Šta je novo?

Koju mini dv kameru kupiti?

daddy

Čuven
Učlanjen(a)
10.03.2004
Poena
609
Necu reci da se bas potpuno ne razumem u materiju ali svakako da na bench-u ima ljudi cije znanje u vezi kamera znacajno prevazilazi moje i upravo bih takve zamolio da preporuce kamericu sa kvalitetnom i osetljivom optikom i mogucnoscu da snima nocu - bar 1 lux recimo. Generalno novac nije toliko bitan ako nemate nameru da preterate, jer kamera je za licnu upotrebu a ne za neki posao isl. tako da bih dao 500+-150 evra pa vi predlazite. Hvala unapred ! Da, btw ne volim touch screen lcd, pa ako moze bez toga a ni velicina niti tezina kamerice mi nisu bitne .. :)

Moja preporuka: Sony koji ti se uklapa u novcanik. Pitaj koji Sony moze za ove pare i resio si dilemu problem :), mada ne znam da li imaju model bez touch screena...

Poslednja izmena:
nIce Cream je napisao(la):
Moja preporuka: Sony koji ti se uklapa u novcanik. Pitaj koji Sony moze za ove pare i resio si dilemu problem :), mada ne znam da li imaju model bez touch screena...
nisam video sve sony, canon, panasonic, jvc itd kamere na svetu, niti znam posto je svaka, pa neznam dal' je ovo tacno. ti jesi? :D

Bahati [SiD] je napisao(la):
nisam video sve sony, canon, panasonic, jvc itd kamere na svetu, niti znam posto je svaka, pa neznam dal' je ovo tacno. ti jesi? :D

Vidim ja da cu morati da cekam Stefana da se raspise ako bude tu negde i ako je raspolozen ...

Bahati [SiD] je napisao(la):
Pa znas kako, video sam dosta modela i proizvodjaca, ali sa sonijem stvarno vazi pravilo idi kupi ono sto se uklapa u tvoje pare zato sto nema losih modela :)

Poslednja izmena:
I jos nesto, da li stvarno ocekujes da ce kamera biti "mini" ako nije touch screen :d

DV kamere

Ono sto odredjuje ostrinu slike je kvalitet sociva: u kvalitetnijim modelima Sony ugradjuje Carl Zeiss, dok Panasonic ugradjuje Laica Dicomar, sto su ujedno i dva najpoznatija proizvodjaca sociva.
Prirodnost boja odredjuje broj CCD cipova. Postoje kamkorderi sa jednim i 3 CCD cipa.
Ponasanje u low-light situacijama odredjuje povrsina CCD cipa koja se kod amaterskih modela krece od 1/6 inca do 1/4 inca (kod profi modela do 1/3 inca i vise).

Jedini proizvodjaci koji vrede su Sony i Panasonic s tim da je Sony nesto skuplji u istoj klasi.

Za iste pare ces od Panasonica dobiti ostriju sliku i prirodnije boje, ali i losije ponasanje pri slabijem osvetljenju (jer u principu ima manju povrsinu CCD cipa).

Kupio sam pre par dana Panasonic GS200 i platio 780E. Na stranim sajtovima pise da je to najmanji trocipni kamkorder na svetu (tezine oko 450g). To sto je mali ima i svoje mane, a to su da su zbog dimenzija kamkordera smanjeni i CCD cipovi tako da ima malo slabije performanse u low-light situacijama. Medjutim, pri dobrom osvetljenju, slika je kristalno jasna (zahvaljujuci Laica Dicomar sistemu sociva) a i boje su prirodne (sto je i prednost 3CCD kamkordera u odnosu na jednocipne).
Takodje ima i ugradjeni fotoaparat sa 2.2 Mp i daje zadovoljavajuce slike, koje se cak mogu uporediti sa jeftinijim digitalnim fotoaparatima (100E-150E).

Jeftiniji trocipini model od GS200 je GS120. Cena mu se krece 650-680E. Razlikuje se od GS200 po tome sto ima slabiji kvalitet CCD cipova, slike su mu u 1.7Mp i znatno su losije, nema ugradjeni blic i nema manuelni "focus ring". Dimenzije kamkordera su iste.

Vecina jeftinijih Panasonic-ovih modela (ispod 550E) nema Laica Dicomar sociva, vec Panasonic-ova, sto znaci da im ostrina slike i nije neka, cak mozda i gora od nekih VHS modela.

Na kraju zakljucak: ako ti je bitnija ostrina slike i lepse boje (a pritom ti ne treba nocno snimanje, tipa klubovi itd.), Panasonic je za svaku preporuku (ali samo trocipni)
Panasonicovi trocipni modeli:
GS120 - 650-680E
GS200 - 780 - 820E
GS400 - preko 1200E.
Ako ti je bitnije da snimas nocu, a kvalitet boja ti nije toliko bitan onda uzmi Sony i to razmatraj modele od HC40 (jednocipni), HC85 (jednocipni) pa navise.

Na stranim sajtovima su Panasonic GS120 i Sony HC85 veoma slicno ocenjivani s tim sto Sony HC85 kosta oko 840E.

Kao sto je na prethodnim postovima receno svakoj kameri koja kosta manje od 1000 E mozes da nadjes manu. Kome treba kamera bez mane (gledano iz amaterskog ugla) neka uzme Sony HC1000. cena oko 1600-1800E.

nIce Cream je napisao(la):
I jos nesto, da li stvarno ocekujes da ce kamera biti "mini" ako nije touch screen :d

Vidi ovako, smatram da sam dovoljno ozbiljan da me post tipa - e idi uradi ovo i ono u tri reci ne dotice. Jednostavno izneo sam sta mi je neophodno kod mini dv kamere i pitao da neko preporuci nesto KONKRETNO - taj i taj model zbog toga i toga a i da se predlozeno uklapa u moje zelje i mogucnosti ( finansijske ). Cinjenice su ono sto trazim i sto bi bilo ko trazio na mom mestu.

@buky Hvala, ovakav sam odgovor i trazio. Ako moze jos nesto - panasonic najjevtiniji koji si predlozio sam i razmatrao ali 2lux... koliko je ona upotrebljiva u mraku? Da budem precizniji da li je uopste upotrebljiva i u kojim uslovima prestaje da bude upotrebljiva? Kakva je 2lux cam pri vestackoj svetlosti ( npr slabije osvetljenje u sobi, na ulici za ulicnim osvetljenjem nocu?

Ps - potpuno nebitno kakve slike pravi ( still pics ), imam Fuji S7000 Pro tako da ce kamera biti namenjena samo i jedino njenoj osnovnoj svrsi.

Poslednja izmena:
Zavisi sta je za tebe upotrebljivo.
Panasonic ima neko "budjavo" resenje za snimanje u mraku zvano Color Night View.
Radi po principu produzavanja ekspozicije, a to znaci da je snimanje iz ruke nemoguce, a i svi pokretni objekti su potpuno razmazani.

Sony-jeva ranija resenja (ne znam za najnovije HC modele) su bila takva da je kamera snimala infra-crveno svetlo, tako da je slika pri 0 lux-a bila zeleno-crna. Inace proizvodjaci su upotrebili anomaliju jeftinih kamkordera koji snimaju infracrveni spektar. Kamere koje primaju i infracrveni spektar su lose po tome sto pri suncevoj svetlosti, odnosno pri snimanju napolju, boje budu blede usled interferencije vidljivog dela spektra i infracrvenog spektra.

Inace profesionalni kamkorderi nemaju nikakvih "Nightshot" gluposti.
Snimanje u mraku je iskljucivao zasnovano na velikoj povrsini CCD cipova (velicine im idu od 1/3'' pa navise), zato im i cene idu od 1500E pa navise.
Inace veci cipovi, znace i vece dimenzije kamere. Takodje, sto je veci precnik sociva, to je manje svetla potrebno za snimanje (sto opet znaci vece dimenzije).

Nesto sto najvise utice na cenu kamkordera i jeste snimanje u low-light situacijama. Panasonic GS-200 na dnevnom svetlu "skoro" da snima kao i profesionalni TV kamkorder. Medjutim, u situacijama gde nema dovoljno svetla (tipa slabije ulicno osvetljenje), uporedjivanje je nemoguce. GS-200, po meni, prestaje da bude upotrebljiv u takvim situacijama, a prestaju da budu upotrebljivi i skoro svi kamkorderi koji kostaju ispod 1000E.
Takodje svi kamkorderi (ispod 1000E) tesko fokusiraju u mraku, pa je pozeljno imati manulni prsten za fokusiranje (GS-200 ga ima, dok GS-120 nema).

Da zakljucim po meni "best buy" kamere (za cene ispod 1000E) su: Panasonic GS-200 (koji ima jos neke resene probleme koji se javljaju kod GS-120) i Sony HC 85.
Ostrina slike je priblizno ista. Kvalitet boja je na strani Panasonic-a, dok je snimanje u low-light je na strani Sony-ja (mada nemoj ni od njega mnogo da ocekujes). Takodje Sony ima nesto bolje resenu stabilizaciju slike, ali mu je i cena veca za 80-tak eura.

Nemoj da steknes utisak da nijedan amaterski kamkorder nije dobar. Sve sto sam gore napisao je uporedjivanje sa profesionalnim televizijskim kamkorderom koji kosta preko 5000E. Sve sto hocu da kazem da amaterskim kamkorderom ne mozes da postignes kvalitet slike kakav gledas na Pink-u ili BK u nocnim reportazama (gde je slika i nocu, kristalno ostra i bez suma (snega)).

Interesantno. Pogledao sam oba modela koja preporucujes na netu i video neke komentare i od "aktuelnih" modela stvarno je GS200 low budget best buy ovako na prvu loptu. Ipak ono sto je jako interesantno za mene jeste da je drugar pre nekih godinu dana kupio Panasonic NV DS10 ( valjda ako me secanje sluzi dobro ) koji je imao 0lux i to je jaaako dobro izgledalo nocu, pa cak je i potpuni mrak bio slaba prepreka za dobar snimak. E sada, mozda je ovaj moj komentar posledica amaterskog pristupa ( citaj jako dobro za mene verovatno nije i za tebe ). Naravno sada mi je nemoguce da nadjem taj model i uporedim ga sa ova dva ali sam ipak shvatio da su ovo samo smernice. Lepo cu da odem i da isprobam oba modela uvece u nekoj radnji pa cu na licu mesta da vidim koji je bolji i da li zadovoljavaju moje standarde .... ( steta sto smo tako subjektivni ... ) :) Veliko hvala na pomoci, a ako neko ima nesto da doda, rad sam ga saslusati tako da ...

ccc Evo bas sad naidjoh na neke komentare i covek je uporedio oba modela i evo zakljucka: "The Panasonic PV-GS200 provides very strong competition to the Sony DCR-HC85, with better low light, better video performance and better handling than the DCR-HC85. The PV-GS200 is a great camcorder which I would pick over the Sony, however the Sony is still very strong, and is the strongest camcorder in the Sony lineup. "

Morao sam da editujem, ipak izgleda da je soni podbacio i u low light modu ako najjaci model u lineup-u nema dobar low light i daje jako puno suma... Ok definitivno GS200 ako se jos nesto ne pojavi ... :)

Poslednja izmena:
http://www.dvspot.com/

To vam je sajt koji je za camcodere isto sto je dcresource za foto aparate...

Da li svi panasonici imaju leica objektive? nesto na onim gs22 u novelu bas nisam video da pise leica, nego panasonic?!

Evo i mene...
ako neces touch screen,onda nemoj da uzimas Sony-a(neko ti je gore preporucio sonya).
Sto se tice drugih kamkordera,kao referentnu cenu cu uzeti cene u zapadnoj Evropi,posto su,da kazem,priblizne cene njima i kod nasih nezavisnih prodavaca(znas na koga mislim :) )
Ako bi vec dao preko 600 eur onda ti bez sumnje preporucujem Panasonic GS75.To je najjeftiniji 3 ccd model na trzistu.Dakle 3 ccd-a uvek ce dati bolju sliku od 1 ccd-a,ma koliko kamera sa 1 ccd bila skupa(doduse ajde da kazem da ne zavisi sve od ccd-a vec i od objektiva i samog procesiranja slike,ali taj Panasonic ima leica dicomar objektiv,a procesiranje je standardno,kao i kod drugih 3 ccd modela).
Taj model u Francuskoj kosta oko 650 eur,pretpostavljam da za tu cenu ce ti ga i ovdasnji prodavci (sem eltima i slicnih) ponuditi,a za taj novac,to je best buy.

Negde si napisao da ti treba osetljivost od minimum 1 lux.To je ne moguce,ne moguce pri nekoj normalnoj duzini ekspozicije.Naravno kod svih kamera imas mod duge ekspozicije,razlicito ga nazivaju,kod panasonica ga zovu "color night view",tada se ekspozicija produzuje do 1/3 sekunde,posto si upucen u to pretpostavljam da ti ne trebam objasnjavati i mane snimanja pri dugackoj ekspozicji bez stativa.

Ovaj kamkorder ti je bukvalno klasican panasonic kamkoreder samo sto ima 3 ccd-a.Zasto to kazem?Zato sto ne treba ocekivati opticki stabilizator,zebru i slicne naprednije funkcije,koje imaju recimo GS400 ili MX500.
Pitanje je da li ti to i treba trenutno(od viska ne boli glava),ali posto si i onako ciljao na kameru sa 1 ccd,a ja ti "nudim" (predlazem) 3 ccd,to ti i nije bilo bitno.

Eto sada ti ostaje da se raspitas kod prodavaca sa bencha da li ti je mogu prodati po ovakvoj ceni.

P.S. ukoliko cena koju oni nude ne bude prihvatljiva,pisi,pa cemo videti neku drugu kameru.

Panasonic-ovi modeli

Jos nesto. Prilikom kupovine kamkoredera obavezno obrati paznju na zvuk motora koji moze da se cuje prilikom reprodukcije (o ovom je vec pricano na prethodnim postovima). Ja sam moj GS200 menjao za drugi primerak.
Kad kupujes kamkorder snimi nesto u tisini, pa ga nakaci na TV i slusaj da li se cuje povremeno "krckanje" motora. Od ovog problema pate svi Panasonic-ovi modeli (cak preko 20% njih), a verovatno i kamkorderi drugih proizvodjaca.

Inace, 0 lux i 1 lux su marketisnki trikovi. Amaterskim kamkorderima je potrebano preko stotinak lux-a da bi snimali kako treba.

Jel JVC toliko los sto se tice kamera da mu niko nije predlozio neki njihov model?

Ljudi hvala puno. Idem da testiram jedan gs200 pa ako ispuni zahteve ( ipak je test test ) uzecu ga posto je ponuda bukvalno uletela. Ako to ne prodje konsultovacemo se. :)

DjuRaSiN je napisao(la):
Jel JVC toliko los sto se tice kamera da mu niko nije predlozio neki njihov model?

ma ne to sam ja isprobavao dosta JVC modela od 1999 pa naovamo(sem modela za 2004 i najnovijih) pa sam navodio mnoge mane,ali daleko od toga da su losi...
...nego vidi kod nas JVC niko ne prodaje(koliko ja znam) a i nemas ovlascen JVC servis,pa se ljudi odlucuju za druge brandove.
Kod JVC-a ti je i malo drugacija filosofija,recimo oni nemaju jos uvek 3 CCD conuser model(tipa panasonica GS 120/200 ili 400).

Nazad
Vrh Dno