Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam sta je tu cudno?!
Manji televizor mislim da se ne isplati kupiti...a covjek gleda 576i jer koristi kao i vecina populacije u najvecoj mjeri televizor za tv kanale.
Ne znam cemu to klanjanje, valjda je za ocekivati da danasnji televizori koji se prodaju daju bolju sliku od onih prije 10 pa i 20godina, za gledanje TV kanala koja je i namjena televizora ponavljam vecini populacije na nasem podneblju, a i Sony se kotira da ima najbolji upscale...
Mozda je 50W755 precjenjen ali je slika nebo i zemlja sa pomenutim televizorom.
Znači ovako, vi očekuje da 720x576 (SD) izgleda dobro na panelu rezolucije 3840x2160 (UHD) i to još sa 2 m? Kojom magijom? Ili se gleda sa veće razdaljine ili se kupi FHD model.

I normalno da će 720x576 izgledati bolje na 1920x1080. Čista fizika i nema tog procesora koji to može magično da poboljša.

Ovde imate vodič za odnos dijagonale TV-a, rezoluciju i sa koje se daljine gleda. Idealna daljina je različita za različite izvore plus dijagonala.
http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Ne kupuje se UHD TV za gledanje SD TV materijala.

e zato tu na scenu stupa lg sa "uhd" varijantom (posto su malo ukrali na pixelima slika ce biti bolja :-devil-: ) za 500-600e, tako da svaki domacin moze imati ultra tv.

@joxy
to je cak retko i sa skupljim modelima

Moze li mi neko reci kakav je panasonic tv tx 40 ds500e. Ima 5 god garanciju i cijenu 440e. Jel se isplati uzeti ili preporučujete neku bolju kupovinu u rangu od 400 do 500e

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Izvini molim te, totalno sam prevideo. :)

Mislio sam konkretno na LG modele 634V/635V, oni dakle nemaju pravi HDR?

I koja bi bila neka najjeftinija varijanta 4k sa pravim 10-bitnim HDR-om od nekih 50”? Postoji li nesto tako za 600-700?
Nema problema ;). Tema se brzo zatrpava...

Pravi HDR je osvetljenost od 1.000 cd/m2 u HDR modu. Međutim, sve i svja stavlja HDR nalepnicu da ne objašnjavam zašto (marketing).

Elem, 500 cd/m2 je minimum da bi se videla razlika između SDR i HDR materijala. Sve ispod toga, kada se aktivira HDR samo degradira prikaz. Ponavljam – degradira.
E sad, ako ti ne smeta da slika izgleda kako ne treba u HDR modu, al‘ ima „HDR“, to je onda nešto drugo :d.

Sony KD-49XE900 je koliko vidim ~1.100 ojra na kp-u. To ti je minimum pa ti vidi :smash:.

Koji LCD TV?

Onda ovako, da preformulisem pitanje. Koji je najbolji izbor do nekih 400-500e na KP a da je 4K i po mogucstvu 50”? “Pravi” ili “lazni” HDR je nebitno ako ga nema ispod tih 1100e i to na KP. [emoji3]

Edit: Osnovna namena naravno pored gledanja kanala i video sadrzaja bi bio i gaming.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
ako nadjes 10bit 4k hdr(moze i lazni) 50" tv za 400e javi i nama da i mi kupimo :d

edit: sad videh da si promenio poruku, imas na kp lg 49 inca uhd UJ630, najjeftiniji koliko vidim je oko 550-600e ili samsung 55MU6100 pa biraj ako mozes da nategnes do 600e

Poslednja izmena:
Ima i za taj novac ali samo Vox, Fox i ostale lisice. :D
LG ima svoje UHD modele za 400 i kusur sa 43”, tako da bi trebalo za 500 i kusur da ima i 50”. Naravno govorimo o cenama na KP.

pa ako bi trebalo reci im :D eno naveo sam ti gore najjeftinije modele pa vidi. (inace za te pare nit je 10bit, nit je HDR tj moze biti HDR ready al je ultra)

Poslednja izmena:
U prvi mah sam se i ja lose izrazio, mislio sam na najjeftiniju 4k varijantu pa mi je palo na pamet da mozda i nema puno smisla 4k na 40” i onda sam stavio 50 u istoj recenici, naravno moze i to ali za 600-700. :)
Hvala.

Možda neki iz serije Sony 49XE70

Znači ovako, vi očekuje da 720x576 (SD) izgleda dobro na panelu rezolucije 3840x2160 (UHD) i to još sa 2 m? Kojom magijom? Ili se gleda sa veće razdaljine ili se kupi FHD model.

I normalno da će 720x576 izgledati bolje na 1920x1080. Čista fizika i nema tog procesora koji to može magično da poboljša.

Ne kupuje se UHD TV za gledanje SD TV materijala.

Oprezno sa ovakvim pisanjem. Sada će da ti se javi par stručnjaka i da ti objasni da si u velikoj zabludi i da će SD format da doživi pun procvat tek sa pojavom 8K panela :)

@nemanja123 živ si?

Ma čisto da vidim da se nešto nije promenilo ;) oko SD rezolucije

Nije mi jasno zašto troluješ.

Lepo ti čovek napisao isto što sam i ja rekao.
SD jeste bolji na boljim panelima veće rezolucije, kao što sam ja i rekao i uputio na rtings.com koji to potvrđuje.
Niko nije rekao da će od SD-a napraviti 4k/FHD/HD kvalitet.

Ti si taj koji je pričao da je SD snimak najbolji na SD panelu i da nema teoretske šanse da bude bolji na panelu veće rezolucije, pa evo objasni ti čoveku da ni on nije u pravu [emoji14]

haha opet se ponavlja prica da SD signal nije dobar na UHD panelima, i opet isti ucesnici :)

Ne znam zasto vam je tesko to da shvatite, valjda je dovoljno da pogledate u sliku.

Ja vidjeh da je neko napisao da je SD slika bolja na HD rezoluciji nego na UHD rezoluciji (posebno onaj dio: nema tog procesora koji to može magično da poboljša"). Objasni ti njemu da je pogriješio ;)

I sta sa tim?

Evo ja cu napisati da to nije istina, imam FHD i UHD dva TV jedan pored drugog.
Jel imas ti isto pa da proveris?

lepo ti je nemanja objasnio:
SD jeste bolji na boljim panelima veće rezolucije, kao što sam ja i rekao i uputio na rtings.com koji to potvrđuje.
Niko nije rekao da će od SD-a napraviti 4k/FHD/HD kvalitet.

Poslednja izmena:
Ne možeš njemu dokazati. Kad mu nisu dovoljni sajtovi koji se samo time bave sigurno neće prihvatiti da mu bilo ko kaže. Vidiš i da čita samo ono što on hoće [emoji14]

Razlika se vidi i kad se pogleda lično.
On to naravno nikada i neće videti, ***a teško je videti kroz sopstvene predrasude. Pogotovo kada si zauzeo stav "ja sam najpametniji svi ostali pojma nemaju", pa bi posle svega morao pojesti sve što si...

Poslednja izmena:
I sta sa tim?

Evo ja cu napisati da to nije istina, imam FHD i UHD dva TV jedan pored drugog.
Jel imas ti isto pa da proveris?

lepo ti je nemanja objasnio:
Igrom slučaja sam imao baš 2 komada i to od istog proizvođača (LG oba IPS) i slika SD kanala je bila vidno lošija na UHD rezoluciji. Zanimljivo mu je da je eto još neko primjetio istu stvar... [emoji6]

Sve to može da se podesi. Ja imam UHD LG i na SD kanalima sam ostavio dosta onih podešavanja i filtera koji peglaju SD sadržaj i to dosta dobro izgleda. Ne treba nikad ostavljati na Default stvari tog tipa.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Zavisi kakav je upscaler engine. 4K slika je generalno "tečnija" u teksturi, i sa dobrim scalerom će biti super

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Lik troluje. Ti mu kažeš da nije u pravu a on odgovara da mu je drago da je još neko isto primetio :p
Isto kao i sa Duke-ovim postom. Čita i tumači kako mu odgovara, a to što piše sasvim suprotno od njegovog ubeđenja to nema veze :D

Koji dio si ti našao da je u suprotnosti sa Duke-ovim postom koji sam citirao?
:)

Kad tebi nije uspio objasniti teško da će nekom drugom ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno