Šta je novo?

Koju plochu? Pomagajte...

taba

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2002
Poena
620
Znachi, treba da radim apgrejd kompa, a toliko sam ispao iz svih tokova, narocito sto se tiche plocha...

Koja plocha danas predstavlja najbolje i najkvalitetnije reshenje, bez obzira na cenu (jednom rechiju - luksuz)?

Koja plocha danas predstavlja bestbuy?

Koje ploche nikako ne treba uzimati?

Apsolutno ne znam ni sta treba da karakterishe dobru plochu... Mislim, poslednji put sam kupovao nesto pre 3 godine... (ako ne racunamo monitor)

help, help, help...

Cek covece, kako si bre tako uleteo? Polako, lepo reci Procesor, Memoriju, Plocu (koju sada imas) i sve ostalo... Sta ti mislis kako da doktor postavi dijagnozu ako ne zna simptome???

Poz :wave:

hm... hvala na pitanju. Nazalost, ni sto se procesora tice nisam siguran...

Kao gornju granicu za procesor sam postavio 100evra, medjutim, video sam da athlon64 2800 kosta 130evra. Iako blage veze nemam koliko i zasto je ovaj procesor bolji od, na primer, celerona 4, kapiram da jeste:)

Mozete primetiti da ni u procesore nisam bash upucen. Svaka preporuka i savet ce mi koristiti. Hvala...

Ne, cek. Koji komp ti SADA imas? To nas zanima kako bi mogli da se orijentisemo. Razumes?

ah...

Ne kapirate:)

Hocu da menjam i Plocu i procesor i memoriju:))

edit:
sada imam chaintech 7aja2 sa 1200 athlonom i 256 mb sd rama kingston, al to sve nije bitno, jer hocu da menjam sve...

Imam 40giga + 6 giga hard diskove i neko mnogo loshe kucishte.

Imam DVD i CDRW, Graficku mx440, TV karticu Leadtek, modem...
i to bi bilo to:)

Poslednja izmena:
E to. To smo trazili... :D

Razumem sta hoces da kazes, samo treba od necega da se pocne...
Athlon 64+ (64bit): ne isplati ti se da ga kupis jer nije jos doziveo vrhunac, tj nije jos uvek izasla neka bolja nForce 4 ploca i nije izasao Win XP 64bit. Moj savet je da kupis jedan Athlon Barton 2500+/2600+ i nForce 2 plocu. Za plocu mozes uzeti Abit AN7 (stabilna, dobra za Overclock, mada ti se neces baviti time :p ) ili Epox 8RDA3+/8RDA+ (super ploce i jedna i druga). Za memoriju ako imas para uzmi 2 modula od 512 Megabajta Corsair ili Kingston. U nastavku preporucio bih ti da uzmes sve novo (kuciste da cuvas za uspomenu i da kupis novo). Graficku takodje mozes/moras menjati za neku Ati 9800 Pro ili za nVidia GeForce 6600GT (uskoro ce izaci).

Odgovor na tvoje prvo pitanje:

Lux ploca: ??? nemam pojma, kod AMD 32bit je sve jedno?
Best buy: Abit AN7, Epox 8RDA3+, ASUS A7N8X-E Deluxe.
Izbegavati: Ploce koje imaju -X na kraju (vazi za ASUS), Ploce koje imaju -i na kraju (Epox). Kod Abit-a treba gledati na sajtu da se vidi koja je bolja/losa.

Jednu dobru plocu karakterise stabilnost (to ne mozes da proveris, gledas samo ime proizvodjaca, mada sve su stabilne), Overclock (Abit, EPOX), Dizajn (nije toliko bitno, osim ako neces da "kombinujes" sve u kucistu) i na kraju sadrzaj. Posto 3 godine si zaostao nece ti biti lako sada da se uhodas sa svim delovima :) To ce ti objasniti i neki drugi ovde na forumu. Toliko od mene.

Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Pa reci lepo koliko para planiras da das za upgrade, pa ce moci neko konkretnije da ti pomogne... Mislim, mogu ja da ti preporucim najbrzeg Athlona 64 i zver plocu, sta imas od toga ako ti je kinta ogranicena!
Okvirna cifra, pa da vidimo

nije fiksno sto se para tiche...

400-500 evra bez da prodajem stare komponente...

Sto se graficke tiche, chitam sad po forumu, kao 9800pro su najbolje, ali ja nisam mislio da dajem tolike pare na graficku. Zar se isplati? I ta 6600? Sta je to?
Sta fali da uzmem 9600XT?

edit: u 400-500 evra ulazi i hard disk od 160 ili ako bash moram da se stisnem, 120...

edit edita:
posto mi niko josh nishta ne postuje, da napishem u kom rangu sam mislio da kupujem komponente

Hard - 80-85 evra

Maticna oko 80 evra? (vec rekoh da nemam pojma o ovome)

Graficka 100-130 (da mogu da igram doom3, nfs2, farcry na optimalnim detaljima)

Procesor - ?? (sta je sempron? :))

kuciste - do 50jura

kad se sve to proracuna, dodjemo do cifre od oko 450evra...

Drugo, na kompu se manje igram, vishe gledam i kompresujem Divx. Bitnija mi je brzina procesora nego lepa grafika u igrama (tacnije, samo da igra ne secka, ne mora da bude ekstra)

Poslednja izmena:
9600XT su slabe kartice i polako postaju "old school"...

Jesi li cuo mozda za GeForce 6800Ultra/GT??? Ako nisi samo da znas da je to najjaca graficka kartica na svetu. Sada nVidija planira da izbaci mladjeg brata po imenu GeForce 6600GT, koja ce radi malo losije od 6800, a kostace samo 200 ojra, sto je jako isplativo!!! (6800 ULTRA kosta 465 i vise!). Dakle bolje ti sakupi jos malo para, strpi se, cekaj da izadje 6600Gt i kupi.

Trenutno graf najbolje su Ati9800 Pro (al ne zadugo, UA DELIJA!). Polako i njima pocinje penzija.

Veruj mi, za nove naslove Ati9600Xt moze samo da prismrdi 6600GT... Nema vajde da uzimas tu graf. Ako bas moras da stedis pare uzmi 9600 Pro i nabij vise na ostale komponente.

Za HDD: Uzmi od 160 Hitachi ili Maxtor (mada ovaj drugi se nesto greje...). Ako skrtaris uzmi od 120 isto od Maxtora ili Hitachija

Pozdav :wave:

hah... zasto iz postova sa foruma o grafickim kuzhim da ce biti teshko doci do tih 6600:))? Vec svi pricaju kako samo cekaju njih:) OK, kapiram sad kakvo je stanje, tnx.

Sto se tiche hardova, sad bash gledam, da je razlika izmedju 120 i 160 neznatna. A ako se maxtor greje, onda hitachi, jel?:))

E, a procesor? Ti reche malopre da uzmem bartona, a njih ne vidim nigde u cenovnicima? Sta je sempron? jel to ima neke veze ili...?

Ja bi na tvom mestu uzeo nekog Bartona, recimo 2600, ako ostane konte moze i brzi
-ploce ti je LiquidPlasma vec naveo
-512 kvalitetnog rama

Graficku vidi kako ti se uklapa u cifru, ja takodje cekam 6600GT da zamenim mog vec dotrajalog Ti 4200

Spirit je napisao(la):
Ja bi na tvom mestu uzeo nekog Bartona, recimo 2600, ako ostane konte moze i brzi
Pitanje je kakvi su primerci ti zaostali bartoni (i odakle su se pojavili uopste, iz koje rupe, kada se vise ne proizvode pod tim imenom).

taba je napisao(la):
Procesor - ?? (sta je sempron? )
Sempron do 2800+ je isti procesor kao sto je bio AthlonXP TBredB samo sto mu je FSB sada 166 (a ne 133 kao kod TBB-a). Ako se opredelis za semprona uzmi 2500+, zbog toga sto ima relativno mali mnozilac (10.5) pa ces moci fsb da dignes na 200mhz i da dobijes clock od 2.1GHz sto je dosta dobro.
Sempron 3000+ je isto sto je pre bio barton, samo je sada fsb 200 (dok je pre bio 166), medjutim, ja ga ne vidim u cenovnicima domacih firmi. Ne znam koliko kosta i da li uopste moze da se nadje.
Sempron 3100+ je vec skroz druga prica. On ide u socket754 (ne u socketA kao ovi gore navedeni procesori). On kosta oko nekih 115e i voleo bih kada bi neko iskusniji prokomentarisao npr. epox 8rda+ + barton vs Chaintech VNF3-250 + sempron 3100+. Zanima me odnos cena/performanse.

Pozdrav

Mislim da covek se nece baviti toliko OC ;) Ja ne bih uzeo Sempron zbog Kesa, vise bih tipovao na Barton.

Za Epox + Barton VS Chaintech + Sempron:

Ne bih kupovao nista, vec bih cekao NF4 i uturio neki "normalan" proc. Mislim da u ovu trku pobedjuje Chaintech vs Sempron. BTW, Koliko kesa ima 3100+? Da li je 512?

@taba: Uzmi HDD 160 Maxtor ako se bavis MP3, DIVX Filmovima, jer se pokazalo da su tu Maxtori najbolji. Hitachi ti je za General Usage, tj za sve je ok.

Za proc "uturi" neki Barton 2600+ (1917MHz)/2800+ (2083MHz), a za maticnu sam ti naveo gore. Ako stekas uzmi 512MB rama Corsair i sta ti ostane spici na graf.

Pozdrav

taba je napisao(la):
Hard - 80-85 evra

Maticna oko 80 evra? (vec rekoh da nemam pojma o ovome)

Graficka 100-130 (da mogu da igram doom3, nfs2, farcry na optimalnim detaljima)

Procesor - ?? (sta je sempron? :))

kuciste - do 50jura

kad se sve to proracuna, dodjemo do cifre od oko 450evra...

HDD - Maxtor 160 - 84 Evra

Maticna - Abit AN7 ili Asus A7N8X-E Deluxe (80-90 i 83 Evra)

Graficka - GeForce 6600GT 220 Evra (nije sigurno) ili Ati Radeon 9800 Pro 190 Evra

Procesor - Athlon Barton 2600+ 90 Evra

Cene variraju sa nekih 3-5%, nije uracunat porez

Poz

Zanimljivi neki saveti. :S: Čovek na budžetu od ~500€ i predlažu mu se grafičke od >200€ a lepo kaže da igranje nije prioritet.

CPU: A64 3000+
MB: Chaintech VNF3-250, Abit KV8 PRO, Asus K8N, Gigabyte K8NS
RAM: 512 MB po mogućstvo što više frekvencije - Kingmax 500MHz Hard Core
HDD: 160 GB Hitachi-IBM, Samsung, WD
PSU: Kvalitetno napajenje od 300W
VGA: Radeon 9550 ili ostani na staroj pa se uštekaj za neku solidnu

Želje su jedno a realne mogućnosti drugo.

Poslednja izmena:
pre bih rekao da treba da posetiš http://www.xbitlabs.com/ i pronjuškaj o svemu (mb, cpu, vga...). Nećeš da zažališ...

Veruj mi. Ovog puta ne palim nikakvu vatru

Sto se graficke tiche, staru ne mogu da zadrzhim, jer ne mogu chak ni Hitmana da upalim:p (crko mi kuler, kochi svaka 3d igra), a 200 evra necu josh dati, to je sigurno:) Tako da sam mislio da uzmem polovni ti4200.

Uostalom, graficka je najmanji problem:) poenta celog topica su procesor i plocha. I evo, dosao sam do glavne dileme: A64 ili Barton/Sempron.

Kao sto sam rekao nemoj uzimati Sempron zato sto je kesh prepolovljen, tj Barton ima 512K a Sempron 256K. Sada da li ces ti uzeti AMD64+ ili Barton... Razmisli dobro sta i kako. U svakom slucaju znaj da je AMD64+ bolji od Bartona ;)

Nazad
Vrh Dno