Šta je novo?

koju rezoluciju na 19''

soni

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2003
Poena
619
ja kod sebe drzim na 1152x864x32 100Hz. Neko mi je rekao da to nije standardna rezolucija za 19'' monitor pa me zanima da li da ostavim ovako? Na 1280x1024 mi je suvise sitno iako je slika i dalje odlicna-nebih da prelazim na nju(Compaq 900p).

soni je napisao(la):
ja kod sebe drzim na 1152x864x32 100Hz. Neko mi je rekao da to nije standardna rezolucija za 19'' monitor pa me zanima da li da ostavim ovako? Na 1280x1024 mi je suvise sitno iako je slika i dalje odlicna-nebih da prelazim na nju(Compaq 900p).

Neka "standardna" rezolucija za 19-ticu je 1280x1024 85Hz, no ako ti je sitno, ti smanjis na 1152x864 i to je to :)
U svakom slucaju, kako tebi odgovara, tako i koristi monitor. Jedino gledaj da stavis osvezavanje na maximum koji monitor podrzava inace odu oci ... :eye: ... posle duzeg gledanja ...
Dakle, 1152x864x32 100Hz je idealno, NISTA NE DIRAJ :)

ja sam svoj 17" drzao na 1400x1050@85 kad me nije mrzelo da se zezam sa drajverima i nije mi bilo "sitno". :D
mislim da je to stvar navike i da bi svi mogli da uzivaju u blagodetima visoke rezolucije kad bi shvatili da ustvri nije toliko sitno, koliko su navikli da uzivaju u lepim, velikim ikonicama. u svakom slucaju, bolje povecaj fontove i ikone nego da smanjujes rezoluciju...

Preporucena rezolucija za taj monitor je 1280x1024. Ako ti je sirno onda nema sta da pitas koja je idealna kad si nasao onu koja ti odgovara...Rezulucija 1152 je divlja rezolucija...

Licno mislim da je za bilo koju pristojnu 19"-cu 1280x960@85-100Hz sasvim odgovarajuca rezolucija, zbog aspekta 4:3, jer je pri rezoluciji od 1280x1024 slika malo razvucena. Druga stvar je da li je slika u datim rezolucijama dovoljno ostra i da li tvoje oci mogu bez naprezanja da prate sadrzaj na ekranu.

Vuk je napisao(la):
Licno mislim da je za bilo koju pristojnu 19"-cu 1280x960@85-100Hz sasvim odgovarajuca rezolucija, zbog aspekta 4:3, jer je pri rezoluciji od 1280x1024 slika malo razvucena. Druga stvar je da li je slika u datim rezolucijama dovoljno ostra i da li tvoje oci mogu bez naprezanja da prate sadrzaj na ekranu.

Tacno i zbog te razvucenosti me nervirala rezolucija 1280x1024 sve ovo zbog TV-a (PCTV) nije 4:3nego....., ali je sada sa 1280x960 prava.
Pozdrav. Nekako cu se navici na sitno uz povecanje fonta i ikona sto neko rece.

1152x864 je takozvana Mekintosh rezolucija tj. njihovi racunari su svojevremeno (pocetak '90 pa i druga polovina '90) bili neprikosnovene graficke masine u obradi slike (mislim na obicne slike - fotografije) a doticna firma je svoje monitore projektovala da rade bas u toj rezoluciji (to je bio standard). Pa otuda doticna rezolucija se zove i Mac ...

Inace 1280x960 ima istu proporcionalnost kao i Mac.

Nisi samo rekao sta ti je sitno? Ako je tekst onda to nije nikakav problem... lako se podesi.

soni je napisao(la):
Tacno i zbog te razvucenosti me nervirala rezolucija 1280x1024 sve ovo zbog TV-a (PCTV) nije 4:3nego....., ali je sada sa 1280x960 prava.
Pozdrav. Nekako cu se navici na sitno uz povecanje fonta i ikona sto neko rece.
ne razumem... pa pctv sliku razvlaci preko celog ekrana, tako da je ona 4:3 koju god rezoluciju da stavis. :confused:

Kada je u Full Screen-u onda i jeste 4:3, ali kada je u prozoru cini mi se da je razvucena po horizontali ili se to meni prividja?
Pozdrav.

soni je napisao(la):
Kada je u Full Screen-u onda i jeste 4:3, ali kada je u prozoru cini mi se da je razvucena po horizontali ili se to meni prividja?
Pozdrav.
nije nego je skupljena po vertikali! ;P
pravo da ti kazem, mislim da to nije tol'ko bitno s obzirom sta se sve desava sa slikom dok stigne na tvoj ekran. mnogo je bitnije da se po vertikali smesti optimalan broj linija - ostalo su sitnice...

Vrh Dno