Šta je novo?

Koju navigaciju kupiti?

Milosnis018

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G
Matična ploča
ASUS PRIME A320M-K
RAM
KINGSTON Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16 - KF432C16BBK2/16
GPU
AMD Radeon RX 6650 XT: PowerColor RX 6650 XT
Storage
KINGSTON SNV2S500G & KINGSTON SA2000M8250G & Patriot P210 2048GB
PSU
IG-MAX IG6650 CENTAUR 650W
Kućište
IG-MAX
Monitor
ASUS TUF 32'' VA VG328QA1A 90LM08R0-B01E70
Ostale periferije
Sony Playstation 5
Laptop
LENOVO IdeaPad 1 Ryzen 7 5700u 16gb ddr4 1TB NVMe
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 & Motorola Moto G54 Power
Pametni uređaji
Honor Watch GS Pro
Steam
jomilos84
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nikada nisam koristio navigaciju. Koja je best buy za 100e?

Prestigio Geovision 4110
BLUEBERRY 2GO431B

edit: moja preporuka da izdvojis bar 150e i da uzmes neki bolji uredjaj koji ces moci da koristis duez vreme.u ovom rangu cena urejdaji uglavnom imaju 64mb ramai oni mogu da pokrenu igo 8.3 dok kod igo primo ume dosta da baguje. ovam\ko uzmes uredjaj sa 128 rama za nekih 150e i uzivas..

Poslednja izmena:
kako se pokazao Blueberry 2G0600B ?

na papiru prilicno lepo deluje .

radi sad i mozda jos sledecu goodinu. ali kada izadje igo 9 ili 10 (lupam) njih nece podrzavati zbog manjka ram memorije kojih on ima 64MB. moja preporuka da se uzme neki uredjaj sa 128 MB rama.
da dodam da kad budu izasle novije verzije iGO-a mape za igo 8.3 nece biti updateovane tako da opet navigaciju necete moci da koristite u full-u

I onda ce svi koji imaju uredjaje sa manje od 128MB baciti doticne???To sto ti pricas ce biti,ali mozda za 5,6,7 godina.Tada ce mi biti svejedno,a verujem i svim ostalim koji imaju doticne uredjaje.Takvih je verovatno bar 70% na terenu.Za bilo koji nav. softver danas je dovoljno 64MB.Sto se tice podrske mislim da gresis.
:wave:

Prestigio Geovision 4110 i Blueberry 2GO432 su mi skroz ok kao laiku. Po Nisi ga necu koristiti, samo kada sam po Bg-u ili nekom drugom gradu. Ne putujem cesto bar za sada, (ex-yu zemlje i grcka) tako da mislim da ce mi gore navedeni GPS uredjaji obavljati posao. Ako "sutra dan" budem imao potrebe za boljim i kvalitetnijim GPS uredjajem, verovatno cu ga uzeti. Koji je bolji od gore napomenutih ?

To su isti uredjaji po specifikaciji,jedino sto Blueberry ima usb 2.0 standard.Citao sam da Blueberry ima neke probleme sa autopunjacem,mada ja za ovih 6 meseci nisam primetio nista neobicno.Izbor je ipak samo na tebi.Koji god da uzmes neces pogresiti.Blueberry je otkljucan uredjaj, a za Prestigio neznam.:wave:

p.s. Jedino sto se meni ne dopada kod Blueberry-a je sto je za automobil koji ja trenutno vozim mogao biti duzi kabel od punjaca.Upaljac je kod mene iza rucne,pa je malo nezgodno.U Corsi ne postoji taj problem,ali u Stilu na granici upotrebljivog.

Poslednja izmena:
Koji sve uređaji na tržištu imaju 128MB i ekran bar 5" (poželjno je i 6" tj. rez 800x480)? Naišao sam samo na pomenuti Blueberry 2G0600B ali ne znam kako se pokazao.

[youtube]W4BWXEFKhTs[/youtube]

Poslednja izmena:
Svi Becker modeli imaju minimum 128MB RAMa, ali i lepu cenu :)

Ako moze neka preporuka za 128 mb uredjaj po ok ceni? I posto nikada nisam koristio navigacioni uredjaj, jel u njega moze da se ucita bilo koja navigavija, ili samo taj program koji je fabricki instlairan? Koji su najbolji sto se tice nasih mapa? IGo, Garmin? Dakle ako moze konkretan predlog.

iGO ima detaljnije mape (po meni), a sam softver ima mnogo više opcija od Garmina.

Ok, ali koji uredjaj (hardware) da kupim? Jel se softver dobija uz sam uredjaj, ili se posebno kupuje? Pretpostavljam da mogu da se nadju "narodne" verzije softvera?

Sve verzije softvera se mogu naći i u narodnom izdanju, to je najmanji problem. Ja sam imao jako lepa iskustva sa SkyDrive 5" navigacijom (iako ima 64MB memorije, lepo radi čak i sa iGO Primo softverom), dok mi je nije slomila koleginica :(

U potrazi za još većim ekranom kupio sam nedavno Blueberry 2GO600B (6", 800x480) poverovavši reklami da uređaj ima 128MB kako je svuda deklarisano. U praksi taj uređaj ima samo 64MB i sporiji procesor od deklarisanog, a i ekran ima jako loš touchscreen. Sreća pa sam uspeo da je vratim sledeći dan i dobijem pare nazad. Preporuka za zaobilaženje 600B modela.

Hvala, ali ja koristim navigaciju na telefonu i nemam pojma o ovim uredjajima. Sada mi je jedna prijateljica trazila preporuku pa a trazim predlog za neki konkretan model po priistupacnoj ceni na koji moze da se instalira taj poslednji iGo i da lepo radi. Nikakve multimedije i ostalo me ne zanima. Dakle samo uredjaj koji ce dobro raditi navigaciju i na kome moze da se instalira iGO sa najnovijim mapama. Dakle, da li neki blueberry ili sta je vec bestbuy trenutno?

bluebery 446

Hvala, ali ja koristim navigaciju na telefonu i nemam pojma o ovim uredjajima. Sada mi je jedna prijateljica trazila preporuku pa a trazim predlog za neki konkretan model po priistupacnoj ceni na koji moze da se instalira taj poslednji iGo i da lepo radi. Nikakve multimedije i ostalo me ne zanima. Dakle samo uredjaj koji ce dobro raditi navigaciju i na kome moze da se instalira iGO sa najnovijim mapama. Dakle, da li neki blueberry ili sta je vec bestbuy trenutno?

Posle par uredjaja u rukama shvatio sam jedno. Sto se uredjaja tice bitno mi je samo da ima ok bateriju tj da radi bar 4 h bezpunjaca i da kad se bocne na punjac se brzo napuni. Da ima ili slt memorijski il bar 2 gb memorije ( svi koji se prodaju zadovoljavaju ovo ) i da moze da se iskrekuje i ubace programi i mape. Sad koristim mio move m300 i veoma sam zadovoljan. Stavio sam igo na njega i lepo radi. Posle dva dana znojenja sam uspeo da ga namestim ipak je tp win mobile i na netu ima uputstva kako podesiti.
A sto se tice sta ce biti za 6 godina pa dotle cemo svi imati telefo e sa gps i ko zna shta sve uz to.

uvek je bilo a uvek ce i ostati, koliko para toliko muzike, kinez ili neki skuplji model odlucice uglavnom novcanik. Ja licno imam kineza, 64Rama, vodio me od grcke do holandije i to vise puta i nikad me nije izneverio. Za tih tamo-vamo 100eu ili sad vec i manje radi odlicno. Igo je u njemu, mape update'ovane i nema brige.
Na svom HTC HD2 ista navigacija radi besprekorno, jedno 5x brze, lepsi ekran itd... :)

Poslednja izmena:
uvek je bilo a uvek ce i ostati, koliko para toliko muzike

U ovom svetu to ne vazi. U principu, hardverski gledano imas isti model istog proizvodjaca u vise razlicitih cenovnih kategorija - koji se naravno razlikuje nekim satro imenom modela.

Sa softverske tacke gledista tvoja konstatacija je apsolutno tacna i to je ono po cemu se razlikuju isti hardverski modeli po razlicitim cenovnim rangovima.

Dakle, neki prosecan soft sa malo mapa ce kostati daleko manje od igo8 sa full evropom u uredjaju istih hardverskih karakteristika.

Sad posto je vecina naprednih korisnika patriotski orijentisana, te koristi narodni softver, ici ce na varijantu da kupi klot hardver sto povoljnije. Stim u vezi, moja preporuka ide na Prestigio 4110. Evo i zasto:

Uz ovaj model se dobija preinstaliran Mireo softver sa mapama Srbije, Bosne i Bugarske. Ni taj softver nije los i na njemu postoji mogucnost besplatnog update-a tih postojecih mapa. Medjutim sjajna stvar je ustvari njegov shell koji, po defaultu, ne izvrsava automatsko pokretanje navigacionog softvera. Ima opciju da to radi automatski ili da se navigacija pokrece pritiskom na dugme, ali nije ni bitno. Bitna stvar je sto taj shell ima mogucnost da sam korisnik definise putanju do softvera koji koristi - dakle nema otkljucavanja i zezanja, jednostavno ubacis karticu sa narodnim softom lepo mu kazes putanju do iste i on taj narodni soft pokrece. To je ekstra stvar jer po izbacivanju kartice on automatski pokrece svoj integrisani Mireo, te se smanjuje rizik gubljenja garancije koriscennjem narodnog softvera. Pored navedenog ima 128mb rama, sasvim brz hardver koji vozi narodni soft jako brzo, 4.3 ekran i neverovatnu cenu od 80 jevra.

Sa druge strane taj Pin Soft-ov reimenovani "Neo" u "MSIndustrial", te sad, "Blackberry" mi ne odaje neko poverenje jer nemaju ni jedan jedini hardver pod tim imenom da je nesto ekstra, a krsa imaju loma - mozda gresim, nisam koristio njihovu navigaciju.

ostaju li ove preporuke i dalje aktuelne ili se u medjuvremenu nesto na trzistu bitnije promenilo?

Ja sam proslog leta uzeo Blackberry od 7", nabudzio IGO + najnovije mape Evrope i PlanPlus za Srbiju i lepo ga koristio za letnji odmor, a inace mi ne treba.

Misliš Blueberry?

Jeste, Blueberry :)
Eto koliko ga koristim - morao sam prvo da nadjem gde sam ga stavio, pa da proverim sta pise na uredjaju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno