@Skaki:
Ja mogu da ti kazem sta je provereno dobro radilo a sta nije a i da ti mozda dam neki predlog sta da probas.
Kingston Hyperx koje imam iz potpisa su odlicni, prakticno rame uz rame sa onim gorepomenutim Corsair XMS. Juce sam iz zezanja sinhrono podigao i procesor i memoriju (FSB magistrala 200Mhz) sa blagim dizanjem voltaze za memoriju na 2,7V na latencama 2-2-2-5, i igrao NFS Underground 2 jedno 3 sata bez problema, dakle verovatno ti je jasno koliko rezerve za overklok ta memorija ima. Problem je sto je jako retka i jako skupa pa ne znam da li da je uopste uzimas u obzir kao predlog. Probaj da trazis i Hyperx PC 3200 ali treba povesti racuna o reviziji jer mislim da nisu uvek u pitanju Winbond BH5 cipovi koji su inace raspolozeniji za overklok.
Druga stvar koju sam probao i na ABIT AN7 i NF7-S je Super talent DDR 400 CL3, moze dosta daleko da ode,ima jednostrane hladnjake i prakticno je CL 2.5 memorija bez obzira na oznaku. Jako pametna kupovina po meni i mislim da moze da se nadje nova, mada mi cena na "PC berzi" nesto nije bila mnogo simpaticna kada sam poslednji put gledao.
PQI nije hteo da mi radi u dual channel-u iako je radio kao CL 2.5.
To je sto se tice prakticnih iskustava. Mislim da bi trebalo da juris polovne modele i to verovatno CL2 memorije zvucnih imena od ljudi koji prelaze na novije platforme. Nije nemoguce, posalji pra PM-ova po forumu pa se mozda neko i nadje da ti pomogne.
Potrazi jos,a ako moze i probaj, jer ne znam kako radi a trebalo bi da je dobro (sve su DDR400):ADATA Vitesta , Crucial Balistix, OCZ Performance. Mogu verovatno da dodju u obzir i Corsair Value ram i neki Kingmax super ram, recimo.
S obzirom da mislim da ce ti izbor biti dosta suzen a i da ce ovi bolji modeli ako ih nadjes imati jaku cenu mislim da ne bi trebalo da juris specifikacije preko DDR 400 a mozda (iako sam gore naveo suprotno), da bas i ne insistiras na CL2 memoriji.
Uzevsi u obzir cinjenicu da je taj Barton zakljucan, najlogicniji i po meni najpametniji scenario bi bio da lepo dignes magistralu na 200Mhz i tog Bartona vozis kao 3200+ a memorija takodje na 400Mhz i latence zategni koliko mozes. Probao sam, i stvarno mislim da nema potrebe cediti memoriju i procesor do krajnjih limita. Bez obzira na price koliko sta moze da ide i koji je primerak u pitanju (ako izuzmemo komsijske trke u overkloku i obaranja rekorda), dobici su relativno mali i ako dostignes i 220 ili 230 MHz magistrale mislim da zaista nema potrebe za takvim silovanjem hardvera uz rizik od otkaza. Cim sve predje preko 205-210 Mhz FSB stvari se dosta komplikuju: potrebno je kvalitetnije napajanje, bolje hladjenje northbridge cipa, bolji kuler za procesor itd. Ako uzmes u obzir i da ce jedan Barton 3200+ sa 1 GB RAM-a i jacom grafickom biti vrlo upotrebljiv i u sledecih godinu a mozda i vise dana, nema potrebe toliko bacati hardver na muke.
I jos jedan tip u vezi overkloka na Abit NF7-S: obrati paznju na opciju u BIOS-u "CPU interface enable". Iako se navodi da je treba iskljuciti radi vece stabilnosti pri overkloku moj ti je savet da je ukljucis. Skok u memorijskom transferu ce biti znacajan. Za primer: sa tom opcijom ukljucenom imaces prakticno na FSB 200Mhz iste rezultate kao i na 205 Mhz ili malo vise a sa iskljucenom CPU interface-om. Dakle, manje ces "silovati" hardver a ostvariti iste rezultate. Nisu bitni sirovi megaherci, vec nize memorijske latence, 1T command rate i opcije koje poboljsavaju memorijski transfer (kako sam naveo).
Za primer: moja konfiguracija - ABIT AN7/Barton@2300Mhz/Kingston Hyperx@400Mhz (2-2-2-5)/"CPU INTERFACE ENABLE - OFF" (jer ne mogu da je ukljucim da radi) postize slabije rezultate nego konfiguracija mog brata: ABIT NF7-S/Barton@2200MHz/Super talent@400Mhz (2.5-3-3-7)/"CPU INTERFACE ENABLE - ON")
Sve je relativno, doduse, ali ovo samo malo da ti pomogne da, ako ne nadjes kvalitetnu CL2 memoriju, jako dobro moze da te posluzi i neka "value" memorija koja ce moci da radi kao CL 2.5.
EDIT: ***-a, ja tek sad videh da si ti memoriju uzeo. Mislim da si pametno pazario, i nadam se da ima utisaka kako radi i sta si s njom postigao. Batali onda celo ovo moje pisanije, a ako mozes izvuci neke pametne zakljucke iz ovog dela o overklok iskustvima.