@envoy
sad ti je bar malo jasnije zasto su skuplji televizori skuplji
Ma okej za preko 80000 dinara ali 55ica za do 80000 dinara sve kompromis do kompromisa. Na primer ja bi posle ovog Sharpa ipak Android a ne neko in house resenje nekog od proizvodjaca pa makar to bio i LGijev WebOS. Daleko je Android TV od ispoliranog ali je pravi smart OS, mogu razni browseri da se instaliraju, igrice, programi, fajl menadzeri, svasta nesto.
Ako uzmem Sony dobijam Android 7.0 i losiji SoC nego sto je u Sharp, mozda ne baguje Wifi ali mogu zamisliti kako kilavi jer realno i na Sharpu koji je quad core kilavi.
TCL je verovatno ista prica kao Sharp sa softverske strane, barem iskustva koja sam vidjao na netu. Dobijem bolju crnu i HDR za nesto vise para i sve mane kineskog proizvodjaca. Mada sam siguran da ce TLC za 3 godine biti svetski proizvodjac televizora broj jedan. Ako je mogao Huawei da dodje na korak do broj jedan proizvodjaca mobilnih pre nego sto su ga SAD sabotirali, moze i TCL isto da napravi sa televizorima.
Samsung je Linux, opet bezveze iako verovatno radi dobro. Ali okej, može se dokupiti nVidia Shield za pravo smart TV iskustvo. Jedini mi je interesantan RU8002 zbog HDMI 2.1. Q80R mi je van budzeta mada ni on ne resava probleme uglova gledanja kada se prikaci na TV, jer taj njegov specijalni filter ne radi u PC modu (4K 4:4:4 60 Hz).
LG je uglavnom IPS u 55 incha dijagonali, a ni nano modeli nemaju kontrast kao najgori VA panel plus moze zapasti neki sa gadnim IPS glow problemom za ne bas male pare.
Philips ima brat starije modele i imaju slicne probleme kao ovaj Sharp, bagovit softver do bola. Opet IPS...
Hisense je izgleda dobar panel a krs softver a nije vise ni jeftin kao sto je bio ranije. U sustini ista prica kao TCL samo sto Hisense nije Android. Prednost na strani TCL.
Xiaomi sam video uzivo i grozan je ali cenim da su hardver i softver dobri. Nije skoro bio na popustu a osnovna cena mu je suluda a garancija kratka.
Ostalo ne vredi ni komentarisati, ima Panasonic neke malo solidnije serije ali su oko 100k i imaju neki njihov raspad OS. JVC je isto djubre kao Sharp, nekada veliki japanski proizvodjac, danas kineska konfekcija.
Cak ni najbolji Samsungov VA nema dobre uglove gledanja kada se poveze sa kompjuterom, to vazi samo kada se gleda preko Tizena. Jedini sa dobrim uglovima, dubokom crnom, realnim bojama, 4K u 120 Hz i dobrim odzivom je OLED.
Meni zapravo ne treba televizor za gledanje televizije. Treba mi youtube/netflix/amazon/igrice multimedijalni ekran.