Šta je novo?

koji wireles router?

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
hteo bih svoja dva desktop i dva laptop racunara povezati na kabalovskog provajdera koji je do obicnog rutera no name doveo internet na tavanu. ja hocu postaviti wireles router pored njega i na wireless router zakaciti 2 desktop racunara i dva laptop racunara. Interesuje me koji model mi preporucujete? Ja sam citao o modelu D-Link Dir600. Da li mi mozete peporuciti neki jeftiniji model koji isto tako obavlja dobro posao u ovakvoj situaciji gde imam internet na tavanu a hocu ga spustiti bezicno u prizemlje. Kuca je dvospratna i tavan.
Hvala

U tvom pitanju je navedeno da uređaj hoćeš da postaviš na tavanu, pa mi nije baš sasvim jasno zašto tako želiš?

Od uređaja ćeš morati da vodiš dva kabela po kući a domet sa tavana je koliko toliko diskutabilan jer ćeš u najgorem slučaju imati osim zidova i par armiranih ploča, zar ne?

Zar ne bi trebalo prvo da dobro razmisliš, ako već možda nisi, o strateški najprihvatljivijem mestu za taj novi ruter pa da od tavana dovučeš samo jedan kabel do njega.

Verujem da bi ti tada odabir uređaja bio kudikamo lakši.

sad kad promislim kabal provajdera mogu spustiti u prizemlje ili je mozda bolje na prvi sprat gde mi je jedan desktop racunar. Ostali su u prizemlju. Kakav je predlog da li drzati wireless router u prizemlju ili na prvom spratu?

nema poente držati wifi ruter na tavanu ako su ti računari na spratovima ispod. antena rutera najjače zrači U RAVNI RUTERA pa ako najviše računara imaš u prizemlju, idealno bi bilo da i ruter držiš tamo. ljudi često misle da je najpametnije postaviti ruter što više pa će im signal kao sneg "padati na glavu" usled gravitacije, šta li, a ustvari - najgora varijanta je hvatati signal s visine jer je dijagram zračenja omni-antena takav da je signal najslabiji upravo neposredno ispod i iznad rutera. stavi ga u prizemlje, tako ćeš imati odličan signal u prizemlju, sasvim dobar signal na spratu a i u dvorištu će biti dobro ;) na tavanu će signal biti najslabiji ali tamo ionako nemaš računare pa koga onda briga...

Prilozi

• omni-plane.png
    omni-plane.png
    37.7 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Vrh Dno