Šta je novo?

Koko upotrebit IrDA

Don50

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
609
Kako to funkcionise i sta je sve za to potrebno. Cuo sam na jednom mestu da to ide preko data kabla, a na drugom, da je to bezicna komunikacija.

Don50 je napisao(la):
Kako to funkcionise i sta je sve za to potrebno. Cuo sam na jednom mestu da to ide preko data kabla, a na drugom, da je to bezicna komunikacija.

Bezichna komunikacija je u pitanju...Ja imam IrDA i konkretno ga koristim za fon (poshto i moj fon ima IrDA) za imenik,poruke,melodije,grafike...Potreban ti je primo-predajnik koji se kablom kachi direktno na plochu i potrebni su ti drugi uredjaji koji ga takodje imaju (IrDA)...

Re: Re: Koko upotrebit IrDA

Sve to se moze i u kombinaciji sa nekim palmom i notebookom.
IrDA se cesto standardno ugradjuje na ove.

Takodje, IrDA na novim ntebookovima radi na 5 Mb/sec sto je u teoriji 500 kB/sec sto nije ni malo lose za povezivanje notebook-a.

E da, i recimo neki ga stampaci imaju pa opusteno dodjes sa palmom ili laptopom pored njega, udaris print i on stampa sta si hteo.

Korisna stvar taj infra crveni :)

Pozdrav!

Na novijim notebookovima nije 5 Mb/sec vec 4 Mb/sec... ali nije ni bitno...

Da li taj primo-predsjnik univerzalan za sve telefone ili svaki telefon ima posban?
Gde moze da se nabave (mislim u prdavnicama kompjuterske opreme ili telefona) i koja mu je cena?

Re: Re: Re: Koko upotrebit IrDA

Sve to se moze i u kombinaciji sa nekim palmom i notebookom.
IrDA se cesto standardno ugradjuje na ove.
Mala dopuna: sve vise sada Bluetooth zamenjuje IR na novijim palmtopovima, mobilnim, laptopovima... Domet je oko 10-15m uokolo, 400-700kbps (sinhrono/asinhrono) prenos, ne smetaju mu prepreke, univerzalan, izuzetno mali po gabaritima, malo struje trosi... Radi u spreadspectrumu (tzv. frequency hopping) na oko 2.4GHz.

Da, Bluetooth je novija tehnologija, ali po svojoj prirodi ima neke nedostatke... Koliko kod to bilo malo, zraci... Manje je bezbedan po pitanju tajnosti podataka... Smeta WireLess mrezama... I predstavlja trenutno skuplju i manje rasporstranjenu tehnologiju...

JOBAH je napisao(la):
Na novijim notebookovima nije 5 Mb/sec vec 4 Mb/sec... ali nije ni bitno...

Da, zeznuo sam se u kucanju.
500kB x 8 = 4Mb, ne 5 :)

Pozdrav!

Ponavljam pitanje.
Ja imam telefon sa IrDA izlazom i PS racunar (standardan).
Pitanje kolko kosta IrDa adapter za obican racunar i gde se moze nabaviti?

Don50 je napisao(la):
Ponavljam pitanje.
Ja imam telefon sa IrDA izlazom i PS racunar (standardan).
Pitanje kolko kosta IrDa adapter za obican racunar i gde se moze nabaviti?

Cimni JOBAHA koji ti je takodje odgovarao u ovom threadu...ja sam od njega pazario...I sve je OK...

Genghis Khan je napisao(la):
Cimni JOBAHA koji ti je takodje odgovarao u ovom threadu...ja sam od njega pazario...I sve je OK...

Dakle da rezimiramo......:) .........moze li taj IrDA koji su uzeo od JOBAH-a da se koristi i za neke druge stvari osim za budzenje telefona (tipa nokia 7110)?

Naravno! Mozes da ga koristis sa ostalim telefonima (Siemens, Erikson...), palm pilotima.... notbookovima... digitalnim kamerama i svim ostalim uredjajima sa IrDA portom

He, he, a meni treba bas za 7110 i pomalo i za r320 :D
nego,

za koje pare i gde?

gde ima da se nabavi IRDA?

byMaX je napisao(la):
gde ima da se nabavi IRDA?

Mislish da kupish fabrichki a ne hand-made ili mislish da ga "nabavish" na neki drugi nachin :D...Inache ako ti treba mogu ja da ti pozajmim na neki dan kad budem dolazio u Bgd...

problem

Imam IrDA na Thinkpadu, ali i problem sa njime.
Dok u programnima koji ga da kazem direktno koriste sve radi ko podmazano, dotle u programima koji jos uvek traze da on bude neki COM port ne radi.

Nokia Logo Manager recimo radi odlicno
Ali EasyGSM za Samsunge trazi na kom portu da se obraca telefonu i to nikako da nateram da radi.

Moze li neko pomoci ?

Pozdrav!

Koliko koshta?

da sada ne bi svakom odgovarao na pm:
25evra... dobijas garanciju 6 meseci, uputstvo za instalaciju, kabl za povezivanje sa maticnom plocom, a mogu i da ti snimim softver ako imam za tvoj uredjaj ako poneses cd...

preuzimanje u centru.

JOBAH je napisao(la):
25evra... dobijas garanciju 6 meseci, uputstvo za instalaciju, kabl za povezivanje sa maticnom plocom, a mogu i da ti snimim softver ako imam za tvoj uredjaj ako poneses cd...

preuzimanje u centru.

Nego (mala digresija po kojima sam inace poznat i omrazen :D ) koja je ipak vezana za IrDA. Rekao si "kabl za povezivanje sa maticnom plocom" ? To mi nije bas najjasnije (u stvari, nije mi u opste jasno). Da li ti onu Glavu (budzu) koja prima i salje kablom povezujes na neki port kompa ili je to izvedeno nekako drugacije?

da, to je kablic kojim povezujes "budzicu" sa IrDA konektorom na maticnoj ploci

JOBAH je napisao(la):

preuzimanje u centru.

Ok, kontaktiracu te kad dobijem pare...

Nazad
Vrh Dno