Naravno da postoji, uključi HDR.
Pogledajte prilog 296101
Ako koristiš osmobitne boje ili 4:2:2 ubijaš WCG komponentu HDR-a, zato i kaže
Naravno da neće, jer je upravo u istoj sceni Q95T oko titlova svetleo kao božićna jelka.
Dva dana sam umesto da odem kući s posla ostajao kući i gledao filmove i serije na Q95T u potpunom mraku, baš da bih stekao utisak kako radi local dimming.
Poenta testiranja i jeste da postoji neka metodologija, pa da uređaje testiraš pod istim uslovima.
Dobijem ono što izmeri kolorimetar, identični kolorimetar koji koristim za sve uređaje. Pustiš pattern, HDR i bela sa različitom pokrivenošću i pročitaš cifre na ekranu. Ista procedura za svaki TV.
Evo ti detalji:
HDR osvetljenje:
1% ekrana: 625nita
4% 1062
9% 1346
25% 1728
49% 1059
100% 639.5
Vincent je izmerio 1225 nita "after calibration", ali ti polovično slušaš. Isto kaš što i nivo crne i kontrast meri nakon kalibracije na 120nita.
Po mom mišljenju, korisnika koji kupuje TV zanima kako on radi direktno iz kutije, a ne nakon kalibracije.
Otud i razlike u ciframa, ali nema veze, neka bude da ja lažem
To na HDMI 2.1 je Nvidia omogucila 10bit-a uz RGB i 444, na 2.0 hdmi ne postoji opcija za 10bit-a i RGB, cak ni na tvojih spomenutih 30Hz.
10bit imam samo ako stavim 422 chromu, inace imam 8 i 12 bita na RGB i 444 na 1080p ili 4k 30Hz.
Dakle, o tome sigurno nisi pricao, nego bas kako si i napisao, mislio si da je hdmi 2.0b ogranicen na 4k 30Hz sa HDRom, sto prosto nije tacno.
Takodje, WCG i 10bit nisu zavisni jedno od drugog...naravno da ce sve to biti bolje na 10 ili 12 bita, ali ne moras imati 10 bita da bi imao WCG.

Dodatno, razliku izmedju 8 i 10 bita na PC-u ce da primeti skoro niko.
Vecina filmova se izdaje sa 10bit 422 chroma, gde si opet ogranicem chroma kompresijom, tako da mozes to i ovde da ukljucis, cak i 12 bita ako hoces i ako smatras da ima poente.
Cudno, nisi tako rekao za q95 u svom review-u...rekao si da titlovi mogu biti razlicite svetline, ali si bas pohvalio TV da ima fenomenalan local dimming, cak i za razliku od Hisense-a, prikazao belu test kockicu(pitam se zasto nisi pokazao na Hisense, kada vec ima jos bolji LD?), gde nije bilo nikakvog bloominga, kao ni oko titlova. Titlovi na tvom testu nisu imali izrazen blooming, barem ja nisam primetio.
A kasnjenje Hisense local dimminga si predstavio kao feature, kao da je bonus...i da, naravno da opet mozes reci da nisi bukvalno tako rekao, ali necemo ovde da se igramo skolice i da se pravimo blesavi kao da ne znamo znacenje takve recenice.
Da ne kazem "sto je mozda i namerno, da oko ne bi primecivalo nagle promene osvetljenja" totalno netacno samo po sebi, jer bas zbog tog kasnjenja, mozes videti zatamnjivanje slike u sred frejma...najbolji primer toga je vec pomenuti prevod na 3:19-3:27, gde usput magicno i "osvetljenja od studijskog svetla" nestaju.
Dakle, ti u sustini odes u najgori moguci mod za sliku i nista ne podesavas da slika bude bolja, nego sve odvrnes na max i onda meris kontrast sa totalno odvratnom slikom?
I kako to onda protumaciti, nego kao predstavljanje necega sto niko nece koristiti na taj nacin? Meni to sve zvuci kao "teranje vodenice na Hisense stranu", kako si rekao.
Valjda je bitno sta tv moze da uradi kada ga ispravno koristis, namestis sliku da bude koliko, toliko dobra, bez potrebe da bas profesionalno podesis.
Dodatno, jako je zanimljivo da Q95T kod tebe nije imao vecu jacinu osvetljenja od drugih testova, nego samo Hisense.
I zasto se na Samsungu prikazuje u pozadini barem deo testiranja i ono o cemu pricas, a na Hisense review idu neki random filmici i slodeshow-ovi?
I opet, namerno se spominje preskupi q95t, umesto ~500e jeftinijeg identicnog Q90T.
I na kraju, nesto sto mi je zapalo za oko u tvom testu, cena proizvoda ne moze biti 2x manja, moze biti 50% manja.
@Maxy
Tako je, kada ne znas nista o marketingu i bukvalista si, onda je bas tako receno.
A ako znas sta radis, malo je jasnije kada neko sklopi takve recenice, na sta navodi ljude koji se informisu putem recenzija.
To ti je ona siva zona gde ja nista direktno negativno o njegovom testu nisam rekao, ali je on skontao o cemu pricam, jos sam ja daleko od suptilnog, daleko od njega u testu.
Kada ovako zapocnes zakljucak testa, sve ostalo sto napises je 80% manje vazno i u glavi zvuci dosta nebitno i ako mozes da se ogradis da si rekao:
"Sve u svemu, retko se desi da za neki uređaj imamo velika očekivanja, kao što je to bio slučaj sa ovim TV-om, a da ih on uspešno i ispuni.
Malo je reći da smo impresionirani onime što Hisense U8QF ima da ponudi, jer je njegov prikaz, naročito za HDR na nivou najboljih 4K LCD modela visoke klase."