Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Da, pokazao mi je cenu sa 512GB. Bez ssd-a nema trenutno da se poruči. Hvala.
Imam jednu kameru koju ponekad uključim i tu ulogu NVR radi Synology NAS. Ovaj ruter mi se sviđa i jer ima 2.5Gbps priključke. Za Synology ću poručiti 10G adapter, pa da vidim kako to sve radi.
Koristim sada Mikrotik hap ax3, ali mi je i dalje baš komplikovano za sve što hoću da promenim.

Prilozi

• Screenshot 2024-11-03 104227.png
    Screenshot 2024-11-03 104227.png
    157.8 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Da, pokazao mi je cenu sa 512GB. Bez ssd-a nema trenutno da se poruči. Hvala.
Imam jednu kameru koju ponekad uključim i tu ulogu NVR radi Synology NAS.
Synology ima fantastičan software za kamere. Na žalost, nije free ako hoćeš više kamera. Ali kome treba takav software, nije šteta platiti.
Ovaj ruter mi se sviđa i jer ima 2.5Gbps priključke.
Tih 2.5Gbps nećeš videti na tom uređaju. Njegov maksimum je nekih 1.2 do 1.5 u zavisnosti kako je iskonfigurisan.
Za Synology ću poručiti 10G adapter, pa da vidim kako to sve radi.
10G adapter je daleko bolje rešenje ako taj tvoj Synology ima dovoljno jak CPU da to istera.
Koristim sada Mikrotik hap ax3, ali mi je i dalje baš komplikovano za sve što hoću da promenim.
MikroTik je smeće hardware sa odličnim software-om. Na žalost, taj software nije za početnike.

Tih 2.5Gbps nećeš videti na tom uređaju. Njegov maksimum je nekih 1.2 do 1.5 u zavisnosti kako je iskonfigurisan.
Jeli imaš predlog za neki koji može da istera do recimo ~2Gbps? Gledao sam opet i Mikrotik (jeste da mi je komplikovan, ali na kraju nekako uspem da izađem na kraj) :), ali nisam baš nešto našao.
Na Synology imam samo jednu kameru i nemam potrebe za više, a model je DS923+. Adapter bih uzeo onaj njihov, E10G22-T1-Mini.

Gledam na istom sajtu Dream Machine PRO; cena 345eur ako se poručuje. E sad, ne znam odakle dolazi, verovatno ide i špedicija, carina, pdv... Kod nas u radnjama ~65k, u Mađarskoj ~450eur.
Malo mi je mnogo za hobi :), pre bih nešto jeftinije.

Poslednja izmena od urednika:
2.5Gbps i jeftino ne ide u istoj rečenici. Cene dumb 2.5Gbps switcheva sa 5 portova su tek počele da se normalizuju, a da ne pričamo o nečemu što može da radi routing na tim brzinama. Ako baš moraju te brzine, tu mora neki mini pc sa 2.5 Gbps portovima i neki Linux ili FreeBSD firewall kao što je OPNSense, VyOS, ili pfSense. Pa čak i tu, ako u priču uđe VPN, opet nećeš videti ni približno 2.5Gbps. Ima tu još faktora koji utiču na performanse, na primer, saobraćaj sa NAS-a se nikada ne routira u lokalu ako su brzine i efikasnost prioritet. Možda bi bilo bolje da otvoriš temu u sekciji za mreže i da napišeš šta ti je cilj, pa tako mogu da ti dam ispravnu preporuku. Ovako samo nagađam, a nemam pojma šta ti je cilj.

Dream machine ne vredi tih para, jer premalo daje za uložen novac. Jedno smeće od MikroTik-a ga ostavlja u prašini što se tiče mogućnosti, a da ne govorimo o nečemu naprednijem. Za te pare se može dobiti daleko sposobnija i jeftinija mašina. Kao na primer ovako nešto ili ovako.

Ja pikiram drim masin SE. Svidja mi se opcija da imam zaokruzen ceo sistem (ubiquiti) i da kroz 1 softver kontrolisem i kamere (planiraju se ubuduce) i wifi i firewall i ostalo.
I to je validan argument. Na žalost, Ubiquiti jako kaska za konkurencijom kada su u pitanju firewall i VPN mogućnosti. Naravno, to nije nikakav problem za korisnike koji nisu zahtevni.

Vise sa switchevima kaska. Nas je to odbilo. Brzine portova su smesne za neki enterprise.

I to je validan argument. Na žalost, Ubiquiti jako kaska za konkurencijom kada su u pitanju firewall i VPN mogućnosti. Naravno, to nije nikakav problem za korisnike koji nisu zahtevni.
Meni je pre svega lakoca koriscenja najbitnija, pa dodatne opcije poput kamera ili security. Sa mikrotikom sam se porodio. Sve sto hocu da namestim, moram prvo da proverim dokumentaciju ili tutorijale kako se radi, a generalno nisam nesto zahtevan korisnik. Kad sam podesavao njihov AP (uzeo sam cAP XL da vidim kako radi), oni taman izbacili verziju 7.12 ruterOS-a i poremetili sve vezano za wifi i sve sto su imali ranije (dokumentaciju i tutorijale razne), sve je to postalo obsolete. Trebalo mi je 3 dana da provalim o cemu se radi i shvatim da sve to sto su imali dokumentovano vise ne vazi..
Ne treba mi ni VPN ni 90% stvari koje mikrotik (ili ostala resenja) nude. A i nisam enterprise korisnik.
Btw, cAP XL je 2 klase losiji od Ubiquiti U6 LR. Mnogo mu opada brzina sa rastojanjem (za razliku od ubiquitija).

Kada je WiFi u pitanju, MikroTik je od uvek bio i biće katastrofa.

Na kraju ispada da od Mikrotika jedino valja SW :)
I ja čekam UCG-Max-NS da se može poručiti.

Karikiram malo, kolega :)

Alex, šta bi preporučio kao zamenu za Mi Ruter AX1800, koji imam već 5 godina, rekoh možda da ga zanovim za BF sada :)
Imam SBB-ov gateway EVW32 odakle dobija internet, pa je kablom na Xiaomi priključen PS5, a wifi opslužuje 20ak uređaja, od kojih su polovina telefoni a ostala laptopovi u poslovne svrhe ili EON repordukcij. U centralnom je hodniku i pokrivenost je dobra. Naglasak mi je na stabilnosti veze ne toliko brzini. Što jači CPU i obavezni gbit portovi.

Grandstream GWN7660 ili Ubiquiti U6 Pro za montažu na plafonu. Ubiquiti U6 Mesh ako ne želiš da razbijaš zidove i plafon. Grandstream se može naći kod nas za 100 eura, ali treba dokupiti neki PoE injector ako nemaš 802.3af ili 802.3at PoE switch. U6 Pro je 220 eura kod nas, ali se isporučuje sa PoE injectorom. U6 Mesh je 260 eura i takođe se isporuče sa PoE injectorom.

A da nije za plafonsku montažu?

Grandstream GWN7660 ili Ubiquiti U6 Pro za montažu na plafonu. Ubiquiti U6 Mesh ako ne želiš da razbijaš zidove i plafon. Grandstream se može naći kod nas za 100 eura, ali treba dokupiti neki PoE injector ako nemaš 802.3af ili 802.3at PoE switch. U6 Pro je 220 eura kod nas, ali se isporučuje sa PoE injectorom. U6 Mesh je 260 eura i takođe se isporuče sa PoE injectorom.

Pozdrav ljudi, da li postoji neko ogranicenje u broju konektovanih uredjaja na ruter?

Konkretno, na vikendici gde cu uzeti yettel optiku, treba da povezem malo veci broj uredjaja: 7 wifi dimmera za led svetla, oko 5. 6 wifi prekidaca, 3 termostata za grejanje, bojler, klimu, kamin, tv, google tv, 4 wifi zvucnika, verovatno i par ip kamera u buducnosti.. plus telefone/laptopove od prisutnih.. Da li mislite da za tu svrhu mogu da racunam na yettel-ov modem/ruter koji dobijam ili mi ipak treba nesto ozbiljnije i sta biste mi preporucili ako treba?

Sto se tice signala, tu bih bio pokriven i yettel-ovim, jer je kuca mala, samo broj prikacenih uredjaja me brine.

Pozdrav ljudi, da li postoji neko ogranicenje u broju konektovanih uredjaja na ruter?
Da.
Da li mislite da za tu svrhu mogu da racunam na yettel-ov modem/ruter koji dobijam
Ne
ili mi ipak treba nesto ozbiljnije i sta biste mi preporucili ako treba?
Grandstream GWN7660 koji se može naći kod nas za 100 eura + Cudy POE200 PoE injector koji se kod nas može naći za 35 eura.
Sto se tice signala, tu bih bio pokriven i yettel-ovim, jer je kuca mala, samo broj prikacenih uredjaja me brine.
Ne možeš se osloniti na all in one rešenja za bilo šta ozbiljnije. Sa Grandstream AP-om možeš napraviti 2 odvojene mreže koje su međusobno izolovane. Jedna na kojoj će biti svi iOT uređaji i jedna koja će biti za tvoje potrebe gde ćeš kačiti laptopove, telefone...itd.

@alex303 moze info na pm gde ima kod nas jer treba i meni.

Porucio Grandsteam pa da vidim dal je bio vredan hajpa :D

Je l' sam lepo razumeo da je za 50ak evra najbolja opcija da se kupi TP Link AX12? Koliko vidim ima WiFi 6, nista vise od toga ne trazim.

I ja trazim ruter do 50e, i upravo taj AX12 mi se cini kao ok opcija.
Trenutno imam neki Netis od 1500 dinara, i za divno cudo skroz stabilno radi, samo ga muci domet.
Ako @alex303 moze da potvrdi ili preporuci nesto drugo za nas sirotinju 😁

Moja preporuka za Cudy Ax3000 , imam 2 komada , perfektno su se pokazali. Može openwrt da se nabaci.

Porucio Grandsteam pa da vidim dal je bio vredan hajpa :D
Nadam se da si naručio i PoE injector jer se uz njega ne dobija. Inače nema tu hajpa. To je dokazan uređaj. Ali kao i uvek, ja ne garantujem nikome da će bilo šta od preporučenih uređaja raditi kod vas. Sve kupujete na sopstvenu odgovornost.
Je l' sam lepo razumeo da je za 50ak evra najbolja opcija da se kupi TP Link AX12? Koliko vidim ima WiFi 6, nista vise od toga ne trazim.
Da.
I ja trazim ruter do 50e, i upravo taj AX12 mi se cini kao ok opcija.
Za te pare kod nas nemaš bolji uređaj.

Nadam se da si naručio i PoE injector jer se uz njega ne dobija. Inače nema tu hajpa. To je dokazan uređaj. Ali kao i uvek, ja ne garantujem nikome da će bilo šta od preporučenih uređaja raditi kod vas. Sve kupujete na sopstvenu odgovornost.
Ne treba mi imamo ih brdo na stanju, icice direktno u poe switch, smb ce mu biti upotreba , pa da vidimo koliko je bolji od aruba :D , ne brini se nisi drug odgovorni ;)

Ne treba mi imamo ih brdo na stanju, icice direktno u poe switch, smb ce mu biti upotreba , pa da vidimo koliko je bolji od aruba :D , ne brini se nisi drug odgovorni ;)
Valjda kontaš da je Aruba totalno druga dimenzija kada je u pitanju enterprise oprema. Jedino što Grandstream ima bolje od Aruba access pointova je integrisan kontroler. Grandstream možeš porediti samo sa starim Aruba access pointovima, sa ovim novim nema poređenja. I zašto bi poredio uređaj koji košta 90k din sa uređajem koji košta 12k din?

Nazad
Vrh Dno