Šta je novo?

Koji unimer da kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme melkor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

melkor

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=v&pg=A1020

Imam neki najobicniji digitalni unimer zbog kojeg sam nekoliko napajanja svojevremeno izmenjao, misleci da ne drze napone kako treba. Ispostavilo se da unimer laze za vise od 0.2V 😡. Kada sam slucajno od drugara doneo ozbiljniju spravu, utvrdio sam da su naponi zakucani na 5 i 12V.

Tako da sam odlucio da kupim neki precizniji uredjaj, samo ne znam koji. Ne treba mi nista fancy... samo da je koliko-toliko precizan u merenju. Budzet nije ogranicen, ali s obzirom da ga koristim samo ponekad za amatersku upotrebu, nisam raspolozen da dajem preko 10.000din :smash:

Pozdrav!

Ako hoces da si 100% siguran u kvalitet onda kupis Fluke instrument jer su najbolji. Ali onda ti izlazi iz budzeta jer je najjeftiniji 14k dinara.

Ja imam Mastech MS8226T koji je duplo jeftiniji i jako dobro radi vec dve godine.

Šta god kupiš - ima bolje :d

Ja imam EI Norma unimer (pazi, digitalni 🙂 ). Mjerim LED, pad napona (1.5V) u 100tu tačan. Mjerim napon na SMD komponenti (~2V), fula 10%. Jednostavno, pipalice koje imam nisu za to.
U samom unimeru mogu biti komponente sa manjom i većom tolerancijom, tj. preciznošću kasnije kod mjerenja. Kome god pogledaš specifikacije, svi su danas sa DC preciznošću mjerenja od 0.5%.
Sad...

AKo ćeš nešto skupo, preporučio bih ti kupovinu samo od provjerenih. I instrumenti se fušere. Ljudi su u Švedskoj u prodavnicama kupovali fuš Weller lemilice...

Pa ti budi pametan

Sta bi ste od tih visefunkcionalnih digitalnih meraca preporucili u kategoriji do 3000 din?

^
Pa ja to kad je vec aktivna tema 🙂

Kupio sam na buvljaku DT832 za 300 din. Na Chieftecu 350W pokazuje 12.04, dok istovremeno Everest pokazuje 11.77.
Samo da pitam, kada merim napon od 220V u uticnici u zidu, trebam da stavim prekidac desno na AC 200, tako?

To ako hoćeš da spališ unimer 🙂
To je limit merenja, znači stavljaš na 750.

Nazad
Vrh Dno