Šta je novo?

Hardver Koju matičnu ploču kupiti za Ryzen 7 7900x?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

m1k1

Cenjen
Učlanjen(a)
07.07.2019
Poena
165
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & BE QUIET! Dark Rock 5
Matična ploča
GIGABYTE B850 AORUS ELITE WIFI7
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMH32GX5M2B6000Z30K
GPU
AMD Radeon™ Graphics / RDNA 2
Storage
2xSAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280
PSU
CORSAIR RM750x 750W PCIe5
Kućište
CORSAIR FRAME 4000D Black + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 120mm PWM high-speed + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
Miš & tastatura
Pulsar Xlite V2 Mini Wireless, Pulsar ParaSpeed Cordura Mousepad XL, Keychron K8 Pro (Gateron G Pro Brown)
Mobilni telefon
Apple iPhone 16 Teal 128GB
Pametni uređaji
Apple Watch 6 40mm, Apple Airpods Pro (1st generation)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zdravo,

Planiram da uzmem matičnu ploču za Ryzen 7 7900X i dvoumim se između sledećih modela:
  • ASUS ProArt B650-CREATOR - oko 30000 RSD (napominjem da je ovo cena u našim, domaćim radnjama sa garancijom)
  • GIGABYTE B850 Aorus Elite WIFI7 – 252€ KP
  • ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI – 330€ KP
  • neka četvrta opcija?
Cilj mi je da uštedim novac ako neću dobiti nešto suštinski važno za moju konfiguraciju. Ne bih da bacim pare na skuplju ploču ako benefiti nisu realno primetni u praksi.

Napomena: ASRock bih preskočio zbog one fešte sa crkavanjem CPU-a, a MSI mi ne leži zbog dizajna i ne sviđa mi se njihov BIOS (build mi je stealth black), tako da su mi ASUS i Gigabyte glavni kandidati.

Zanima me:
  1. Da li postoji neka stvarno važna razlika između B650 i B850 čipseta koja bi mi značila (dugoročna podrška, stabilnost, memorijski kontroler, PCIe lane-ovi, itd.)?
  2. Koliko X870-F opravdava svoju višu cenu u odnosu na ProArt B650 i B850 Aorus, u realnoj upotrebi?
  3. Kakva su vaša iskustva sa ASUS ProArt B650-CREATOR? Stabilnost, BIOS, VRM kvalitet?
  4. Koliko je GIGABYTE B850 Aorus Elite bolji (ili lošiji?) od ProArt B650 u realnoj upotrebi, i u smislu stabilnosti, hlađenja VRM-a, funkcionalnosti?
  5. Koja od ovih ploča bi bila najbolja vrednost za uloženi novac, uzimajući u obzir cene, garanciju, budući upgrade i ukupne mogućnosti?
Ostale komponente koje posedujem možete videti u opisu mog profila.

Svaki savet je dobrodošao. Hvala unapred! :)

Rešenje
Posle dosta razmišljanja i svih korisnih komentara ovde, odluka je pala na B850 AORUS. Za ono što meni treba, to mi deluje kao najpametnija kupovina. Hvala još jednom svima koji su se uključili! 🙂
Ja sam pazario ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI doduse za Ryzen 5 7600x za nekih 200e. Ima PCI 5 slot za gpu i m2 sto ti je dobro za dalju nadogradnju, wifi 6e . VRM je 12 + 2 ali mislim da ti je to sasvim dovoljno za taj procesor.

^I ja.
Od tih bih isao na STRIX X870-F

Hvala na savetima! Jasno mi je da je X870-F najbolja po mogućnostima, ali i najskuplja, a meni bi značilo da malo uštedim ako je to moguće bez većeg kompromisa. Trenutno mi je najzanimljivija Gigabyte B850, deluje kao dobra sredina kada se pogleda šta nudi za tu cenu. Za sada mi ona deluje najisplativije. :)

Za te pare bi pre isao na asrock b650e steel legend wifi. Mislim da ti je ona najbolji izbor. Uporedi samo VRM sekciju. Ovde ne dobijas ni kulere za m2 jedino ako ti smeta sto je bele boje.

B850 ni u jednoj racunici ne moze da bude isplativija od b650. Nema nikakve dodatne mogucnosti vredne pomena a kosta 50% vise

Za te pare bi pre isao na asrock b650e steel legend wifi. Mislim da ti je ona najbolji izbor. Uporedi samo VRM sekciju. Ovde ne dobijas ni kulere za m2 jedino ako ti smeta sto je bele boje.
Kao što sam napisao gore, build mi je u stealth black stilu, pa bela ploča jednostavno ne ide u tu priču. ASRock bih svakako preskočio zbog cele one priče sa crkavanjem procesora. :)

B850 Aorus ima kulere za m2 i to za sva 3. ;)

Poslednja izmena:
Procesori crkavaju na b850 i x870 plocama, svim, a ne samo asrock. Asrock je samo najcesci,ali je zbog cene i najprodavaniji

Procesori crkavaju na b850 i x870 plocama, svim, a ne samo asrock. Asrock je samo najcesci,ali je zbog cene i najprodavaniji
Nisam uspeo da pronađem tu informaciju. Koliko znam i po informacijama na internetu, to vazi samo za AsRock ploce.

Takođe, nisam video da se neko na Redditu žalio da mu je crkao procesor na ASUS, Gigabyte ili MSI ploči. :)

Upravo si je pronasao ;)

Asus Rog Strix B650E-F Gaming, moja preporuka - crna, uklapa se u tvoj build i ima sve sto ti je potrebno, oko 200e je bila na KP.

Asus Rog Strix B650E-F Gaming, moja preporuka - crna, uklapa se u tvoj build i ima sve sto ti je potrebno, oko 200e je bila na KP.
230e na KP, trenutna cena(pitao).

B850 Aorus je oko 250e. Mala razlika u ceni izmedju b650 i b850:unsure:

Poslednja izmena:
Odmah da napomenem da sve ploče imaju dobar VRM i da u realnom radu neće biti nikakve razlike. Na kraju se sve svodi na broj m.2 SSD-ova koje je moguće ubaciti, broj PCIe slotova i kako su oni deljeni.

b650 creator - glavni PCIe slot je 4.0 x16 ali mozes ubaciti i 2 graficke (radice u PCIe 4.0 x8 modu, sto nije sjajno), takodje ima jos jedan dodatni PCIe 4.0 x4 slot za neku dodatnu PCIe kartu. Ima 2 lan porta ali nema integrisan wifi, mozes staviti 3 m.2 SSD-a, jedan gen5 i dva gen4, s'tim sto treci deli vezu sa PCIe 4.0 x4 slotom pa ce biti disabled ako se odlucis za treci SSD.

X870-F - ima PCIe 5.0 x16 za graficku i PCIe 4.0 x4 slot za neku dodatnu PCIe kartu. Podrzava maksimalnih 4 m.2 SSD-a sa tim sto drugi deli vezu sa grafickom a cetvrti deli vezu sa PCIe 4.0 x4 expansion slotom. Prednost ove ploce je integrisani wifi7 i usb4 konektori pozadi.

b850 aorus elite - najprostija ploca od ove 3, ima PCIe 5.0 x16 slot za GPU i 2 PCIe 3.0 x1 slota koja su maltene beskorisna (sem za neku zvucnu kartu). Podrzava 3 m.2 SSD-a i sva 3 mogu raditi bez deljenja PCIe linija. Ima integrisani wifi7

Kao neka zadnja opcija koju je Labello naveo, Strix B850-F deli sve isto sa Strix X870-F, sem usb4 konekcije pozadi. Ako je ova solidno jeftinija onda zvuci kao najbolji izbor.

Na kraju je izbor na tebi koje od ovih funkcija cenis i sta ti je potrebno.

noviji chipset, podrska za 9000 out of box, podrska za bolji ram, pcie 5, za 20eur vise

Nisam uspeo da pronađem tu informaciju. Koliko znam i po informacijama na internetu, to vazi samo za AsRock ploce.

Takođe, nisam video da se neko na Redditu žalio da mu je crkao procesor na ASUS, Gigabyte ili MSI ploči. :)
~30 Asus na stranici na redditu, 7/8 Gigabyte, 5/6 MSI od zadnjeg brojanja/zadnjeg grafikona

Verovatno su ispravili novim BIOSima.

1749032880571.png

I Asrock je ispravio :D

:oops:

Moze link za jedan primer od svakog proizvodjaca, bas me zanima sad:)
grafikon od Asrock reddit moderator (nije najnovije ovaj je malo stariji):
9800x3d-failures-deaths-megathread-v0-pcdds0rt68xe1.png

kako se ko pozali na Asrock reddit-u, tako je unosio, skoro svi post-ovi su jos uvek na Asrock redditu

Verovatno su ispravili novim BIOSima.

Pogledajte prilog 494756
Nisu jos, jos uvek se javljaju ljudi na Asrock reddit-u

Poslednja izmena:
grafikon od Asrock reddit moderator (nije najnovije ovaj je malo stariji):
9800x3d-failures-deaths-megathread-v0-pcdds0rt68xe1.png

kako se ko pozali na Asrock reddit-u, tako je unosio, skoro svi post-ovi su jos uvek na Asrock redditu
Zanimljivo!🤯

Nisam očekivao da će ASUS biti odmah iza ASRock-a. Mislio sam da će imati najmanje problema. 😬

Ovo je najbolje ali je zaheb kad se tebi desi.

Q. Should I be worried about my ASRock + 9800X3D build?
A. There are hundreds upon hundreds of systems out there running fine without reporting issues. While there certainly are issues with some 9800X3D / ASRock motherboard builds, it still seems to be a minority of the total population.

dobro miran si sa 7900x :D

Posle dosta razmišljanja i svih korisnih komentara ovde, odluka je pala na B850 AORUS. Za ono što meni treba, to mi deluje kao najpametnija kupovina. Hvala još jednom svima koji su se uključili! 🙂

Nazad
Vrh Dno