Šta je novo?

Koji wifi ruter uzeti?

DZOSUA

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2013
Poena
285
Sad imam Tp Link TL-WR740N i koliko videh sad kosta oko 2000 din.,zanima me jel ima neki sa jacim dometom od ovog,a da je do 3000 din.?
Sta uopste gledam kod specifikacije rutera da bi znao jacinu njegovog dometa?

Nema jaci od tog u tom cenovnom rangu. Vozi taj ili izdvoji bar 50e za neki TPlink sa 3 antene.

Posedujem TP-Link 1043ND V2 (2.1): http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR1043ND . Prezadovoljan sam. Ima domet na telefonu u delu zgrade gde ni sa jednim ruterom nisam imao signal. :D Takođe, savršeno je pokrio stan od 100 kvadrata i park ispred zgrade. Prilikom setovanja TP-Linka obavezno obrati pažnju na region. Najveću izlaznu snagu ima kad se postavi na USA (USA je po defaltu, inače). Cena je jedino problem. Takođe, možeš naleteti i na feleričan primerak koji baca slab signal (nadam se da ih nema više).

Za te pare teško ćeš da nadješ nešto bolje... čak i kad bi postojala mogućnost samo da promeniš antenu došlo bi te nekih 1000din. Najbolja varijanta je da nadješ neki 1043ND v1.x polovan za taj neki iznos.

ne mora biti uopste tp link marka,meni svejedno koja je ;)

Slusaj sta ti kazu ljudi, ne pricamo mi bez veze. Nebitan je brend, bitno je ono sto je unutar uredjaja. A ovaj TPLink ce ti raditi posao ODLICNO, samo ako imas da se ispruzis do njega. Ako nemas, ostani na tom koji trenutno posedujes i pevaj.

Koja to Tenda ima veci domet ?

Untitled.png
Novi Gargoyle firmware za 1043 je na maksimumu za transmit power (21dBm je max. na fabričkom).Vredi probati,ako daje napredak.Video sam dosta Tendi,ali u klasi 1043 su iza njega.Bar u okruženju u kom su radili.

Nemoj molim te da razmišljaš o Tendi, jer je to đubre kakvog nema!
Doduše ja imam iskustva sa najjeftinijim modelima N3 i WR316 koje u firmi dajemo korisnicima. Domet im je katastrofa, po stanu kad prolazi signal kroz zid katastrofalno opada, ni na LAN portu jako često ne izvlači punu brzinu interneta, a preko WiFi to je već totalna komedija. Konkretno ovaj "jači" model WR316, sedim pored njega i na netu od 16mb/s preko WiFi izvlači 8mb/s, a kada se udaljim od njega 3m onda pada na 5mb/s!!!

A sada ono najbitnije, ti ruteri za WiFi imaju 4 moda: 802.11b, 802.11b/g, 802.11g, 802.11b/g/n. Kada se podesi ovaj poslednji da bi kao imao bržu vezu, kada se na ruter kači više uređaja različitih modova recimo laptop po N i telefon na G ruter zabada i sam se resetuje. Na jednom mestu sam imao situaciju da se na ruter nakači iPad po N standardu, a na ostalim uređajima koji rade na G standardu se mreža uopšte ne vidi dok se kod mene na telefonu mreža vidi jer telefon podržava N standard što znači da je ruter zabo i da radi samo na N standardu iako je mode b/g/n.
Jedino rešenje je da se ruter stavi samo u G mod i tada uglavnom nema problema. Sve u svemu katastrofalni su i ja ih ne bih ni neprijatelju preporučio!!!

Sa TP-Linkom ni jedan jedini problem i naravno izvlači pune brzine i ima odličan domet...

Ma ok je druze,meni je i bitno sto vise misljenja da cujem.
Ovaj ruter ocu da kupim i poklonim pa me zato zanima.

Pogledajte prilog 164444
Novi Gargoyle firmware za 1043 je na maksimumu za transmit power (21dBm je max. na fabričkom).Vredi probati,ako daje napredak.Video sam dosta Tendi,ali u klasi 1043 su iza njega.Bar u okruženju u kom su radili.

Koliki je stvaran transmit power na stock fw-u kad se odabare USA region? Primetio sam da najjači signal ima kad se izabare USA, a u zvaničnoj specifikaciji rutera piše po evropskom dokumentu <20dBm, a po USA dokumentu <30dBm. Testirao sam više puta, zaista na USA regionu na stock FW-u daje najjači signal. :)

OpenWrt kaže: Maximal power output is 24 dBm (251 mW), i za V1 i za V2: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd#hardware .

Ovako su me savetovali u vezi snage:
"Izlazna snaga zavisi od pojačala koja su korišćena između transpondera i antena. Kolo upotrebljeno u WR1043ND je sposobno za 300mW max, što će reći da je bezbedno "nasvirati" ga na 24 dBm za 24/7 upotrebu.

Izlazna snaga diktira koliki će biti proboj signala kroz prepreke, kao i maksimalan broj odbitaka signala od neprobojnih prepreka pre atenuacije do neupotrebljivih nivoa."

U Gargoyle opcijama je stavljeno kao na slici ,čak nevidim ni opciju promene regiona,samo vreme(zone).To ne utiče na promenu snage kod mene.Trebalo bi da promenom regiona dobiješ i širi spektar kanala.

Poslednja izmena:
@spaad sve sam te razumeo druze ;)
Aj mi bar recite koje marke da gledam?

U Gargoyle opcijama je stavljeno kao na slici ,čak nevidim ni opciju promene regiona,samo vreme(zone).To ne utiče na promenu snage kod mene.Trebalo bi da promenom regiona dobiješ i širi spektar kanala.

Koji "širi spektar kanala"? 2,4GHz ima 14 kanala, zavisno od zone možeš imati 11/13/14 kanala. Tačnije u USA je dozvoljeno korišćenje kanala od 1-11, Evropa koristi 1-13 a jedino Japan koristi i 14-ti kanal.

@DZOSUA: dobio si najbolji savet. Juri polovan 1043ND verzije 1, njega ćeš naći na oglasima za nekih 3000din. Onda prodaš taj tvoj i to je to. Ima dosta dobrih rutera ali pitanje po kojoj ceni ćeš ih naći. TP LInk je dosta zastupljen kod nas i samim tim lakše ćeš ga naći.

@teletabis ruter ide za poklon,tako da polovan otpada kao opcija ;) Onda znaci neki Tp link,videcu ;)

Koji "širi spektar kanala"? 2,4GHz ima 14 kanala, zavisno od zone možeš imati 11/13/14 kanala. Tačnije u USA je dozvoljeno korišćenje kanala od 1-11, Evropa koristi 1-13 a jedino Japan koristi i 14-ti kanal.

Na to sam mislio.:)
TP-Link TL-WR941ND je oko 5000 din.,a trebalo bi da ima iste karakteristike kao 1043ND(osim GB lana)

Na to sam mislio.:)
TP-Link TL-WR941ND je oko 5000 din.,a trebalo bi da ima iste karakteristike kao 1043ND(osim GB lana)

Meni 1043ND V2 radi neuporedivo stabilnije ( kada su uključeni torenti ) nego što mi je radio 941ND.... nijednom se nije zaglupeo, a 941ND je imao običaj, ne često, ali se događalo...

Poslednja izmena:
Vrh Dno