Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Network wide AdBlocker, MultiWAN load balancing i VPN mogu poprilično poboljšati iskustvo korisnika u kućnim uslovima. Ja ti preporučujem da odgledaš nekoliko snimaka na YouTube pre nego što se upustiš u tu avanturu. Instalacija je laka, ali konfigurisanje posle instalacije može da bude problem ako nemaš iskustva.
Hvala, hvala ti zaista 👍🏻

Znaci moze Wireguard i na ax23/ax55? Milsio sam da ide samo na ax55 pro
Samo AX55 Pro kada je u pitanju fabrički firmware. OpenWRT je za napredne korisnike koji znaju šta rade i spremni su da prihvate sve rizike koji idu uz flešovanje custom firmware-a. Ko nema problem sa time, za male pare može da dobije ekstremno sposoban router sa jako naprednim funkcijama koje nemaju ni najskuplji modeli.

Nije ni TP-Link blesav da vam sve proda u uređaju od 6000 din. Zbog toga su neke funkcije, kao što je WireGuard VPN server, rezervisane samo za top modele. Iako je recimo AX23 i više nego sposoban da tera WireGuard VPN server.

Poslednja izmena:
Ne kapiram zašto ax73 nije podržan niti će biti 🤦‍♂️

Ne kapiram zašto ax73 nije podržan niti će biti 🤦‍♂️
Zato što je smeće od hardware-a unutra. Ista priča i sa skupim Asus WiFi6 i WiFi 7 ruterima. Zamisli daš 200-300 a u nekim situacijama i 400-500 eura za router i ne možeš da staviš custom firmware.

Smeće su i ax55, 72 pa imaju podršku za wg. Šta predlažeš kao zamenu a da je u tom cenovnom rangu?

Smeće su i ax55, 72 pa imaju podršku za wg.
Ti ne kapiraš da osim nalepnice TP-Link, ta dva uređaja nemaju apsolutno ništa zajedničko. AX72 ima Boradcom procesor dok je u AX55 dokazani Qualcomm.
Šta predlažeš kao zamenu a da je u tom cenovnom rangu?
Grandstream GWN7661 ako bušenje plafona nije opcija, ili Grandstream 7660 ako imaš mogućnosti montaže na plafon. Za napajanje kupiš Cudy POE300 PoE injector.

Ima i Cudy WR3000 za 50ak €, Filogic 820, 256/16MB, podrzava OpenWRT.

Na tp-link sajtu compare nije bilo detalja o proc samo brzina ali da moja greška.
SmartSelect_20241222_083756_Brave.jpg
Čekaj ovo je AP samo? A ruter? Dosadašnji setup je bio koaks modem isp->ax73.

Na tp-link sajtu compare nije bilo detalja o proc samo brzina ali da moja greška.
Pogledajte prilog 472769
Konkretmo koja dva modela si na slici iznad poredio, desno u tabeli kontam da je to AX73 jer on ima 1.5 GHz trple core CPU i Link Aggregation, dok ovo levo ne mogu da provalim?
Inače svi TP-Link Routeri mogu da rade u Router i AP modu.

Ni jedan proizvođač ne stavlja tačnu oznaku procesora. Jedinim delom da bi se sprečila konfuzija kod kupovine, a većim delom da tebe spreči da napraviš pametniji potez, i kupiš jeftiniji uređaji kojem ćeš odključati mogućnosti koje imaju njihovi skuplji modeli. Za prosečnog kupca to su sve isti TP-Link uređaji i razlika je samo u ceni i mogućnostima. U realnosti, to nije ni približno tačno.
Ova slika ti je najbolji primer onoga što sam napisao gore. Prosečan kupac gleda ove specifikacije i razmišlja u fazonu "aha ovaj ima 2 jezgra, a ovaj drugi ima 3. Kupiću ovaj što ima 3 jer je 3 jezgra bolje od 2".
Tebi samo AP i treba. Sa routerom praviš dupli NAT, i bukvalno kupuješ nešto što ti ne treba. A kupovina routera, pa onda prebacivanje u AP režim je čisto bacanje para. Većini ljudi uopšte ne treba router nego AP. I to sam ti preporučio. Izuzetak su korisnici koji žele da zamene ISP-ov uređaj, sopstvenim uređajem.

Hvala na odgovoru. Da, isp modem je Technicolor CGM4140 tako da sam uzeo ax73 (bridge) koji radi lepo vec godinama. U ovom slučaju ja mogu samo da uzmem taj gw7661 povežem sa isp modemom i sve uređaje kontrolišem kroz taj AP? Šta sa desktopom i ostalim non-wifi uređajima?

Hvala na odgovoru. Da, isp modem je Technicolor CGM4140 tako da sam uzeo ax73 (bridge) koji radi lepo vec godinama.
Nadam se da razumeš da si platio nešto što uopšte ne koristiš.
U ovom slučaju ja mogu samo da uzmem taj gw7661 povežem sa isp modemom i sve uređaje kontrolišem kroz taj AP?
Šta podrazumevaš pod kontrolom ?
Šta sa desktopom i ostalim non-wifi uređajima?
Imaš 3 opcije.

Nakači ih direktno na Technicolor router.
Nakači ih na Grandstream AP jer on ima dodatna 2 LAN porta na sebi.
Za 1500 dinara kod nas možeš da kupiš Cudy GS108 gigabitni switch sa 8 portova.

Uzeo ruter jer je isp modem đubre od interfejsa koje je kompletno zaključano tako da ni wifi frekvencije ne mogu da razdvojim, o signalu, stabilnosti i brzini i da ne govorim.
Ja uopšte nemam problem sa ax73, radi odlično već godinama i openvpn je sasvim ok.
Da li sa tom drugom kombinacijom isp modem->gw ap->switch dobijam opciju da kontrolišem sve uređaje kroz gw portal ili ostajem zarobljen na technicoloru?

Uzeo ruter jer je isp modem đubre od interfejsa koje je kompletno zaključano tako da ni wifi frekvencije ne mogu da razdvojim, o signalu, stabilnosti i brzini i da ne govorim.
Te kontrole su moguće na svakom AP-u. Ti i dalje koristiš ISP-ov modem ali samo kao wired router.
Ja uopšte nemam problem sa ax73, radi odlično već godinama i openvpn je sasvim ok.
Onda nema potrebe da menjaš bilo šta.
Da li sa tom drugom kombinacijom isp modem->gw ap->switch dobijam opciju da kontrolišem sve uređaje kroz gw portal ili ostajem zarobljen na technicoloru?
Još uvek mi nisi odgovorio šta podrazumevaš pod kontrolom. Ako misliš na promenu imena WiFi mreže, kanala, jačine signala i ostale gluposti, onda da. Sve wireless uređaje kontrolišeš iz Grandstream AP-a. Žičane uređaje kontrolišeš sa Technicolor uređajem jer je preporučeni Cudy switch unmanaged.

Ali kao što rekoh, ako ti sve radi kako treba, ne diraj ništa.

Ako misliš na promenu imena WiFi mreže, kanala, jačine signala i ostale gluposti, onda da. Sve wireless uređaje kontrolišeš iz Grandstream AP-a. Žičane uređaje kontrolišeš sa Technicolor uređajem jer je preporučeni Cudy switch unmanaged.

Ali kao što rekoh, ako ti sve radi kako treba, ne diraj ništa.
Da, na to sam mislio. Hvala.

Da li postoji način da se utvrdi za AX55 da li je V1 ili V2?
Trebalo bi da informacija piše na nalepnici na kutiji i naravno na samom routeru, ali tad može biti kasno i cimanje je za vraćanje. Ako ima na kutiji onda ostaje smaranje prodavaca da kažu verziju, a kupovina preko KP verovatno otpada jer dosta njih poručuju robu, nemaju na stanju.
Može li neko ko ima AX55 da potvrdi da li piše verzija na nalepnici na kutiji? Na rtings.com ima foto nalepnice sa samog routera, ne mogu da nađem sa kutije. Hvala.

Trebalo bi da informacija piše na nalepnici na kutiji i naravno na samom routeru, ali tad može biti kasno i cimanje je za vraćanje. Ako ima na kutiji onda ostaje smaranje prodavaca da kažu verziju, a kupovina preko KP verovatno otpada jer dosta njih poručuju robu, nemaju na stanju.
Može li neko ko ima AX55 da potvrdi da li piše verzija na nalepnici na kutiji? Na rtings.com ima foto nalepnice sa samog routera, ne mogu da nađem sa kutije. Hvala.
TP-Link je na starim uređajima stavljao reviziju na nalepnici. Mislim da kod novih modela ne piše nigde osim na štampanoj ploči. Eventualno kada se uloguješ u njega.

Evo info iz prve ruke

Prilozi

• IMG_1008.jpeg
    IMG_1008.jpeg
    253.4 KB · Pregleda: 90
  • IMG_1006.jpeg
    IMG_1006.jpeg
    342.5 KB · Pregleda: 104
Našim prodavcima (Monitor, VIP house, BC ... itd) uvek možeš da pošalješ upit i da ti daju odgovor u toku dana koja je REVIZIJA uređaja, e sada jeste im mali cim jer roba nije kod njih već se nalazi u magacinu uvoznika i oni njima šalju upit, ali gotovo da uvek za te stvari izlaze u susret. ;)

Na KP to nema šanse jer često puta ne znaju ni kada im stiže roba a kamoli koja je REVIZIJA, bar su moja iskustva takva...

• Like
Reagovanja: zYx
Nigde na kp nije naznačen da li je v1 ili v2? Kako ubosti pravi 😁

A jel se neko igrao sa ovim?

I just found this on AliExpress:
US $122.05 | Xiaomi Router BE3600 WiFi 7 Dual-Band Qualcomm quad-core Gaming Acceleration 3570Mbps Dual WAN LAN Mesh Network Repeater VPN

Nema ga u global varijanti a cena mu je baš dobra. Mora malo gimnastike oko setupa sa google translate. Koristi qualcom čip.

Niko nije rekao da se napravi da bude global vec da se podesi takav kakav jeste i da radi. Vidim samo pozitivne ocene po netu

Ma kakvi, plug & play. Moze preko mi home aplikacije da se konfigurise u potpunosti na engleskom. Uzecu ako uleti neki kupon pa cu baciti utiske

Nazad
Vrh Dno