Šta je novo?

Koji Win Posle Win98 Preporucujete?

George

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poena
619
Zanimaju me iskustva koji bi Windows bio najbolji posle Win98SE?
Za kucnu upotrebu: Internet,Games,Multimedia,VideoIN/OUT-Grebovanje,DivX,pomalo i Corel i AutoCAD....
U principu nemam nekih specijalnih problema sa Win98, ali non-stop neke sitne gluposti koje nerviraju, da li Win ME (kako mi se cini to je jos gori), Win2000(ovde ga ljudi nahvalise,a neko mi rece da nije bas najbolji za Games,Multimediu,antivirus...) ili XP(koji se isto ljudi sa foruma bune da je problematican)

PC:MSI BX Master,Cel466@582 (sledi skori upgrade na 900-1000),
256NCP133,30Gb Maxtor 7200, Miro PCTV, VGA (jos nemam pravi izbor, ali verovatno neki MX ili MX400-Eagle,MSI,Asus).....Scaner Mustek BearPow USB, Samsung 700p...

Samo ti stavi Win2k....neke stvarno matore igre ne rade,al to ne bi trebalo da te brine.Sto se tice multimedije i antivirusa,veruj mi,sve to radi mnogo bolje i pouzdanije nego na win98.I nema sitnih gluposti.....

Jos jedan glas za W2K.

Ako ti WinME u startu radi, radice i on besprekorno.... Ali, u svakom slucaju Win2k sa SP2... i to je to...

George je napisao(la):
Zanimaju me iskustva koji bi Windows bio najbolji posle Win98SE?
Za kucnu upotrebu: Internet,Games,Multimedia,VideoIN/OUT-Grebovanje,DivX,pomalo i Corel i AutoCAD....
U principu nemam nekih specijalnih problema sa Win98, ali non-stop neke sitne gluposti koje nerviraju, da li Win ME (kako mi se cini to je jos gori), Win2000(ovde ga ljudi nahvalise,a neko mi rece da nije bas najbolji za Games,Multimediu,antivirus...) ili XP(koji se isto ljudi sa foruma bune da je problematican)

PC:MSI BX Master,Cel466@582 (sledi skori upgrade na 900-1000),
256NCP133,30Gb Maxtor 7200, Miro PCTV, VGA (jos nemam pravi izbor, ali verovatno neki MX ili MX400-Eagle,MSI,Asus).....Scaner Mustek BearPow USB, Samsung 700p...

Ja glasam za XP !!!

Kod mene bez problema radi od Oktobra, a svašta sam experimentisao...;)

Instaliraš XP i posle pustiš Norton Windoktora 2002 da uradi svoje, i ne bi trebalo da imaš problema !!!:cool:

Jos jedan glas za XP, iako ne kritikujem 2000, ali mi se cini da (bar na mome racunaru) XP radi malo zivlje i brze. I ja ga Imam od prosle godine ( i corporate edition je) i igrao sam razne igre na njemu i zaista radi bez greske.

Pozdrav

Uozbiljite se ;) Ja koristim WinXP, ali pre par dana sam instalirao Win2K ponovo da bih napravio Ghost, jer njega nemam u .gho fajlu. Ma fantastičan je. Instalirao sam mu i SP2. Malo me je nerviralo što mi za procesor ne napiše PIII nego ono "x86 Family 6 model..." kao u Win98SE (dobro barem nije kao kod Win98 4.1.1998 gde piše PII!?)
Staviš Media Player 8 (oko 5 mega), DirectX 8.1 i Internet Explorer 6.0 i u suštini imaš XP :) .

delimir je napisao(la):
Staviš Media Player 8 (oko 5 mega), DirectX 8.1 i Internet Explorer 6.0 i u suštini imaš XP :) .

Ma koj ce ti WMP 8 kad 6.4 rulz! Mnogo je brzi...

omnik je napisao(la):
Ma koj ce ti WMP 8 kad 6.4 rulz! Mnogo je brzi...

Da! Pa i meni je Win podešen da AVI fajlove i ostale multimedijalne zavrzlame otvara preko MP 6.4... Nego, eto taj beskorisni MP je jedna od stvari u kojim se Windows verzije međusobno razlikuju, pa sam zato to naveo...

Hvala na pomoci, ako ste vi svi zadovoljni sa W2k sigurno je i meni dobar, a sto se tice WMP i ja se cvrsto drzim 6.4 -stvarno je OK u odnosu na 7 koji je nepotrebno usminkan i spor.
Gde bih mogao da skinem DirectX 8.1?,
Da li ste sigurni za Explorer 6.0 da je OK? Kod drugara u velikoj firmi ih bas skidaju sa racunara posto im obara mrezu?A meni se javlja zanimljiv problem otprilike kada sam njega stavio-posle 30 min. na internetu i jedno 3 prozora uporedo (explorer) racunar odjednom pocne da se koci, ne moze vise nista da otvori,a kako ponesto pocnem da iskljucujem dobijem jos 5-10 min vremena da bi na kraju totalno stao i napisao-very low resources, no enough memory ili nesto sl. dok mi inace PC radi OK kada nisam na internetu?

Nisam nista rekao protiv W2k (kazem da je dobar),ali sam samo izneo svoje iskustvo i ponavljam: Igrao sam razne igre kroz XP(naravno obavezan je DX, i stalno novije verzije)i nijedna mi nije pravila problem(dok w2k nije mi dozvoljavao da pokrenem sve igre,narocito one malo starije).Na mome racunaru XP radi malo brze od W2k. Ali ne tvrdim da W2k nije dobar.Samo da dodam da ga ja koristim za razne stvari i da mi radi na ovom kompjuteru kroz FAT 32.

Slicnu mashinu sam i ja imao i nije bilo nikakvih problema sa prelaskom na XP, jedino sto malo smeta je sharenilo u XP-u ali i to moze donekle da se sredi.
Sve u svemu XP.
:)

tdbonko je napisao(la):
Nisam nista rekao protiv W2k (kazem da je dobar),ali sam samo izneo svoje iskustvo i ponavljam: Igrao sam razne igre kroz XP(naravno obavezan je DX, i stalno novije verzije)i nijedna mi nije pravila problem(dok w2k nije mi dozvoljavao da pokrenem sve igre,narocito one malo starije).Na mome racunaru XP radi malo brze od W2k. Ali ne tvrdim da W2k nije dobar.Samo da dodam da ga ja koristim za razne stvari i da mi radi na ovom kompjuteru kroz FAT 32.

Ma OK je XP, ima bubica (više nego 2K) , ali nije nepodnošljivo. Dosta toga se otklanja preko Windows Update-a, tako da nije to neki preveliki problem. Ali ipak tvrdnju da on nije baš kao što je trebao da bude potrkrepljuje i najava nove verzje u bliskoj budućnosti. Ne zna se još šta će od svega toga biti, da li Win XP SE ili konačno neophodni SP1 sa integracijom novog korisničkog interfejsa u sebi. Verovatno će izaći obe stvari. SP1 za one koji su se prevarili pa dali 200$ za Win XP u nadi da je to "najveće poboljšanje još od pojave Win95", a XP SE za one koje MS tek treba da prevari ;) Šalu na stranu...

Windows Media Player 8 bih preporučio da se instalira na Win 2K pre svega zbog podrške novim multimedijalnim formatima i sl. Dosuše update codec-a se može skinuti i posebno za MP7, ali...Inače WMP8 se na 2K otvara veoma brzo i tu šije WMP 7.1 dosta. Prednosti WMP8 nad WMP 6.4 neću da nabrajam jer su poznate (DVD, WMA, grebovanje muzike u MP3/WMA i sl...), ali sve to pokrivaju i tzv. 3rd party programi koje u našim uslovima nabavljamo kako nabavljamo pa nam te silne prednosti koje nam MS daje "gratis" sa svakom novom verzijom vrede kao žabi bicikl. WMP8 inače nije predviđen za Win2K (tj. on je kompatibilan sa njime, ali MS neće da ga izbaci na Windows Update da bi pecao ljude da kupuju XP sa "revolucionarnim" WMP8)... WMP8 za Win2K može se naći kao "hack-rip" iz instalacije WinXP i težak je svega 5 mega. Izbačeni su skinovi i sl. gluposti, ali se to može ručno dodati...

DirectX 8.1 postoji za sve Windows-e i skida se preko Windows Update lokacije ili na nekom drugom mestu. Isto važi i za IE6. DX8.1 je u verziji za Win2K težak oko 8.5 mega, a IE6 je ako se ne varam oko 12 mega u minimalnoj instalaciji. IE6 je trenutno jedini browser koji će omogučiti da se ogromna većina strana prikaže kako treba. Problem sa otvaranjem više prozora u IE6 i usporavanjem sistema je stvar od koje boluju samo Win9x serije. Kod Win2k/XP toga nema. Ja svaku noć surfujem Netom sa min. 10 aktivnih prozora (plus Netscape i Opera sa po još dva tri...) i mašina se ne guši...Pod WinME znao je da brlja fontove u toolbarovima, da se blokira, da javlja da je sistem "dangerously low in resources" i sl...Jednostavno to je tako i pod 98SE i pod ME.

Ma probaj i XP i 2K pa šta ti bolje legne to koristi. Već smo imali kriminalno duge threadove (na starom forumu) u kojima su se smenjivali postovi tipa : Meni XP radi lepo bla bla bla, ma XP je krš bla bla bla i sl...Znači najbolje ćeš sam proceniti.

Ako si zadovoljan sa Win98se ostani na njemu, multimedija i igre ce ti bolje raditi nego na win2k, ja sam u sustini za win2k ali si rekao da ti je bitno zbog igrica, multimedije ...

Znate sta ,mislim da bi ovakve threadove trebalo zatvarati jer su besmisleni i jer smo ovakve diskusije vec hiljadu puta vodili...

Morali bi da shvatimo da jednostavno nema pravila sa Windowsima i da nema nacina da se unapred zna kako ce ovaj ili onaj da reaguje na konkretnoj masini, i da svako ima svoje licno iskustvo koje se kosi sa licnim iskustvom nekog drugog, a to sve verovatno zbog:

1. Vrlo sarenolikog hardvera i konfiguracija koji se kod nas srece.
2. Vrlo sarenolikog i naravno uvek "sumnjivog" porekla instalacionih diskova.
3. Vrlo sarenolike sposobnosti ili nesposobnosti ljudi koji sistem instaliraju, podesavaju i koriste.

Na kraju sve se svodi na srecu...
A sve je to u principu isto, samo su u pitanju nijanse, Windows je uvek Windows, sta god to podrazumevalo.

Evo ja sam uvek imao srece, a pri tom sam uvek voleo da imam najnovije pa sam posle 95-ice koja je radila sjajno, odmah cim je izasao instalirao 98, koji je isto tako radio sjajno, pa 98SE, pa cim je izasao ME odmah sam ga stavio i prezadovoljan sam njime, kad sam se dokopao 2000 napravio sam dual boot i koristio ME i 2000 zajedno, bez ikakvog problema, onda sam ovog poslednjeg zamenio XP-om PRO koji mi radi isto tako dobro kao i 2000 ...Meni su jednostavno svi Windowsi do sada radili odlicno, koliko je to za Windows uopste moguce, jer to jednostavno nije savrsen sistem...
I sad ce pedeset ljudi da skoci da mi kaze kako to nije tacno i kako su oni imali silne probleme sa ovim ili sa onim i kako je ovaj bolji od onog...
I sta ja da im kazem ???

Ma, kad vam kazem, besmislena diskusija !!!

Jedan glas za 98 koja je za multimediju (po mom nestruchnom mishljenju) zakon. Mada ako radish upgrade koji si naveo i ME je sasvim cool.

Poenta je nabaviti ORGINAL verzije! Tada ce ti sve u svakoj verziji raditi. Pishem ovo iz lichnog iskustva, jer sam preko veze doshao do orginal verzija WIN98 i ME koji su me odushevili u odnosu na ostale.

98-cu sam koristio na Pentium kec-u, dok sada na Celeronu 733 koristim ME i sve shljaka cool, a comp kristim za muziku, dvix, internet, igre i pomalo se bavim HTML-om......

ZeeGerman je napisao(la):
Poenta je nabaviti ORGINAL verzije!

Ma nije valjda...To je onako, baš najjeftinije rešenje :)

Sada bi oduševio Bilija. Ali Bili ne raduj se mnogo ne mislimo svi ovde isto ;)

c c c c c c. Ma ni novi zakon mu nece pomoci(Billy-ju). Mi pre''basmo silne njegove zastite i codove,
,,,,,,,,,,,,,,,,a bogme i nove cemo.

Ne zna skim ima posla. Hi Hi Hiiiiii.

vlasta je napisao(la):

Ma da, sta smo mi to Srbi uradili da bi ga 'za***li' ?

Koristimo sw koji je neko drugi maznuo, okacio, skinuo, neko drugi razbio, itd. I sad ispadosmo mi i haxori, crackeri, frajeri koji su povukli Bilija za nos ? :)
Da nam (teoretski) preseku dotur piratskog sw-a iz inostranstva, mi Srbi bi mogli da se slikamo (a vec smo videli kakve su panicne reakcije ovde bile po pitanju licencnog sw-a). Zato ostavite to busanje u prsa i koristite dok mozete.

silverglider je napisao(la):
Ma da, sta smo mi to Srbi uradili da bi ga 'za***li' ?
Zato ostavite to busanje u prsa i koristite dok mozete.
Ma to je bila poenta i moje (o)poruke.

Ma sve je to u redu. Treba pirateriju svesti na neke svetske procente. I istina je da mi tu ne možemo ništa. Ali ne vidim na koji način to originalna kopija npr. WinME može da radi bolje od piratske kopije WinME. Ne govorim o WinXP Home koji se krekuje ko zna kako, ali ovde se bre, kod ME i 98, upiše serial i jedino po čemu se razlikuje je po tome što ga nisi registrovao kod MS-a. Sumnjam da i svi oni koji su pazarili original registruju svoje kopije (što iz neznanja, što iz drugih razloga...). Problem je jednostavno u hardveru, drajverima, podešavanju...
Na zapadu ljudi voze mnogo kvalitetniji hardver i tamo nema ovog junka. Znam kada su se svi žalili na Win98SE. I stvarno sam gledao kako se taj sistem ruši kod druga na PI 133, 32 MB iz čista mira. Ja sam tada imao Siemens-Nixdorf PII sa 32 MB na kome je bespekorno radio. Čak se i gasio, kako treba, bez shutdown patch-a. I uvek sam se smejao kada sam u SK čitao salve negodovanja u odnosu na taj sistem. U suštini u pitanju su iste stvari, ispravite me ako grešim, ali kako sada može recimo da Silverglider kupi original, npr. Windows 98SE, i pozajmi ga meni da ga npr. "pogledam". Onda ga ja instaliram kod mene i sada će kod mene da se ruši non-stop i da ne radi, a kod nega će raditi besprekorno. Crna-magija ?

Ne kudite 98SE to je dobar OS..Radi k'o doxa.Da se nadovezem na Delimira (covek je u pravu)),meni WINME nikada nije radio kako treba i vecito je nesto glavio ,,pucao ,padao itd.. i nadjem ti ja tako original verziju Microsoft WINME i .....isto. Kod drugara instaliramo moju SHKLJ verziju (koju smo svi ovde nabavili) i kod njega radi ko zmaj. .....pitanje je kakve mi sve kante od kompjutera vozimo. Sto se sw-a tice, ma nisam ja mislio da smo mi najpametniji,samo sam rekao da ne zna Billy s'kim ima posla.

Ajd' sad budi pametan!!!!

E, najbolje je da za*ebesh win i stavish Linux

delimir je napisao(la):
Ma sve je to u redu. Treba pirateriju svesti na neke svetske procente. I istina je da mi tu ne možemo ništa. Ali ne vidim na koji način to originalna kopija npr. WinME može da radi bolje od piratske kopije WinME. Ne govorim o WinXP Home koji se krekuje ko zna kako, ali ovde se bre, kod ME i 98, upiše serial i jedino po čemu se razlikuje je po tome što ga nisi registrovao kod MS-a. Sumnjam da i svi oni koji su pazarili original registruju svoje kopije (što iz neznanja, što iz drugih razloga...). Problem je jednostavno u hardveru, drajverima, podešavanju...
Na zapadu ljudi voze mnogo kvalitetniji hardver i tamo nema ovog junka. Znam kada su se svi žalili na Win98SE. I stvarno sam gledao kako se taj sistem ruši kod druga na PI 133, 32 MB iz čista mira. Ja sam tada imao Siemens-Nixdorf PII sa 32 MB na kome je bespekorno radio. Čak se i gasio, kako treba, bez shutdown patch-a. I uvek sam se smejao kada sam u SK čitao salve negodovanja u odnosu na taj sistem. U suštini u pitanju su iste stvari, ispravite me ako grešim, ali kako sada može recimo da Silverglider kupi original, npr. Windows 98SE, i pozajmi ga meni da ga npr. "pogledam". Onda ga ja instaliram kod mene i sada će kod mene da se ruši non-stop i da ne radi, a kod nega će raditi besprekorno. Crna-magija ?

U potpunosti se i ja slazem sa tobom, ali se ne slazem da je i hardwer kod nas krs. Mi chak i u odnosu na svetske standarde imamo ok HW, mozda nisu brand masine (ali nisu ni one imune na svakodneven bolesti OSa) , ali je HW ipak kvalitetan. Ima dosta faktora koji utichu na stabilnost OSa ( koliko Vam se puta desilo da imate savrsen sistem i onda instalirate neki programchic koji sve zivo raz*ebe). Mislim, ipak da je u pitanju i svakojaki SW koji imamo po masinama i koji ume da pravi zestoku pometnju.

Vrh Dno