Šta je novo?

koji soft za web site

Možda je stvar navike, ali mislim da je Dreamweaver lakši početnicima, a kad (i ako) jednog dana ne bude početnik, definitivno je ozbiljniji izbor od FrontPage-a...

Pazi Front Page ti je idealan. U njemu možeš da napraviš sve što možeš u bilo kom editoru. Za početnike je super jer uključiš Design view i igraš se.
Za profesionalnu upotrebu je opet super jer kad se malo ozbiljnije budeš bavio izradom internet stranica, nećeš koristiti gotova rešanja i automatski generisane kodove koje dobijaš pomoću nekog wizarda, već ćeš sam morati da pišeš i optimizuješ svoj kod. Tako da ćeš u Front Page-u najviše koristiti Code View, a na Priview odeš samo da vidiš kako nešto izgleda.
FP ima sjajan auto code completion, što je super stvar.
Svako ko kaže da je FP jadan ili da si s njim ograničen u nečemu, nek' napiše zašto. Možda je otkrio nešto što ja nisam, pa mi tako spase buduću karijeru :D

Samo koristi FP i ne možeš da omaneš. DW mi se nikad nije svideo, što ne znači da je loš.

mislim da je FrontPage 2003 izvanredan program (i za pocetnike i za one iskusnije)...

medjutim, mislim da ne bi bilo lose resenje poceti sa necim jednostavnijim, a ipak veoma mocnim - zato predlazem besplatni NVU

evo linka za verziju koja se ne instalira, nego se samo raspakuje negde:
http://portableapps.com/apps/development/web_editors/portable_nvu

Portable NVU is an easy-to-use web editor similar to Microsoft Frontpage or Dreamweaver. It is based on the same Gecko engine that powers Firefox and Thunderbird and features an FTP site manager, color picker, tabbed interface, CSS editing, standard-compliant markup, fully customizable interface, a built-in spellchecker and more

Isto sam početnik u toj oblasti i moja je preporuka Dreamweaver.Probaj ga, nećeš zažaliti :)

@Pharos

Daleko od toga da je FrontPage jadan. Kao što rekoh, apsolutno je stvar navike koji program više voliš (onaj u kojem si prvo počeo da radiš), ali Dreamweaver jeste ozbiljniji za pro korisnike zbog šire i ravnomernije podrške za serverske tehnologije.

A ako već sada učiš, možda je bolje da se navikneš odmah na Dreamweaver. :)

Bilo je već reči o ovome, ja koristim neki malecki Namo Web Editor već godinama, čak sam ostao na verziji 2.0 nisam ni radio upgrade...

Pharos je napisao(la):
Pazi Front Page ti je idealan. U njemu možeš da napraviš sve što možeš u bilo kom editoru. Za početnike je super jer uključiš Design view i igraš se.

...

Samo koristi FP i ne možeš da omaneš. DW mi se nikad nije svideo, što ne znači da je loš.

FP bas i nije idealan a neki nasi provajderi i ne daju da postavljas sajtove pravljene u FP-u.
Osim toga, nije ni jeftin (ako se uzimaju u obzir legalni programi).
Sto se tice komercijalnih, jos jedan glas za Dreamweaver. Jedini i najbolji program.
Od besplatnih, preporuka nVu.

skinua sam NVU i zaista mi se svidja...samo imam jedan problem.da li moze neko da mi pomogne u objasnjavanju kako da uploadujem sliku na isti taj web site,mislim ono sto se odnosi na link i ceo proces
thanks

Ja sam takodje pocetnik i moja preporuka je Dreamweaver iz prostog razloga sto se najvise koristi i kad negde zapnes svako ce ti na forumu pomoci.
Svako dobro.

ZoNi je napisao(la):
znaci, covek trazi softver za AMATERSKU izradu web strana... kakav, bre, DW za tako nesto????

@ dbaja: koji provajder ne da da se postavljaju strane radjene u FPu? Mozda mislis da neki provajderi nemaju podrsku za FP extenzije...

Cekaj, sta fali DW-u i za pocetnicke potrebe?
Pa i u njemu moze da ostavi samo design view i da se igra kao dete, a da napravi sajt sigurno bolje nego u FP-u.
Da to.

E kad ovako krenu ljudi...
Kao što rekoh, šta je to bolje, odnosno da malo preformulišem pitanje, šta to može da se uradi u DW, što ne može u FP-u, odnosno, da je jedan sajt nemoguće uraditi u FP-u nego samo u DW-u?
To što kažeš serveri ne podržavaju upload stranica rađenih u FP-u, sigurno misliš na FP ekstenzije. Ne znam ko to đubre i koristi. Sajt uploaduješ preko niya htm(l) fajlova, pa mogu biti rađeni u bilo kom tekstualnom editoru. Ja mogu da se patim pa da sajt potpuno odradim u notepadu. A tako sam i radio u početku, jer mi je to bio najjači način da savladam HTML kod.
Sve je stvar navike i čovek treba da uzme onaj editor koji mu najviše leži. Meni se DW nije svideo, radim u FP, al' ne mogu da kažem da je DW loš ili da nešto nisam uspeo da odradim u FP-u.
FP nema auto code completion za php, ali kad radim sajt u php-u, koristim zend, kad radim statičke stranice, FP, sve ima svoju namenu. Sad što FP ne možeš da koristiš kao editor za C++ (možeš, ali mislim na auto code completition), to je zato što mu to i nije namena.
Bajo možeš svakoga da savetuješ da uzme ovaj ili onaj editor, ali nemoj iznositi neke dezinformacije.

Poslednja izmena:
dbaja je napisao(la):
Cekaj, sta fali DW-u i za pocetnicke potrebe?
previse je komplikovan... pretrpan je opcijama, koje nikako nisu potrebne za amatersku izradu sajtova... a mozemo da kazemo i da je preskup ;)

takodje se ne slazem da ce pocetnik (ili polu-pro) napraviti bolji sajt u DWu nego u FPu! Dodatna prednost FPa je sto ima "look & feel" ostatka Office paketa, sto nije nevazno...

ssholovic je napisao(la):
skinua sam NVU i zaista mi se svidja...samo imam jedan problem.da li moze neko da mi pomogne u objasnjavanju kako da uploadujem sliku na isti taj web site,mislim ono sto se odnosi na link i ceo proces
thanks

Ako sam te dobro shvatio...

Imaš npr. folder "Web" gde ti se nalaze .html i ostali fajlovi koje ćeš uploadovati na server putem bilo kog FTP klijenta (preporuka Total Commander). Slike je najbolje da postaviš u zaseban folder, npr. "Images" ili "Pictures" i da na stranici gde treba ta slika da se pojavi, linkuješ ka slici koja se nalazi u tom folderu (npr. C:\Web\Images\slika.jpg).

Probaj, eksperimentiši, videćeš da nije teško...

Problem da se odgovori na ovo pitanje je šta se podrazumeva pod "amaterska izrada web stranica"? Za neke primene je najbolje rešenje neki TXT2HTML konverter. Dok se ne precizira šta se tačno hoće ne može se ni dati konkretan savet.

Po mom misljenju, najvise bi ti odgovarao Dreamweaver. Ako ne zelis da se udubljujes previse imas "skoro" gotove stranice, koje doradis i to je to. Ako hoces da ucis, imas gomilu "tutorial"-a o ovom programu. Za uopsteni pocetak o izradi sajta ti prelazem "Malu skolu Web-a" made by Zoni.

Poslednja izmena:
apolon je napisao(la):
Po mom misljenju, najvise bi ti odgovarao Dreamweaver.
Ma šta ste svi zapeli za taj Dreamweaver, da mi je znati?! To je profesionalni program koji košta 400 US$, uopšte ne mogu da shvatim da se nekome za amatersku izradu Web strana (šta god to značilo) preporučuje Dreamweaver.

wiz011 je napisao(la):
Ma šta ste svi zapeli za taj Dreamweaver, da mi je znati?! To je profesionalni program koji košta 400 US$, uopšte ne mogu da shvatim da se nekome za amatersku izradu Web strana (šta god to značilo) preporučuje Dreamweaver.

Budi bar za momenat pametan, pa procitaj do kraja moj post, jer posotji obrazlozenje zasto je ovaj program iskoristljiv i za pocetnike. A ako ni tada ne bude jasno, nema pomoci.
Drugo, nemoj da mi filozofiras o ceni softvera....

wiz011 je napisao(la):

Ko te tera da ga kupis?
A drugo, mnogi ovaj program koriste nelegalno, a html kod koji pravi DW ociste od tragova koji bi mogli "odati tajnu". Ako je neki program najbolji, naravno da ce ti ga ljudi preporuciti za amatersku kao i za profesionalnu namenu. :wave:

ZoNi je napisao(la):
znaci, pita vas neki klinac: "kako biciklom da stignem od centra Beograda do Zemuna?", a vi mu kazete: "lako, uzmi avion, mnogo je brze!"... e, sad, sto avion nema mesta ni da cestito poleti na tako malom rastojanju...
Zoni, tvoj glas se ne racuna kad je ovaj program u pitanju, jer nam je poznata tvoja "netrpeljivost" prema njemu. Ti po onome: "A koji je to auto bolji od Moskvica?" Jer posto je pocetnik, moze da koristi i Notepad, sto da ne :p . Zamisli, dodjes kod mene u ordinaciju (ne daj Boze), a ja ti kazem: "pa znate, ja sam mlad lekar, moram da Vas operisem sekirom, jer ove sofisticirane metode su za ove malo iskusnije. :-devil-:
Usput, kad ce "Mala Web Skola" evolution? :)

Ukoliko ces se zaustaviti na AMATERSKOJ izradi web stranica, onda se slazem za FP, ali ako je ovo samo uvod, onda Dreamweaver nema konkurenciju i bez obzira sto je komplikovaniji, treba krenuti s njim!
Plus, sto bi ucio jedan program pa da posle prelazi na drugi, bez obzira o cemu se radi?

apolon je napisao(la):
Jer posto je pocetnik, moze da koristi i Notepad, sto da ne :p

Da, upravo tako!

Nije pitanje bilo o "početniku" (početnik može da bude onaj kome je cilj da postane profesionalni web dizajner, pa eto sad počinje učenje i pita za savete, bilo je ovde baš takvih topika) nego o amaterskoj izradi web strana, što je nešto sasvim drugo.

A 2/3 potreba "amaterske izrade web strana" pokrivaju Easy Text To HTML Converter + Notepad. Ovo je činjenica.

Ponekad mi se čini da se ljudima namerno daju komplikovani saveti eda bi digli ruke i angažovali nekog od ovde prisutnih web dizajnera da im napravi sajt.

A jel probao neko Yahoo! SiteBuilder, i sta mislite o njemu?

Igvan je napisao(la):
A jel probao neko Yahoo! SiteBuilder, i sta mislite o njemu?
Ja sam probao neku verziju, kad se tek pojavio. To je tada bio program pisan u Javi, sa prelepim dizajnom dugmića (mislim na interfejs sajta, ne programa) i sličnih stvari, ali užasno bagovit, nestabilan i neupotrebljiv za bilo šta. Ne znam šta je dalje bilo sa ovim programom.

Ako misliš na onu On-Line verziju, s tim se nisam bavio.

Poslednja izmena:
Probao sam Dreamweaver i mogu da kažem da je ******.

Nazad
Vrh Dno