Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Najlakše je postojeći ruter pomeriti na zid desno od postojećeg mesta.
Verujem da to jeste izvodljivo a sadašnje mesto je loše odabrano za pokrivenost.
Pa moram izbusiti jedan zid ali je poprilicno izvodivo... Vidicu da tako odradim, s tim da bi mtelov router trebao ostati jer je do njega dovedena optika a lan kabal ce oci tu pored prostoriji i ax3 router...a ne bi zalio ni da nekad uskoro kupim ovo sto alex303 predlaze ili nešto slicno ako bi stvarno bilo znacajne razlike i kvalitetu signala

Nakači na operatorov ruter TP-link DECO M4 (2-PACK) i završi posao.

Pa moram izbusiti jedan zid ali je poprilicno izvodivo... Vidicu da tako odradim, s tim da bi mtelov router trebao ostati jer je do njega dovedena optika a lan kabal ce oci tu pored prostoriji i ax3 router...a ne bi zalio ni da nekad uskoro kupim ovo sto alex303 predlaze ili nešto slicno ako bi stvarno bilo znacajne razlike i kvalitetu signala
Najjednostavnije samo uzmi duzi kabl i izvuci postojeci ruter iz tog coska i postavi ga sto vise na desnu stranu i onda ces videti sta dobijas.
Idealno je postaviti ruter na plafon ili na sto visu poziciju.

Dijagonalno kroz zid je uzasna opcija za wifi signal

Idealno bi bilo da sprovedeš kablove gde god možeš i da ne kupuješ ništa. WiFi treba stavljati samo ako baš baš baš nema druge alternative. Nikakav WiFi uređaj ne može da zameni kabal.

Preporuka za wifi ruter koji moze da hostuje wireguard server (da moze da gura par klijenata spolja i iznutra )

Prilozi

• TP-Link Archer AXE75.png
    TP-Link Archer AXE75.png
    68.8 KB · Pregleda: 43
  • WireGuard.jpg
    WireGuard.jpg
    188.4 KB · Pregleda: 43
Dok plati carinu i sve troškove, izaći će ga više nego Ubiquiti protiv kojeg taj GL nema šta da traži. Budite malo realniji sa preporukama.

Jedno pitanje za @alex303
Koje su prednosti uređaja koje deklarisu da pored 5 ghz imaju i 6 ghz band? Koja je prednost 160 mhz kanala? Oboje pitam za rad u nekom običnom kućnom okruženju gdje imaš različite urađaje, starije i novije

To sa uređajem koji je kompatibilan ti daje drastično veće brzine ako si pored rutera, i to opet ako imaš najbržu optiku, ili radiš lokalni transfer. Za sve ostalo beskorisno, i nećeš primetiti.

Jedno pitanje za @alex303
Koje su prednosti uređaja koje deklarisu da pored 5 ghz imaju i 6 ghz band? Koja je prednost 160 mhz kanala?
Mnogo veća bzina i mnogo bolji rad u sredinama koje su "zagađene" mnoštvom WiFi signala jer nema preklapanja sa 5 i 2.4 Ghz bandovima. WiFi 7 je takođe na 6 Ghz ali podržava MLO (Multi Link Operation) koji omogućava access pointu da podatke šalje na 2.4, 5, i 6Ghz istovremeno. Širina kanala ide do 320Mhz.

Da bi sve navedeno radilo, i klijenti koji se kače moraju da podržavaju navedene tehnologije. U suprotnom je takav uređaj čisto bacanje para.
Oboje pitam za rad u nekom običnom kućnom okruženju gdje imaš različite urađaje, starije i novije
Totalno beskorisno.

Ево још једна јефтинија а пристојна алтернатива са којом можеш да извучеш добру впн брзину: Flint 2 (GL-MT6000)
Ili mozda jos jeftinija alternativa https://www.cudy.com/products/wr3000-1-0 ili https://www.cudy.com/products/wr3000p-1-0

Uzeo sam TP-Link TL-WPA7517KIT i radi, ali sam ocekivao vece brzine. Trenutno je 60/15Mbps, za ves masinu sasvim dovoljno. 😁
Sad sa kompa "vidim" WiFi AP iz podruma, pa me sad kopka da li bi bilo mozda bolje resenje da sam uzeo neki od gorepomenutih Cudy WiFi "reaktora". Prvobitno sam hteo Flint 2, ali ga trenutno nema na stanju u EU prodavnici.

Kakav ruter treba da uzmem za opticki internet... Svi uredjaji u kuci bili bi preko Wfi signala povezani sa rutereom... Znaci treba mi nesto sto ce raditi max dobro u stanu od 120m2.
Znam da je kabal zakon... Ipak zanima me da li se nesto promenilo... Imam nekakv WiFi 6E na maticnoj ploci, pa me zanima i da li moze uz adekvatan Wfi ruter koji je povezan na opticki net da se dobije sve sto zelim i dobar dawnload/upload, i dobre performanse za online gaming.

Da li je normalno da se opterecenje CPU-a na TP-Link C7 ruteru ne spusta ispod 96%? Ili sam ga preopteretio sa WiFi konekcijama?
proveri da nemas dmz upaljen, da te ne hammeruju botovi (nije normalan toliki cpu usage)

Kakav ruter treba da uzmem za opticki internet... Svi uredjaji u kuci bili bi preko Wfi signala povezani sa rutereom... Znaci treba mi nesto sto ce raditi max dobro u stanu od 120m2.
Znam da je kabal zakon... Ipak zanima me da li se nesto promenilo... Imam nekakv WiFi 6E na maticnoj ploci, pa me zanima i da li moze uz adekvatan Wfi ruter koji je povezan na opticki net da se dobije sve sto zelim i dobar dawnload/upload, i dobre performanse za online gaming.
Za taj na ploči ti treba i 6E ruter, onda se postavlja pitanje šta će ti taj na ploči uopšte, barem ja to nisam ukapirao.
Naravno ako hoćeš 6E, u suprotnom će da radi solidno na 5ghz.
Imao bi dobre brzine sa 6E ali slabiji domet, dakle najbolje u istoj sobi preko puta samog rutera.

Za taj na ploči ti treba i 6E ruter, onda se postavlja pitanje šta će ti taj na ploči uopšte, barem ja to nisam ukapirao.
Naravno ako hoćeš 6E, u suprotnom će da radi solidno na 5ghz.
Imao bi dobre brzine sa 6E ali slabiji domet, dakle najbolje u istoj sobi preko puta samog rutera.
Hvala drug... Pa koju brzinu davnloada sa ovih 5ghz mogu da ocekujem i kakva je ta frekfencija za igrice, ping itd. Posto opticnki net je 1000mbps, ali to je previse, ne ocekujem toliko.

Hvala drug... Pa koju brzinu davnloada sa ovih 5ghz mogu da ocekujem i kakva je ta frekfencija za igrice, ping itd. Posto opticnki net je 1000mbps, ali to je previse, ne ocekujem toliko.
Treba i meni za igrice isključivo, inače za druge stvari mi je dovoljan 5g.
Za VR mi je zapravo potreban (Quest 3), kada headset spojim kablom sa PC i odvrnem sve na ultra, radi skroz ok, na wifi štuca i secka na istim tim setovanjima, ne mnogo ali je osetno.
To ti pričam sve jer zavisi šta ti treba, jer recimo ako smanjim detalje i rezoluciju onda radi normalno.
Brzine nisam merio osim na kablu, tu javlja 2.3Gbps, wifi za VR je posebna priča, jer po default setovanjima na samom headsetu to je 200mbps max, ali ide to sigurno preko toga, na pc aplikaciji za Q3 wifi max je 500mbps default a može max. da se stavi na 900mbps, fora je što on sam smanjuje rezoluciju i detalje ako vidi da ne može da izgura, mada sam ja to isključio, da ne davim puno ... brzine mogu da se povećaju (default ograničenja koja sam spominjao za VR) jer kao što rekoh samo zbog toga mi zapravo i treba 6g, na kraju sam uspeo da mi ne secka a da kvalitet bude kao na kablu, iskreno pojma nemam kako jer za sada uglavnom vožnje igram pa mi kabl ne smeta, za neke druge stvari bi bolje bilo bez kabla, poenta je da je mnogo to pipavo za ono što meni treba, dosta ima setovanja i posebnih aplikacija za to itd. Ne mogu sad sa time da se zezam, ali probao sam tu antenu koja je došla uz Asus x670e Hero ploču i bolje mi radi nego 5g ruter, jer na njoj mogu da setujem 80Mhz i još neke stvari, dok na ruteru samo 20Hz, ruter je 5g, tako da ne mogu u VR ni da odaberem 6g jer ni na Windowsu ne može to da se setuje zbog toga što ethernet kabl dolazi sa rutera koji je 5g, inače na 6e bi moglo da se odabere 160Hz i onda bi brzine bile mnogo veće.
Toliko sam skapirao, možda negde grešim, nisam mnogo ni poznavao celu tu tematiku ali mi trebalo za VR pa sam toliko uspeo da saznam.
Sa 5g bi trebalo negde 800-900mbps max. da izvučeš, sa 6e nemam pojma, možda duplo.
Ping bi trebalo da ti je dobar, za igrice generalno ne znam, VR je posebna priča i ima tu dosta posla oko toga.

Zna li neko koja je razlika između Grandstream GWN7660LR i GWN7660ELR? Jeftiniji je 7660ELR.
Da li je u pitanju chip? Pre bih uzeo GWN7660LR, stariji model, provereniji, ali izgleda da ga nema.

Zna li neko koja je razlika između Grandstream GWN7660LR i GWN7660ELR? Jeftiniji je 7660ELR.
Da li je u pitanju chip? Pre bih uzeo GWN7660LR, stariji model, provereniji, ali izgleda da ga nema.
Cene koje pronalaziš za LR model su stare cene. I jedan i drugi su MediaTek. ELR ima veći domet i veće brzine. I ako gledaš period kada je LR bio aktuelan, ELR zapravo ima malo veću cenu.

Pa na prvi pogled se vide razlike, ELR je deklarisan na veći protok i veći domet za WiFi, ima pored gigabitnog i jedan 2.5gbps port, takođe iako nema eksterne antene, podržava MU-MIMO; tj. ima više antena u sebi pa otud i taj teoretski veći protok, ako je jefitniji nema razloga da ga ne pazariš, osim ako se aleks ne javi da zna za neku manu uređaja.

Neki ruter za vise klijenata (30 mobilnih) sa "prioritetima" 100m2 open space? moze to ax55 ili mora neka zver.
Internet 200Mbita.

Indoor mi treba pod open space, kancelarija je nema zidova.

@alex303
U čemu su razlike između Ubiquiti Cloud Gateway Max (UCG-Max) i Ubiquiti Gateway Max (UXG-Max)?
Kad uporedim specifikacije, vidim da UXG ima za 1GB manje RAM memorije i da nije navedeno da ima opciju load balancing.
Razlika u ceni nije mala, pa pretpostavljam da sam nešto propustio?

@alex303
U čemu su razlike između Ubiquiti Cloud Gateway Max (UCG-Max) i Ubiquiti Gateway Max (UXG-Max)?
Kad uporedim specifikacije, vidim da UXG ima za 1GB manje RAM memorije i da nije navedeno da ima opciju load balancing.
Razlika u ceni nije mala, pa pretpostavljam da sam nešto propustio?
Cena im je ista ako kod UCG-a klikneš na opciju no storage.

1730625496196.png1730625524477.png
Ti si verovatno gledao cenu sa 512GB SSD-om, a Ubiquiti dere sa cenama SSD-ova iako je unutra običan Kingston nVME. UCG ima opciju da radi kao NVR, a uskoro dobija ONVIF podršku, tako da će moći da radi sa svim kamerama koje su ONVIF kompatibilne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno