Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter?

findecko

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poena
169
Plan je da delim internet sa komsijama, imam Telekom ADSL konekciju. Ovaj ruter bi iskljucivo bio namenjen za wifi, na njega bi skoro uvek bilo nakaceno 5 do 10 uredjaja. Bitno mi je da radi stabilno, da brzina ne opada kad se nakaci vise klijenata i da podrzava dd-wrt.
Ono sto sam planirao da uzmem je Tp-Link TL-WDR3500. Da li bi ovaj ruter bio dovoljan za ovo sto meni treba?

Možda da uzmeš u razmatranje MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN? Sasvim druga klasa uređaja u odnosu na Tplink. Pouzdanost na nivou. Može da se podesi bukvalno sve, što je važno kada treba ravnomerno rasporediti saobraćaj na više korisnika. Problem može da bude cena, ali ako podeliš troškove sa komšijama...

Možda da uzmeš u razmatranje MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN? Sasvim druga klasa uređaja u odnosu na Tplink. Pouzdanost na nivou. Može da se podesi bukvalno sve, što je važno kada treba ravnomerno rasporediti saobraćaj na više korisnika. Problem može da bude cena, ali ako podeliš troškove sa komšijama...

Za sad mi ovo ipak deluje previse, i sto se cene tice a i ozbiljnosti uredjaja (komplikovan mi je mnogo za podesavanje). Uzeo bih ga u razmatranje ako na primer ovaj TP Link koji sam naveo ne moze da ispuni ono sto ja trazim. :)

Plan je da delim internet sa komsijama, imam Telekom ADSL konekciju. Ovaj ruter bi iskljucivo bio namenjen za wifi, na njega bi skoro uvek bilo nakaceno 5 do 10 uredjaja. Bitno mi je da radi stabilno, da brzina ne opada kad se nakaci vise klijenata i da podrzava dd-wrt.
Ono sto sam planirao da uzmem je Tp-Link TL-WDR3500. Da li bi ovaj ruter bio dovoljan za ovo sto meni treba?

Na tvoje pitanje ne moze da se da odgovor. Nisi naveo da li si u kuci ili stanu (odnosno gde su komsije u odnosu na tebe). Tek kada to objasnis, moze ti se dati odgovor, ovako je sve nagadjanje.

Treba mi bežični ruter za stan. Živim u potkrovlju i imam sobu koja je "na spratu" i do koje sadašnji ruter jedva dobacuje.
Trenutno imam TP-LINK TD-W8901G. Po specifikacijama snaga antene je 3 dBi.
Da li bi mi bilo dovoljno da uzmem neki najobičniji (npr. TP-Link TL-WR741ND) koji ima antenu od 5 dBi ili je bolje da jurim neki sa jačom antenom?
Usput, šta se dobija sa dve antene kao što ima TP-Link TL-WR841N (2x5dBi)? Veća snaga na manjem prostoru? A 1x10dBi bi imao veći domet?

Ja sam se nedavno razmisljao za router i na kraju odustao od gomilr resenja od 200 eur i uzeo Airport Extreme iz 2013. iako je po internet testovima slabiji od ostalih u toj cenovnoj klasi... Zasto? Zato sto sam gledao utiske korisnika i video da su svi ostali jako nestabilni (ne losi primerci vec jednostavno uredjaji kao uredjaji) i tako je i sa vecinom drugih rutera. Moj savet ti je - odes na small net builder, tamo nadjes router koji je u tvojoj cenovnoj moci i pogledas koliko jace dobacuje od tvog prethodnog routera i uopste. Kada si to dovrsio odes na amazon ili negde i citas review-ove - ako vidis da bas se prevelik broj korisnika zali na zapucavanje/restartovanje/gasenje wifi trazis sledeci...

Opcija broj dva bi bila da repozicioniras bolje taj trenutni router i tako resis problem.

Vrh Dno