Šta je novo?

koju konfiguraciju za

marsi

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2004
Poena
320
Hteo bih da napravim mrezu (3 kompa) koja bi mi sluzila za ucenje baza. konkretno za pravljenje nekog mini informacionog sistema.
1. da li uzeti polovne ili nove komponente?
2. sta uzeti.
razmisljao sam o nekom p2 ili p3 od 500-1000mhz za od 50-80€ + ko zna koliko k zivaca dok se to natera da radi, ili nesto novo za oko ?€
hard diskove,optiku i monitore imam. i naravno cilj je potrositi sto manje para.
hvala i pozdrav.

Po meni sama ideja je ogromna greshka, ne bacaj pare na gluposti! Bolje ulozi u neshto na chemu ces moci da ucish neshto stvarno korisno.

Ne uchi se tako shto kod kuce napravish MINI RACUNSKI CENTAR, nego se uchi iz knjiga, na kursevima, specijalizovanim shkolama i faxevima (ili u kombinaciji svega napred navedenog) puno se individualno radi na sopstvenom usavrshavanju... ,
talenat i kvalitet uvek nekako isplivaju ako su u masi prosechnosti.

U takvim kontaktima imaces mnogo bolje uslove da procenish kolko vredish u poredjenju sa drugima, a ne da se zavaravash praveci kod kuce "remek dela" koja nikome ne trebaju niti vrede za tvoju buducu praksu.

Posle trazi posao u nekom MAXI centru, nekoj solidnoj ekipi, firmi, ustanovi .....

PS
Ne ocekuj gomilu para preko nocim, nije ovo fudbal ili kosarka.

***, ja kad sam prvi put dobio od ujaka knjigu ACAD 9, pa pročitam stranu, pa zažmurim i zamislim kako to radi, pa okrenem list...
i onda posle tri meseca odem kod njega a ono monohromatski monitor, 286 mašina i da vi'š čuda nisam mnogo loše zamišljao u glavi kako se to radi...

LM, knjige u šake...

Pridruzujem se misljenjima da ti u svakom slucaju ne trebaju 3 masine da bi pravio neke programcice koje neces moci da unovcis, i totalno su nebitni za tvoj CV(ja sam programer i veruj mi da znam sta pricam). Sve sto ucis mozes da uradis na jednoj masini, jer ako radis sa bilo kojim serverom, to ti je to, a ako ti to sluzi da nadjes posao, onda kao sto su ti rekli knjige u sake ,)

uh, ljudi ja pitah koje kompove a ono...
1. nisam programer i ne planiram time da se bavim profesionalno i da tako zaradjujem za zivot. btw studiram masinstvo.
2.zavrsiti nekoliko kvalitetnih kurseva je mnogo skuplje nego ovo sto sam ja zamislio. a i ne mogu svo svoje vreme da posvetim kursevima, tako da je po meni to bacanje para. na faxu sam imao i imacu par predmeta vezanih za informacione sisteme sto mi u dobroj meri zamenjuje navedene kurseve.
3.knjige i ucenje mi nisu problem.
4.za sada sve radim (ucim) na jednoj masini, pa mi je nekako logicno kao sledeci korak napraviti mrezu. em znanje i iskustvo sa mrezom em moze i po neka igrica sa cimerima.
a i nekako kontam bolje da dam oko 200€ za ovo nego za novu graficku pa da igram igrice...
i tako....

Tek sad te ne kapiram !?!

Oces da za 200€ simulirash rad distribuiranog sistema, i to zelis da izucish hobija radi na par jeftinih masina?

Ili, da probas sta si sve do sada naucio na pocetnim kursevima programiranja na masinskom faxu ?

PS
Za 200 evra mozes da upgade-ujes trenutnu masinu u nekom delu koji je bitniji za masinstvo:
- memorija,
- hard,
- TFT,
- software ....... ( izaberi sam sta ti skripi najvise)

Mislim da je sve ovo bitnije za tebe od ovoga sto si smislio

Poslednja izmena:
u čoveče, kako bih ja investirao u neki softver a la MKE kao mašinac, pa malo drao din/(čvornoj tački), kak'e crne mreže...

edit1: da ne govorim o CNC tzv. programiranju glodalica, strugova itd...

Poslednja izmena:
Pre 7-8 godina, mozda. :) Neka slobodno zaboravi na korist od takvog pristupa.

PS
Po meni, danas je za razvoj RDBS najbitniji dobar i VELIKI monitor. To se pojavljuje kao najkriticinija komponenta kod razvoja savremenim alatima, sve ostalo je dostiglo prihvatljive performanse po pristupacnim cenama.

Poslednja izmena:
@Marsi
Pa to je nebuloza, bolje te pare ulozi u neki kurs ili par dobrih knjiga nego da bacas pare na kompjutere (nisam verovao da cu ovo ikada izgovoriti :d).

Poslednja izmena:
Ne znam kakvu mashinu imas trenutno ,ali mnogo ti je pametnije da upgrade-ujes sa vise memorije koja ti je potrebna za simulaciju mreze sa programom vmware , a kad se nasimuliras do mile volje mozes memoriju prodati . A sa druge strane veruj mi mnogo tj. MNOGO vise ces nauciti ako pocnes da radis negde prakticno , pa makar i na pocetku donosio burek ....
Pozdrav

uzeo sam pre oko 10 dana jos jedan komp (intel 1ghz, 256rama, gf4 mx 460,...) i mogu vam reci da age of mythology u mrezi radi odlicno. :d sto je po meni mozda i najveca mana ovog resenja. ali sa druge strane sad i devojka ima svoj komp.
elem, jos da prodje i ispitni rok pa da sednem da ucim. knjiga imam dosta a za kurs i praktican rad negde trenutno nemam vremena.
sto se tice programiranja CNC masina i slicnih softvera vezanih za masinstvo, mislim da je mnogo bitnije znati deo vezan za masinstvo nego sam nacin koriscenja softvera koji se uci za oko mesec dana.
uh, oracle, verovatno u bliskoj buducnosti. a za pocetak mysql i sl.
poz.

Nazad
Vrh Dno