Šta je novo?

koju web kameru kupiti?

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Treba mi predlog za web kameru. Znaci ona mora da zadovolji par uslova:

-640x480
-30 fps
-da i pored toga ima bolju sliku od drugih kamera sa gore navedenim karakteristikama
-da je instalacija jednostavna i da mi tako banalna radnja ne krene praviti problem (mislim na prepoznavanje od strane windows xp-a)
-da se dobro ponasa preko dial-up veze tj. da osim manje frame-ova nema razlike izmedju vrste konekcije
-da ako jednog dana (a ko zna kada ce to biti) ako dobijem adsl mogu da nastavim da je koristim bez saznanja da ce mi tada trebati neka bolja. Jeste da ovo kamere ne kostaju vise od 20-30 eur, ali ja nemam para za bacanje.
-pozlednju stavku ne mora da ispunjava ali bih voleo da bude logitech posto sta god sam od njega povezao na racunar nije pravilo problem, ali ne znam kakve su im kamere.

E sada nadam se da ce samo oni koji koriste kameru lepo pokusati da mi odgovore. :) Hvala.

Nikako tu chat, nemoj se *****ati, ona je gora cak i od logitech messengera, koju sam imao a nisam zadovoljan.
Definitivno kupi Logitech QuickCam Communicate STX , kosta 45e, ali vredi svaku paru. Koristim je vec par meseci i nemam zamerki, bolje izdvojiti paru vise, nego kupovati posle nekog vremena novu.

Ovde imas review raznih kamera, i slike slikanih sa istih tako da ce ti mnogo pomoci, meni je mnogo pomogao
http://cowboyfrank.net/webcams/

Pozdrav.

Ja imam tu logitech Quick cam chat , i mislim da je veoma dobar odnos cena /kvalitet , probao sam i razne genuis , noname , i ova logitech je dosta bolja u odnosu na njih . Posebno isticem softversko resenje za manje svetla , sto je cest slucaj . Ima test u SK potrazi na net-u . ako si jos na dial-up nema potrebe za skupljom kamericom
Pozdrav

twister je napisao(la):
Znaci slazete se da je Logitech QuickCam STX dobar izbor? To je ova kamera, jel? http://cowboyfrank.net/webcams/Logitech/QuickCamCommunicateSTX/Description.htm

Vas dvojica ste na adsl-u ili wireless-u? Ako ste na wireless-u kako se ponasa na njemu, i da li ima dosta izgubljenih frame-ova?

Takodje gde to ima da se kupi kod nas? Computer Land?

Kao što i Kauboj kaže, Best camera for under $50 ;) Ja sam uzeo pre nekoliko dana, i odlična je kamerica. Uzeo sam u Comtrade-u.

A jel' ona usb 1.0 i usb 2.0 ?

btw zar vam se ne cini da ova Logitech Quick Cam Pro 4000, ima nekako normalniju sliku. Ova STX (bar na ovim slikama) deluje kao da je propustena kroz neki filter u photoshopu. Evo:

Logitech Quick Cam Pro 4000:
http://cowboyfrank.net/webcams/Logitech/QuickCamPro4000/Lighting.htm

Logitech Quick Cam Communicate STX:
http://cowboyfrank.net/webcams/Logitech/QuickCamCommunicateSTX/Lighting.htm

Pogledajte senku od sesira na njegovoj glavi kod obe kamere.

Bilo bi dobro da neko od vas koji imate ovu STX ili Pro 4000 posalje koji shot.

Poslednja izmena:
Stx je usb 1.0 što ti ama baš ništa ne znači u realnom radu. Što se tiče kvaliteta slike, ni sa jednom web kamerom nećeš izgledati kao na televiziji. STX daje takvu sliku kakvu daje za nekih 50€, QCP4000 ti je nekih stotinjak, i daje bolju sliku, ali za duplo više para. E, sad kad si stigo do 100€ da daš za webcam, onda bolje uzmi neki digitalni fotoaparat, daće ti odličnu sliku, imaš odlične canone za oko 150 eura, jedino što ćeš morati da im puniš baterje.

Mislim da se nece usreciti sa Cannon aparatom kao Web kamerom. Prvo, sto se Cannon fotoaparati automatski gase posle nekog odredjenog vremenskog perioda (mislim da je max. 3 min. i to se ne moze iskljuciti). Druga stvar je sto tako smanjujes radni vek fotoaparatu koji btw, uopste nije namenjen za takve stvari.

Cini mi se da je u nekom od Svetova Kompjutera od pre par meseci bio test web kamerica. Pokusaj da pronadjes mozda josh neki test u domacim casopisima. Pogledaj gde mozes da pronadjes neku od tih kamerica i uzivaj. Nemoj da dajesh vise od 30e-40e, jer za takvu robu nema smisla dati vise novca.

Poslednja izmena:
ma, šta god uzmeš od te dve, dobro je ;) 4000 ima čini mi se oštriju sliku, ali zato su meni boje bolje na STX i ti dosta - na 4000 su nekako isprane jako.

QuickCam Pro 4000 je kamerica koja vredi svaku svoju paru. Slika koju daje je za koplje ispred recimo Quick Cam Messangera u odnosu na koga ima i daleko siru sliku (ovo bas znaci).
Od podesavanja tu su white balance-a, expozicija, brightness, contrast, saturation, gamma, low light filter, color boost... (verovatno zajednicko za sve Logitech modele, ali cisto da napomenem).
Minus na kvalitet slike je izrazen sum pri slabijim svetlosnim uslovima (polumrak), koji se donekle redukuje ukljucenjem pomenutog low light filtera na podnosljiv nivo. Doduse, ovo je verovatno neizbezno bez obzira na model kamerice, sem eventualno ovih najnovijih (>100E) sa CMOS cipovima.

Koju bi ste kameru preporuchili za ~100E? Da li se uopste isplati? Treba uzeti u obzir da mi je veza 768 kbs

Nazad
Vrh Dno