Šta je novo?

Periferni uređaji Koju bežičnu tastaturu

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
1. Koju bežičnu tastaturu pune veličine (sa digitronom)?
2. Koju bežičnu Leogitech tastaturu pune veličine ?
3. Koju RF (bežičnu) tastaturu pune veličine sa svetlećim slovima na tastaturi, poželjno Logitech ili neku drugu?

Poželjno da je Logitec sa unifi podrškom, da svetle slova, poželjno al ne i obavezno da su YU (SRB) slova (poput K800), mora puna veličina tastature, mora bežična (RF poželjno, a ako nema RF onda eventualno i BT), da ima ako je ikako moguće pogon na 1-2 punjive AA baterije (ili AAA, da se moze menjati standardna punjiva baterija u tastaturi).

Služiće za pisanje, surf, igrice, sveopšta namena za kućnu upotrebu...

Kakva je Logitech K270 i da li je ima ili je bilo sa srb slovima?
Ova je unifi i ima 2xAAA baterije

MX keys je sa internom punjivom baterijom?
Koliko traje baterija dok se ne primeti smanjen kapacitet baterije i da li je moguće zameniti bateriju bez ostećenja kućišta tastature?

ne znam da ti odgovorim na pitanje :D evo dve godine je koristim svaki dan po barem 8h i jednostavno nemam osećaj niti pratim kada sam je napunio poslednji put.
jedino što mogu da ti kažem za mx keys jeste da će osetno brže da troši bateriju ako je pozadinsko osvetljenje uključeno.

Много се оптерећујеш батеријом, батерија се на крају крајева мења за 5 минута ако буде потребе. К270 и МХ кеуѕ нису класа за поређење.

Ju ljudi, umalo da nadrljam, hteo brat da mi posalje čike u belom, kaže da sam lud kad mu predlažem tastaturu od 16.000 dinara (~ 135€)...
Znajući ga zato sam i pitao za K270 koju je na kraju i uzeo.
Ne svetli, nije na srpskom, malo ergonomski losija i od njegove stare kombo tastature al "bitno je da nije skupa".

Ми предлажемо само најбоље за колеге са Бенча. Кад треба јефтино мора да се нагласи. ;)
Мени МХ Кеуѕ вреди сваку круну/динар како год.

Hvala ljudi svima na savetima...

Razmisljam šta uzeti za sebe ako mi crkne K800 (YU tasteri) i ne znam sta je to podjednako dobro i kvalitetno, bežićno (RF ili BT), da je pune veličine, za sveopštu upotrebu, svetlećih karaktera i naravno YU (srb) slova.

Gledam u ponudi i nalazim veoma mali broj tastatura sa yu karakterima, sve žičane.

Naravno bez obzira na proizvdjaca, ne mora Logitech...

Ne postoji neka obaveza uvoznika i prodavaca da neki procenat (veći) budu lokalizovane tastature?
kako je po tom pitanju u EU, D, Nor, F, It. pa i nama najinteresantnije Hr, Češku, Slovačku i Slo radi istih slova (latiničnih)?

MX Keys :) (otkucano na MX Keys)

Плус варијанта има наслон за длан. Није везан за тастатуру, и такав је далеко практичнији јер се лако постави где треба. Стоји стабилно и не клизи лако.

99% da ti ne treba, većina tastatura i nema naslon, sa tim bi ista bila i glomaznija, ovako je opciono što je bolje.
U mom slučaju uvek su mi ruke bile na solu kad kuckam, i nisam imao potrebu za tim naslonom, nije se promenila potreba ni sa kod Mx Keys.
Što se slova tiče, nemoj to da te brine, nauči se sve, bitno je da je samo raspored standardan

Misilm da je naslon dodatna oprema za MX Keys, ne ide sa tastaturom. Ali mi se čini i da je nepotreban.

Ja sam sa mehaničke tastature prešao na MX Keys i prezadovoljan sam. Problem sam kod mehaničke imao što su tasteri poprilično visoki i onda vremenom kreće da me boli šaka jer moram dosta da podižem prste.
Sa MX Keys toga nema jer je ultra slim, taktilno je odlična a i ne upada ništa ispod dugmića. Bukvalno je isključiš i prebrišeš krpom. :) Punim je jednom do dvaput mesečno, nisam siguran. Naravno, može da se puni i u toku rada sa njom, ne predstavlja nikakav problem.

I ja sam se dugo dvoumio da li da kupim MX Keys, merkao je mesecima (prethodno sam imao K740). Isto sam se brino sto nema ugradjni naslon za ruke itd. Na kraju sam uzeo MX Keys Plus varijantu (bila na snizanjeu u G*). Isprva mi je bio cudan osecaj, jer je malo manja od ove moje stare i niza. Dlan za ruke je udoban, ali sam ga vremenom sve vise sklanjao u stranu i vise ga ni ne koristim. Na kraju sam se skroz navikao na istu, ne kajem se sto sam je pazario. Takodje, vrlo je retko punim (uzeo sam je prosle jeseni, a mozda sam je jednom ili dva put punio (jedom jer sam morao, drugi put, eto, jer mi doslo kad sam vec punio slusalice :D) Pre kupovine sam citao i da se ljudima ne svidja kako svetli itd, da ima probijanja svetlosti i da to izgleda ruzno. Istina, vidi se svetlo ispod tastera, ali izgleda sasvim fino. Jedina eto mana je sto osvetljenje ne radi non stop, vec se gasi cim udaljis ruke. Tako da ako hoces u mraku da nabodes odredjeni taster nakon sto se osvetljenje ugasilo, moras prvo da napravis pokret rukom da bi se ono opet upalilo. Druga mana mi je u pocetku bila sto F tasteri nisu razdvojeni po grupama kao kod klasicnih tastatura, ali sam se i na to navikao. I na kraju, treca briga mi je bila kako ce se ponasati u igrama, pre svega u Mortal Kombatu, obzirom da ga igram putem Num tastera :D Tu sam jedino skontao da nekad oce da mi ne detektuje neki klik, ali u svim ostalim situacijama (bilo u igrama ili tokom kucanja teksta) nisam imao tih problema.

U svakom slucaju, i ja ti je preporucujem (kao neko ko se poprilicno neckao da li da je kupi :))

Sve jasno za MX keys, ocena 9/10 a da ima yu slova bila bi 9.5/10
(Sad ce neko pitati zasto samo 9 ili 9,5 a odgovr je pa da im damo prostora da se jos poprave... ;) )

A postoji li neka druga tastatura, od nekog drugog proizvodjaca, da je barem priblizno dobra i zanimljiva za nabaviti (i koristiti) ?

Detaljan video o MX Keys

Detaljan video o MX Keys
Toliko detaljan da nema prikaz kako svetli :)
A nisam našao ni na koju foru radi sa 3 zapamćena uređaja, da li preko bt ili preko 3 posebna usba? Ako je preko bt, za šta mu služi onaj jedan usb? I osim ovog miša mx master 3 koji isto ima prekidač za 3 uređaja, ima li neki drugi miš bežični sa istim feature a da je jeftiniji?

Meni je non stop ukljuceno i pojma nemam kada sam je punio,mozda jednom u mesec,mesec ipo. Vidis,nisam ni razmisljao danju da iskljucujem pozadinsko :ROFLMAO:

Treba naglastiti da na MX Keys Mini pozadinsko osvetljenje nije moguće manuelno uključivati/isključivati/menjati intenzitet sve dok je osvetljenje u prostoriji iznad 100 luxa. Kod MX Keys ta granica je 200 luxa. I kod mene se Mini baš tako i ponaša, što je iritantno. "Izum" Logitecha, koji onda na konto toga plasira info o dužini trajanja baterije... Naravno, ima trikova da se to promeni, ali to nije poenta.

I zbog navedenog, sa setom se prisećam K810 Illuminated, koju su prestali da proizvode. Od načina rada, dužine trajanja baterije sa konstantnim osvetljenjem, pa do same izvedbe iluminacije.

Keychron ima dobrih modela samo su kod nas misaona imenica za pronaći/kupiti

Postoji jako dobar izbor Keychron tastatura u NS, na Spensu. U cene neću da ulazim, nisam toliko upućen u Keychron, ali mi se naoko činilo da i nisu strašne. K3 oko 115e, ako sam dobro zapamtio.

Nazad
Vrh Dno