Šta je novo?

Koju mi memoriju preporucujete?

Skaki

Čuven
Učlanjen(a)
06.08.2002
Poena
619
Dakle kupio sam polovnu ABIT nf7s 2.0 i imam od ranije bartona 2500+ koji na zalost nije odkljucan... Imam neki prosecan kuler, nemogu da se setim kako se tacno zove, nesto kao visper rock...

I posto cu u neko buduce vreme imati potrebu da ga klokujem, a sad mi treba 1gb rama, koju mi memoriju preporucujete (kad vec kupujem da nemoram posle da je menjam) i da li 1 od 1gb ili 2x 512mb (jer ploca podrzava dual memory ??? bla bla...) a da nije previse para, recimo do 110-120djura...
Hvala na svim preporukama...

2x512, pa bilo koje da uzimas :
kingmax hc, corsair twinx, pqi turbo...ako hoces da oc
cene ne znam

poz.

kakvi su value ramovi za klokovanje?
npr, kingston value, kingmax "super", corsair value...

Poslednja izmena:
Smorio sam se ko zmaj kad mi je rekao da je prodata...

znas sta ti preporucujem da redovono gldas onu rubriku procena vrednosti i cim neko da nesto da mu se ceni ti ga pitas jer hoce da ti proda to ti je moja preporuka
idi vidi staxm je dao na procenu kingmax HC ddr 500 i to ti je odlicna memorija

Smorio sam se ko zmaj kad mi je rekao da je prodata...

Prava stvar za klokovanje su ti samo moduli 400 pa na gore znaci 433, 466, ili 500...Nemoj ni u ludilu da uzimas nove module jer su preskupi a i ne isplati se...Znaci samo polovno da pecas...;)

Prava stvar za klokovanje su ti samo moduli 400 pa na gore znaci 433, 466, ili 500...Nemoj ni u ludilu da uzimas nove module jer su preskupi a i ne isplati se...Znaci samo polovno da pecas...;)

u pravu si... preskupi su jer je evro kod nas pao u nesvest, nezna sta ga je snaslo :D realan kurs je i dalje onaj sa kog je poceo da pada... 88 - 89 din...
Inace, kupio sam Geil 1x1gb polovan 400mhz... Kakav li je on za klok? jos nisam nista probavao, sinoc ga ubacio i radi bez problema na normalnim setovanjima. Ram ima na sebi original aluminijumske hladnjake... Predpostavljam da je i to dobro za klok... koja setovanja mi preporucujete da probam - kad budem imao vremena?

Ako je modul proizveden u skorije vreme (recimo u poslednjih godinu i 6 meseci) postoji velika verovatnocja da cje da radi ne 466, 480, pa cak i na 500 MHz i to sa nekim naponom od 2.8-2.9 V. Kod mene Kingston VR DDR 400 radi na 466, 2.5-3-3-7 na 2.8V ;)

Ako je modul proizveden u skorije vreme (recimo u poslednjih godinu i 6 meseci) postoji velika verovatnocja da cje da radi ne 466, 480, pa cak i na 500 MHz i to sa nekim naponom od 2.8-2.9 V. Kod mene Kingston VR DDR 400 radi na 466, 2.5-3-3-7 na 2.8V ;)

nisam te bas 100% razumeo... imam garanciju do kraja aprila, bar tako pise na nalepnici na ramu, a da li je kupljena krajem aprila ove godine, ili pre toga, neznam... da li posoji nacin da se sazna kad je napravljena ili da nagadjam? Ne razumem se bas nesto u te "latenencije"... Ali kad bi mi neko objasnio bio bih mu zahvalan... Mislim da mi to nece biti problem da razumem, ipak sam na putu da budem inzinjer... :wall:

Poslednja izmena:
Instaliraj Everest Ultimate Edition i tamo negde cjes pronacji podatak kada je proizvedena tvoja memorija. A sto se tice latencija procitaj ovo.

Ja imam Geil 400MHz ali 2x512MB i sa njima mogu da izvučem glat 250MHz, što je za tog Bartona idealno. Ja sam ove module terao na XP 1700+ na 250x9 a sad to isto radim i sa A64 3000+. Maksimum koji sam ja uspeo da izvučem (na 2.9v) je 256MHz, sve preko toga neće da se bootuje. A ti na NF7-S bi trebalo da imaš 3v za memoriju ako me sećanje nevara (imao sam istu tu ploču i prodao sam je na današnji dan prošle godine) pa onda probaj i više. Mislim da bi ova moja mogla i na 266 na 3V. Na ovih 2.9v hladnjaci na njoj su mlaki.
Što se latencija tiče ovih 250MHz sam izvukao uz 8-3-3 cl 2.5 tako da mislim da je to OK.

Choveche shta ti pamtish :) Ljubav prema plochi ili sve zhivo tako?

Pamtim datum kad sam je prodao pošto je danas mom matorom rođendan, pa sam tako povezao sve jel sam ga njakao prošle godine da me vozi za NS da prodam komp.

@Skaki:

Ja mogu da ti kazem sta je provereno dobro radilo a sta nije a i da ti mozda dam neki predlog sta da probas.

Kingston Hyperx koje imam iz potpisa su odlicni, prakticno rame uz rame sa onim gorepomenutim Corsair XMS. Juce sam iz zezanja sinhrono podigao i procesor i memoriju (FSB magistrala 200Mhz) sa blagim dizanjem voltaze za memoriju na 2,7V na latencama 2-2-2-5, i igrao NFS Underground 2 jedno 3 sata bez problema, dakle verovatno ti je jasno koliko rezerve za overklok ta memorija ima. Problem je sto je jako retka i jako skupa pa ne znam da li da je uopste uzimas u obzir kao predlog. Probaj da trazis i Hyperx PC 3200 ali treba povesti racuna o reviziji jer mislim da nisu uvek u pitanju Winbond BH5 cipovi koji su inace raspolozeniji za overklok.
Druga stvar koju sam probao i na ABIT AN7 i NF7-S je Super talent DDR 400 CL3, moze dosta daleko da ode,ima jednostrane hladnjake i prakticno je CL 2.5 memorija bez obzira na oznaku. Jako pametna kupovina po meni i mislim da moze da se nadje nova, mada mi cena na "PC berzi" nesto nije bila mnogo simpaticna kada sam poslednji put gledao.
PQI nije hteo da mi radi u dual channel-u iako je radio kao CL 2.5.

To je sto se tice prakticnih iskustava. Mislim da bi trebalo da juris polovne modele i to verovatno CL2 memorije zvucnih imena od ljudi koji prelaze na novije platforme. Nije nemoguce, posalji pra PM-ova po forumu pa se mozda neko i nadje da ti pomogne.

Potrazi jos,a ako moze i probaj, jer ne znam kako radi a trebalo bi da je dobro (sve su DDR400):ADATA Vitesta , Crucial Balistix, OCZ Performance. Mogu verovatno da dodju u obzir i Corsair Value ram i neki Kingmax super ram, recimo.

S obzirom da mislim da ce ti izbor biti dosta suzen a i da ce ovi bolji modeli ako ih nadjes imati jaku cenu mislim da ne bi trebalo da juris specifikacije preko DDR 400 a mozda (iako sam gore naveo suprotno), da bas i ne insistiras na CL2 memoriji.

Uzevsi u obzir cinjenicu da je taj Barton zakljucan, najlogicniji i po meni najpametniji scenario bi bio da lepo dignes magistralu na 200Mhz i tog Bartona vozis kao 3200+ a memorija takodje na 400Mhz i latence zategni koliko mozes. Probao sam, i stvarno mislim da nema potrebe cediti memoriju i procesor do krajnjih limita. Bez obzira na price koliko sta moze da ide i koji je primerak u pitanju (ako izuzmemo komsijske trke u overkloku i obaranja rekorda), dobici su relativno mali i ako dostignes i 220 ili 230 MHz magistrale mislim da zaista nema potrebe za takvim silovanjem hardvera uz rizik od otkaza. Cim sve predje preko 205-210 Mhz FSB stvari se dosta komplikuju: potrebno je kvalitetnije napajanje, bolje hladjenje northbridge cipa, bolji kuler za procesor itd. Ako uzmes u obzir i da ce jedan Barton 3200+ sa 1 GB RAM-a i jacom grafickom biti vrlo upotrebljiv i u sledecih godinu a mozda i vise dana, nema potrebe toliko bacati hardver na muke.

I jos jedan tip u vezi overkloka na Abit NF7-S: obrati paznju na opciju u BIOS-u "CPU interface enable". Iako se navodi da je treba iskljuciti radi vece stabilnosti pri overkloku moj ti je savet da je ukljucis. Skok u memorijskom transferu ce biti znacajan. Za primer: sa tom opcijom ukljucenom imaces prakticno na FSB 200Mhz iste rezultate kao i na 205 Mhz ili malo vise a sa iskljucenom CPU interface-om. Dakle, manje ces "silovati" hardver a ostvariti iste rezultate. Nisu bitni sirovi megaherci, vec nize memorijske latence, 1T command rate i opcije koje poboljsavaju memorijski transfer (kako sam naveo).

Za primer: moja konfiguracija - ABIT AN7/Barton@2300Mhz/Kingston Hyperx@400Mhz (2-2-2-5)/"CPU INTERFACE ENABLE - OFF" (jer ne mogu da je ukljucim da radi) postize slabije rezultate nego konfiguracija mog brata: ABIT NF7-S/Barton@2200MHz/Super talent@400Mhz (2.5-3-3-7)/"CPU INTERFACE ENABLE - ON")

Sve je relativno, doduse, ali ovo samo malo da ti pomogne da, ako ne nadjes kvalitetnu CL2 memoriju, jako dobro moze da te posluzi i neka "value" memorija koja ce moci da radi kao CL 2.5.

EDIT: ***-a, ja tek sad videh da si ti memoriju uzeo. Mislim da si pametno pazario, i nadam se da ima utisaka kako radi i sta si s njom postigao. Batali onda celo ovo moje pisanije, a ako mozes izvuci neke pametne zakljucke iz ovog dela o overklok iskustvima.

Poslednja izmena:
Izgleda da nisi video gore, kupio sam geil 1x1gb... ima na sebi plave hladnjake... Nisam se jos igrao sa klokom, malo sam zauzet... Sta mislis o ovoj memoriji?

Trebalo bi da je OK ,s obzirom na reputaciju koju Geil ima, nisam je probao licno i uvek je nezahvalno pricati jer samo nasjkuplji primerci renomiranih proizvodjaca garantuju vrhunske performanse i overklok.
Da me neko sada pita, ne bih vise uzeo Hyperx-fenomenalan je ali preskup i redak. Mislim da je pametnije kupovati "value" modele sa kojima je vise ljudi imalo dobra iskustva. Bolje je vise sporije memorije - nego manje brze memorije.

Iz te prespektive, taj GEIL moze biti i jako dobra kupovina od uslovom da je kompatibilna sa plocom i ne pravi neke osnovne probleme, ali to bismo verovatno znali do sada da se tako nesto kod tebe desilo.

Ono najbitnije sam ti napisao gore. Probaj latencije 2-2-2-6 ili 2-2-2-5 na 400MHz ili 2.5-3-3-7 pa vidi kako radi,. mozda treba malo dignuti voltazu, sve do 2.8 je prakticno bezbedno, uradi kratak test iz Everesta, ali videces da su samo nijanse u pitanju.
Ne juri puno megaherce, moj ti je savet. Svaki Barton preko 3200+ je na teskim mukama i moze da radi 2 godine a moze i da otkaze posle par nedelja. A s ozbirom da sada postoje i procesori gotovo duplo brzi od Bartona uopste ne vidim svrhu nekog velikog overkloka. A dodaj tome i moje licno misljenje da su uprkos toj celoj halabuci o 64-bitnim procesorima Bartoni opstali jos uvek i ostali kao izuzetno jeftino i kvalitetno resenje i inace kvalitetni procesori, zaista nema svrhe puno ih silovati.

Poslednja izmena:
Pogledaj par postova gore i videćeš šta sam ti napisao o istoj memoriji. A evo ti i jedan mali SC (doduše u pitanju je ista Value serija samo moduli su 2x512MB) Znači sa default tajminzima za 400MHz naterao sam 500MHz. Jedino što sam ti i već gore napisao je što sam pustio 2.9v, što sa ovakve module nije nikakav problem zbog hladnjaka na njima.Možda može i više ali me mrzelo da eksperimentišem :) tj ja sam trenutnim performansama prezadovoljan.

Prilozi

• 250MHz.JPG
    250MHz.JPG
    58.9 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Dakle kupio sam polovnu ABIT nf7s 2.0 i imam od ranije bartona 2500+ koji na zalost nije odkljucan... Imam neki prosecan kuler, nemogu da se setim kako se tacno zove, nesto kao visper rock...

I posto cu u neko buduce vreme imati potrebu da ga klokujem, a sad mi treba 1gb rama, koju mi memoriju preporucujete (kad vec kupujem da nemoram posle da je menjam) i da li 1 od 1gb ili 2x 512mb (jer ploca podrzava dual memory ??? bla bla...) a da nije previse para, recimo do 110-120djura...
Hvala na svim preporukama...

Ako je za Bartona (nF2) uopšte ti ne treba memorija koja može mnogo da se OC-uje, tj nije bilo koja memorija za ovaj proc pravo rešenje, tebi treba Winbond BH5, CH5 ili UTT memorija.
Znači promarna stavka da ti budu latencije! Obrati pažnju na to!
Idelne su sve memorije sa gore spomenutim čipovima, imaš ih na HyperX-u, Corsair XMS LL modulima...
Dovoljno ti je i 225Mhz sa 2-2-2-5 (2-2-2-11) latencijama, bolje nego 250Mhz sa 3-3-3-8 recimo.
+ što nemaš neki kuler pa je pitanje da li ćeš i 225Mhz da "dosegneš". ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno