Šta je novo?

Koju SoDIMM DDR2 memoriju da uzmem ?

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Trenutno imam 1GB RAM memorije u laptopu, i nameravam da mu dodam jos 1GB. Obzirom da imam samo 2 slota koja su popunjena, moracu da izbacim (prodam) staru memoriju i da uzmem 2 modula koja ce mi raditi u dual channel rezimu.
Dakle trebaju mi 2GB SoDIMM DDR2 memorije, a problemi su sledeci :
Da li da uzmem 2GB na 667MHz sa CL5 ili na 533MHz sa CL4 ?
Procesor mi je Intel Core2Duo T5500 (2x1,66MHz) sa FSB na 667MHz.
Inace trenutno imam 2x512MB na 533MHz, i sve radi OK.
Dakle jel bolje da idem na 667MHz zbog procesora i brzine ili da se drzim proverenih 553MHz i nize latencije?
Da li je razlika u latencijama bitnija od brzine magistrale, tj. da li 1 latencija nize znaci brzi rad nego magistrala koja je 133MHz brza a ima 1 latenciju vise ?
Da li bi Vista sa 2GB isla isto tako brzo kao XP sa 1GB ?
Inace koliko sam video cena 667-ce i 533-ke je ista (izmedju 50 i 60 eur za 1GB stapic), odnosno 533-ka je mozda za par evra jeftinija.
E, da sto se tice brenda moji favoriti su Corsair, Geil i Kingston tim redom, ali intresantno mi deluju Kingmax, Apacer i NCP, pa ko ima iskustva sa njima sto se tice SoDIMM memorija u pogledu kvaliteta i duzine garancije neka pise.
Inace memorija nece biti klokovana, i radice samo na default-u !
Ako neko ima neki bolji savet, neka ga slobodno iznese !

Mislm da ti je bolje da uzmes memoriju na 667MHz bez obzira na vise latencije. Ja sam za moj HP nx7400 sa cpu T5500 uzeo 2x1GB ddr2 667 MHz Kingston u Pakom-u sa 10 godina garancije.

I ja mislim da je bolje 667MHz sa CL5, ali sam cuo pricu da je ta memorija u radu sporija od 533MHz sa CL4 ! Ako neko zna da li je to istina neka kaze.
Inace i meni je nekako najprimamljiviji taj Kingston 667MHz posebno zbog garancije !

Ne. 667 CL5 je brze u realnom radu od 533 CL4.

OK, znaci da uzimam 667.
Sacekacu jos mesec do dva, da vidim da li ce da padne cena zbog smanjenja PDV-a, a onda cu pazariti memoriju !!!

kingston je njesra,zasta zakon, za kladionicare? nikad neznas koji ce modul da ti upadne a cipovima daju imena po brodovima koji stizu u evropu.............

kingston je njesra,zasta zakon, za kladionicare? nikad neznas koji ce modul da ti upadne a cipovima daju imena po brodovima koji stizu u evropu.............

O cemu pricas, kakvim kladionicarima? Hoces da kazes ima veliki broj neispravnih memorija ili sta? Ne razumem na sta mislis kada kazes da je njesra. Ako je memorija neispravna ili ako se pokvari u narednih deset godina dobices novu ili ces dobiti pare ili sta se vec dogovoris. Druga stvar o kakvim cipovima i modulima pricas, ako memorija ne radi po specifikaciji znaci da nije ispravna i dobices drugu. Stvarno mi nije jasno o cemu pricas pa bih ti bio zahvalan ako bi mi objasnio.

Mislim na to da svaka druga serija(pa cak neki iz iste serije imaju razlicite memorijske module) ima dosta skarta i daleko je od kingstona kao brenda, a to da cu da dobijem novu naravno u zakonskih 45 dana a do tada mi komp ne radi ....

Lupas brate, kao maksim po diviziji. Mozda ne ugradjuje iste cipove na sve memorije, ali daleko od toga da je njesra... Argumentuj malo bolje... Do tad... You are wrong!

P.S Covek ce da kupi kao sekundarnu memoriju, tj. kao drugi modul, ako rikne, ima jos jedan od giga...

Mislim na to da svaka druga serija(pa cak neki iz iste serije imaju razlicite memorijske module) ima dosta skarta i daleko je od kingstona kao brenda, a to da cu da dobijem novu naravno u zakonskih 45 dana a do tada mi komp ne radi ....

OK, sada mi je jasno sta si mislio ali i dalje ne vidim argumente koji imalo potvrdjuju tvoju konstataciju o kvalitetu Kingston sodimm ddr2 667 1GB.

Poslednja izmena:
Necu da se svadjam sa vama radim kao serviser u firmi u kojoj obrnem bar 200 modula mesecno i imam neku evidenciju o tome i stojim da je doticni BREND daaaleeeko od brenda btw za isto vreme nijednu reklamaciju na kingmax,trancent,twinmos nisam imao "btw ja nikog nisam licno vredjao pa tako imam istu molbu i za vas "Lupas brate, kao maksim po diviziji" posto sa doticnima nisanm cuvao ovce "

Poslednja izmena:
Samo momenat. Da li pricamo o DIMM ili soDIMM memorijskim modulima... U svakom slucaju nisu toliko losi kako ih ti predstavljas. Mozda da promenis dobavljaca??? Sto se tice lupanja, to nije nikakva uvreda. Samo sam ti skrenuo paznju da to sto pricas nije argumentovano na malo grublji nacin. I dalje mislim da nagrdjujes kingston bzvz.

NHF...

P.S Nema potrebe da govoris u mnozini, samo sam ti ja rekao da lupas... (drugi su pomislili :))

Ja kao prvo nikada nelupam, a dobavljaci su razni , izvor je isti, a govorio sam o firmi uopsteno....

To ne bih znao, ovo je mozda prvi tvoj post na koji sam naleteo... Nikad ne reci nikad :) :) :)!

Ontopic:

Kod kingstona me ekstremno iritira (kao i sve ostale, pretpostavljam) to sto nikad ne znas koje ces cipove da ubodes na memoriji. To vazi i za DDR, ne samo za DDR2.

Doduse, HyperX serija DDR memorija je bila super!

Vrh Dno