Šta je novo?

Hardver Koju Maticnu Plocu odabrati ?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Coax

Poznat
Učlanjen(a)
10.02.2021
Poena
32
Vec duze vreme kopam po netu kako bih izabrao najbolju Maticnu P. za moju konfiguraciju.
Prioritet mi je gejming ploca koja je kompatibilna sa procesorom AMD Ryzen 5 3600, a kasnije sigurno planiram unapredjenje na AMD Ryzen 7 ili 9 generaciju procesora , naravno tada bih uzeo i jaci GPU.
U prilozenom sam izabrao ovu MSI MPG X570, jer mislim da imam izuzetne overclocking mogucnosti, a i dosta je hvale ( za te pare ).
Ovo je moja trenutna zeljena konfiguracija, dakle posedujem sve sa slike osim PROCESORA, MATICNE PLOCE i SSD memorije. ( to planiram da kupim ).

Spreman sam da odvojim do 200e za MATICNU PLOCU.
Veliko hvala na savetima i veliki pozdrav.

Bild1.png

Nije da nekom držim stranu, ali jedan stari iskusni serviser računara sa Detelinare me je pre pet meseci kad sam uzimao komp posavetovao da B450 Tomu izbegavam u širokom luku, premda ljudi i na ovom i na drugim forumima generalno imaju samo reči hvale za tu MB.
Svakako mislim da @Coax uopšte ne treba da gleda ništa ispod B550, pa ga mane neke ploče iz B450 serije ne zanimaju...

EDIT: Da budem skroz pošten prema sebi i Vama, savetovao me je da ne uzmem ni Kingston a2000 nvme pa sam ga uzeo...
Hvala Cika_Kure da i ja sam planirao nista ispod toga :)

Nije da nekom držim stranu, ali jedan stari iskusni serviser računara sa Detelinare me je pre pet meseci kad sam uzimao komp posavetovao da B450 Tomu izbegavam u širokom luku, premda ljudi i na ovom i na drugim forumima generalno imaju samo reči hvale za tu MB.
Svakako mislim da @Coax uopšte ne treba da gleda ništa ispod B550, pa ga mane neke ploče iz B450 serije ne zanimaju...

EDIT: Da budem skroz pošten prema sebi i Vama, savetovao me je da ne uzmem ni Kingston a2000 nvme pa sam ga uzeo...
Ko je pratio Gamers Nexus zna da su prosle godine "provalili" MSI za placanje reviewa i uvrtanje ruku youtuberima koji iznose negativne komentare. Ovo se desilo nakon sto sam ja uzeo moj Tomahawk, da se desilo ranije bio bih vrlo zahvalan GN-u jer bih izbegao MSI iz principa, koliko god primamljiva bila ponuda ali sta da se radi...

Morate shvatiti da su review jedno a iskustvo korisnika drugo, da li ste ikada culi da je bilo koji review sagledavao coil whine? To ne rade jer je obicno coil whine izolovan problem i reviewer nema pristup X broju tog hardwarea da utvrdjuje da li je sistemastski ili izolovan problem a nece da se zamera proizvodjacu sa klimavim informacijama. Tu informaciju 97% vremena neces naci u review, pomenu ponekad kad je bas extreme i onda se ograde "nas primerak je imao...". Tu informaciju ces naci od power usera i servisera, ljudi koji rade sa tim komponentama i kojima ce se te komponente potencijalno vratiti na zalbu od krajnjih korisnika. Ili dubokim pretrazivanjem SPECIFICNOG problema na googlu, kucaj B450 Tomahawk i nacices more papagaja koji ponavljaju sta im je review rekao a onda kucaj B450 Tomahawk ______________ (insert specific problem) pa ces videti bolje stanje stvari. Ja sam uzeo moju plocu cim je izasla i nisam imao taj luksuz vec samo reviewere i evo gde sam zavrsio... :/ coil whine od kog ne mogu da zivim.

^ Ili da smo matori ili da smo boranija... :ROFLMAO:
Ah, OK, ali onda sam ja Punch card
@Aca, problem je u drajverima za ploču ne u samim processorima. Ako ploča ima drajvere (Chipset, USB etc.) onda mogu da rade i svi processori na njime i sa W7 a možda i sa ranijim. Možeš da očekuješ nešto niže performanse zbog toga što W7 nije baš optimizovan za nove processore.

Jel kože i meni jedna mala pomoć oko odabira matične ploče? Treba da mi stigne ovih dana Ryzen 5 4650g. Jel može da se stavi taj procesor na A520 ili je bolje da za 11000 din i uzmem B550? Prvo sam planirao da dam oko 7000 din za ploču ali ako je baš bolje da uzmem B550 nakrpiću se nekako za više. Hvala

Nazad
Vrh Dno