Šta je novo?

Koji UPS tj koji APC ? ;)

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Za konfu iz potpisa...

Razlog: Midea klima , komp i zvučnici su na jednom produžnom...kad klima menja režim rada...nekad Z Cinema pobrljave u Visti i neophodan je restart :D Takođe, neki kineski USB hub sa napajanjem je bio utaknut u isti produžni i prilikom paljenja i gašenja klime čuo se zvuk u Windowsu kao pri uticanju nečeg u USB :D
P.S. menjao sam produžni, nije do njega :)

A i prilikom paljenja klime svetlo u sobi skoro neprimetno blicne na delić sekunde...ukapirao sam da mi instalacija u stanu nije najsjajnije odrađena...pa sam rešio da pazarim UPS. Takođe sam ukapirao da ništa sem APCa ne treba kupovati..
E sad interesuje me neki konkretan model i kako da gledam snagu i ostalo?... Šta sve da utaknem u njega? I zašto ni na jednom UPSu ne piše za koliko je W predviđen već samo V ? Pretpostavljam da može da se računa ali zašto ? :)

pise VA

500VA je 300W
650VA je 400W

kod mene masina ispod avatara radi na APC BackUPS 500EI (500VA 300W max opterecenja) kada nestane struje za nekih 4-5 minuta ode u hibernaciju (namesetno da ode u hibernaciju na 20% kapaciteta baterije).
inace pistao je UPS da je preopterecen kada sam stavio gtx280 i igrao crysis :)

Ok znači meni će 650VA biti sasvim dovoljno...ili da uzmem 800 zbog nekog narednog kompa...mada...sad ću da overim cene :)

10x o mighty Furionov burazeru :))

E sad još kad bi neko preporučio neki konkretan model...vidim da APC ima više serija...

Poslednja izmena:
imas BackUPS (citaj jeftinije) i SmartUPS razlika sto smartups ima sve moguce tehnologije za peglanje napona, filtriranja bla bla bla, i kosta... dok backups prebacuje automatski na bateriju kada napon iz mreze pdane ili skoci iz nekih default vrednosti

naravno da je bolje uzeti SmartUPS, ali to kosta, recimo neki od 800VA ne verujem da je ispod 300€

Gruba podela APC-ovih UPS-eva bi bila na dve linije proizvoda, Back-UPS i Smart-UPS, gde cela Back-UPS linija ima aproksimaciju sinusnog napona (na izlazu jel'te), a jedino RS serija ima AVR (iliti grubo peglanje napona). Sto se tice Smart-UPS linije proizvoda, jedino SC serija nema sinusni izlaz, dok svi ostali modeli imaju.
To sam napisao zbog toga sto APFC napajanja (a ti imas jedno takvo) oce da zezaju sa UPS-evima koji nemaju sinusni izlaz, kao npr. ovde: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=175932.

Stoga, bolje uzmi neki UPS sa sinusnim izlazom. Najjeftinije resenje je SUA750I i on ti je oko 280EUR. Sa tvojom konfiguracijom ce raditi na 50% opterecenja (gruba procena) sto ti daje lufta za upgrade.

Edit:
Zaboravih reci da svi Smart-UPS-evi imaju AVR, kontam da se to podrazumeva, al' reko' da napomenem.

BTW pretece me illidan :)

Poslednja izmena:
Ko je lud da daje 250+evra za UPS na koji ce biti nataknut kucni racunar? Osim onog ko spava na parama naravno...

Ja ne vidim da se nesto zale ovi sa UPSevima od 70-100e, tako da nema potrebe da balavis za APCom. Ima i drugih solidnih brendova.

ja sam moj 500EI platio nesto malo manje od 100€ jos dok sam imao prescott, evo radi i dan danas

Znaci radi ti sa Seasonicom (APFC napajanjem)? Onda super. Mene je zazala kombinacija Mustek 800USB sa Antec TruePower 2.0, gde je verovatno Mustek bio problematican. Kad sam stavio SUA750I nije bilo nikakvih problema. I pretpostavaljm da je jasno, al' samo da napomenem - problemi se javljaju (ne samo kod mene, nego i kod ostalih ljudi) kada UPS predje na baterije, i mogu biti od zujanja napajanja do momentalnog gasenja kompjutera.

@Ripper
Najbolje bi bilo ako imas mogucnosti da probas sa nekim jeftinijim modelom (ovim illidanovim BK500EI ili BK650EI, ~100EUR), ako hoces AVR uzmes neki RS model (npr. BR500I ili BR800I, ~140EUR) i ako nemas vise problema onda cool. Ne zaboravi da ako imas (vece) oscilacije napona bolje bi bilo odluciti se za neki AVR model.

SUA modeli su robustiji, i ako ti to ne treba, odn. tvoja struja nije poprilicno problematicna, onda ces dobro proci sa BK ili BR modelom, pod uslovom da odgovara napajanju.

pucanja cega?

16 UPS_eva plus UPS na switchu (ako su umrezeni)

APC SU RT 5000VA

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=SURTD5000RMXLT&total_watts=3400

+ dodatne baterije (u zavisnosti kolika ti autonomija treba).

Možeš i svaki računar da zakačiš na jedan BackUPS 500 ili 650VA. Ali mislim da ti je rešenje sa jednim UPSom isplatljivije:

- ako su neki računari isključeni, ostali će imati veću autonomiju.
- dodavanjem dodatnih baterija povećavaš autonomiju na svim računarima.
- SU 5000 se bolje snalazi sa varijacijama napona u mreži.
- ne znam koliko koštaju ovi mali UPSevi, ali mislim da jedan 5000AV (oko 2600EUR je) košta tu negde kao i 14 BackUPSeva.

Jedina loša stvar je što moraš da imaš centralni razvod za napajanje za sve računare sa jednog UPSa. Tako da ako ti se računari nalaze u različitim prostorijama može da bude malo nezgodno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno