa ne moze pogresno da oceni

to bi trebalo da dobije bez obzira gde kupovao.(sem na ulici ili kod nekoga lično :D )

Poslednja izmena:
uuuuuuuuuuuh...

Imao sam rukom pisane racune, moze i to... Bar mi tako reko teca...

HVALA BOGU - nista mi nije trebalo... Carinik je bio neki OK tip (OK, nije bas skroz OK, namrsten onako i nekulturan....al nije bio djubre. "Ajt idi"... i ja očo... :)

Fala svima na savetima... Nekad se i ja iznenadim. Mada, u poslednje vreme nisu ni tako losi. Prosli put mi cak reko i "Dobar dan, otkuda idete". I pustio me a da mi nije otvorio ni gepek ni box na krovu. Premda, nisam nista ni svercovo ali...ipak malo neobicno... A 1000 puta sam proso ko bosm po trnju pa eto poceo nerviranje unapred... Hvala Bogu - bespotrebno.

A ja sad primetih da niko ne rece kolika je carinska i poreska stopa za ovah fach robe... Ta nije valjda da niko ne zna?!??

Poslednja izmena:
ukupno ti je oko 30% bez obzira na vrstu robe...
drugo je kad pravno lice nesto uvozi, ali to ide na posebno carinjenje itd...

Nazad
Vrh Dno