Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Ok je skroz i model i ta cijena, služio me M4 sa 2 nod-a godinama odlično (pokrivao stan od 85m2) Razlog promjene je bio prelazak na AX standard.

Postavio sam Deco M4 kod prijatelja, odlično pokriva 3 stambene jedinice sa zajedničkim dvorištem.

Je l' moze preporuka za neki ruter "snagaš"? Treba mi da dobaci signal do podruma da povezem ves masinu na mrezu. Ja sam na prvom spratu (stara kuca, visoki plafoni), dakle 2 ploce signal mora da probije. Koristim hap ac² vec 5 godina, ali signal ne dopire do podruma. Najradije bih provukao kabl i postavio dole neki mali hap ac lite sto mi stoji u fioci, ali od provlacenja nema nista.

A da, zaboravih cenu. Nesto oko 100tinak €. Ne daje mi se vise.

A da, zaboravih cenu. Nesto oko 100tinak €. Ne daje mi se vise.
Nema za te pare. A to što ima, ne mogu da preporučim nikome. Sačekaj da se javi neko drugi, ili za te pare, nađi nekoga da ti probuši rupu, spusti kabal dole, i uzmi neki najjeftiniji TP-Link i nakači ga dole.

Je l' moze preporuka za neki ruter "snagaš"? Treba mi da dobaci signal do podruma da povezem ves masinu na mrezu. Ja sam na prvom spratu (stara kuca, visoki plafoni), dakle 2 ploce signal mora da probije. Koristim hap ac² vec 5 godina, ali signal ne dopire do podruma. Najradije bih provukao kabl i postavio dole neki mali hap ac lite sto mi stoji u fioci, ali od provlacenja nema nista.
Uvek sam se pitao šta je poenta povezivanja veš/sudo/sušač mašine na wifi. Da li može preko tamo sama stavi/izvadi i složi veš/posuđe?

Ja bi ti za tvojj slucaj preporucio neki powerline adapter. Samo nakaci na oba kraja na uticnicu sa iste faze. Masina za ves sigurno nije neki zahtjevan potrosac sto se tice interneta. https://www.tp-link.com/us/powerline/

Za ove sto se pitaju koji ce mi online ves masina, masinu koristim preko aplikacije koja ima mnogo vise programa i podesavanja za pranje, plus notifikacije kada je program zavrsen. Ovaj powerline mi deluje primamljivo samo ne znam kako ce se slagati sa ruterom koji vec koristim. WiFi extender mi je druga opcija, ali koliko se secam, on obara brzinu WiFi mreze, plus je pitanje kompatibilnosti sa MikroTik ruterom.
Hvala svima na preporukama.

Nece ni powerline praviti problem sa mikrotikom sigurno. Sad koja ce ti od ove dvije opcije bolje zavrsiti posao neces znati dok ih obije ne probas u tvom okruzenju. Ako imas od nekoga da pozajmis da probas to bi ti bilo najbolja opcija

Za ove sto se pitaju koji ce mi online ves masina, masinu koristim preko aplikacije koja ima mnogo vise programa i podesavanja za pranje, plus notifikacije kada je program zavrsen. Ovaj powerline mi deluje primamljivo samo ne znam kako ce se slagati sa ruterom koji vec koristim. WiFi extender mi je druga opcija, ali koliko se secam, on obara brzinu WiFi mreze, plus je pitanje kompatibilnosti sa MikroTik ruterom.
Hvala svima na preporukama.
Deco M4 mesh. Pa ih poređaj kako ti je volja.

Pomesao sam extender sa repeaterom jer nekad je bilo da svaki dodati repeater obara brzinu mreze za pola. Kapiram da je extender nova tehnologija koja ne utice toliko na brzinu mreze. Ako bih isao na powerline, bilo bi krajnje jednostavno. Jedan ide u uticnicu kod rutera, drugi dole u podrumu u uticnicu kod ves masine. Extender bi morao u prizemlje jer tesko da bi u podrumu uhvatio signal mog rutera. U prizemlju od skora niko ne stanuje pa je i internet iskljucen na koji sam ranije povezivao ves masinu. Gledao sam ove powerline uredjaje i pretpostavljam da mi treba ovaj sto ima WiFi jer u protivnom bih morao da dodajem i ruter u podrum.

Treba mi preporuka za što jeftiniji ruter koji može lepo da raspodeli protok među uređajima.

Ili ruter na kome bi mogao da postavim prioritet za određene uređaje.

Brzina interneta je 100/50Mbps, sa trenutnim ruterom dešava mi se da ukoliko skidam nešto na računaru koji je povezan na LAN port, pojede sav protok i onda IPTV koji je nakačen na Wi-Fi krene da koči.

Bitno mi je da IPTV radi konstantno bez kočenja a ukoliko preuzimam neki fajl na računaru da obori brzinu preuzimanja, a ne da pojede sav protok.

Ovako na prvu, Asus ruteri imaju mogućnost postavljanja priroteta za uređaje ili za vrstu saobraćaja (pod uslovom da mogu da identifikuju vrstu saobraćaja). Sigurnija varijanta je da staviš za TV da je highest priority uređaj.

Znam za to, ali ruter mi je svakako potreban, trenutno ZTE H168N modem sam nakačio na ONT i koristim ga kao ruter.

Dakle uzeo bi neki ruter koji ima gigabitne portove, Wifi 5GHz, a može i Wifi 6, koji se lepo snalazi sa više nakačenih uređaja, i idealno bi bilo da može da se podesi prioritet za određene uređaje.

Znam za to, ali ruter mi je svakako potreban, trenutno ZTE H168N modem sam nakačio na ONT i koristim ga kao ruter.

Dakle uzeo bi neki ruter koji ima gigabitne portove, Wifi 5GHz, a može i Wifi 6, koji se lepo snalazi sa više nakačenih uređaja, i idealno bi bilo da može da se podesi prioritet za određene uređaje.
TP-Link Archer C20 se može naći kod nas za 3800din. Možeš da podesiš prioritet a imaš i per client limiting. Ovo je WiFi 5 router koji podržava 2.4 i 5Ghz.

1728984321483.png

Ako ti treba WiFi 6 router, imaš TP-Link AX1800 za 8000 din koji takođe ima sve što ti treba.

1728984652184.png

Izbegavaj Asus iz razloga koje sam već milion puta naveo do sada.

@StefanN98
podrzavam kupovinu sopstvenog rutera ali...
cudno je da na optici cak i sa ruterom od provajdera imas problem da ti na 100mbit racunar pojede bandwith za iptv koji je totalno nezahtevna stvar za to.

to bi moralo da radi i sa mnogo manjim protokom a ne 100mbit.

Od provajdera sam dobio Huawei ONT, ne znam oznaku modema, na taj modem povezani su smart TV i 1-2 telefona i oni rade ok. Do drugog dela kuće sam sproveo kabl i tu sam povezao ZTE H168N koji mi je ostao od prethodnog provajdera, a taj ZTE je zreo za zamenu.

Zapazio sam TP-Link AX53 AX3000, deluje mi kao ok kupovina.

Da li neko ima iskustva sa :

TP-Link Bežični ruter Archer C80 AC1900​

Hocu da zamenim ovaj od supernove sto sam dobio.
Cilj je da dobijem malo na dometu wifi signala,zivim u kuci.
I kupio sam neku kameru sa temu-a i vidim da ona preporucuje da li ovo na 5ghz ili ili nesto druga sa brojem 5. Ne razumem se najbolje,da li je to wifi 5,posto vidim da pisete i o wifi 6 i 6e.
Net u kuci je supernovin 200/15 ,optika ce tesko kod mene da stigne u buducnosti...

Nazad
Vrh Dno