Šta je novo?

koji server racunar

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
kupio bih za firmu dobar server racunar cena izmedju 2000 i 3000eura
po mogucstvu da ima RAID kontroler jer mi je raid potreban za mirror.DVD rezac,monitor 17 inca(on i nije toliko bitan).
Ispisite mi koje bi komponente isle u okviru svega toga.
Ja u firmi imam vec jedan ali je na izdisaju to je nekad bila dobr masina Intel P4 Xeon,gigbyte ploca 512 RAM-a 120GB hard,RAID kontroler je ITE 8212....(ne znam pun naziv).na forumima sam nasao da je ovaj kontroler krs,mrezna kartica,floppy kuciste neka bude tower.Takvo je bilo i na ovom mom starom racunaru.
Server racunar je namenjen za neprekidan rad.

zaboravio sam.u mrezi postoji 30-tak racunara.a server uglavnom sluzi za bazu podataka u pitanju je sql koju koriste radnici na radnim stanicama na kojim su instalirani programi

pa za trideset racunara ti i nije bas potreban server moze neki athlon x2 ili sl.

zbog sql uzmi min 2GB rama

i recimo 4 harda pa stavi u raid 0+1 urbzavas mnogo rad sa bazom, a imas i bekap drajv

mogu da uzmem athlona,ali ovaj novac je poklon i zelim ga sto bolje iskoristiti.Dajle mozes li mi detaljnije reci sta mi preporucujes od svega ovoga i da se to moze ukomponovati sve:
maticna ploca
procesor
memorija i koliko
hard disk i koliko (koji raid kontroler,ja na staroj masini imam ITE8212...vrlo los)
grafika
kuciste(po mogucstvu tower)
Hvala

Na bih ulazio u diskusiju o tehnickim karakteristikama (CPU, memorija, RAID, itd) jer nisi naveo za sta tacno taj server treba da sluzi, sta ce na njemu da se vrti, koliko opterecenje ocekujes itd.

Ali kako god da bilo preporucio bih da se ne upustas u avanturu samostalnog sklapanja iako deluje primamljivo (san svakog overklokera), ali moze da vodi u gomilu problema sto u toku sklapanja sto kasnije. Zasto da rizikujes da te kasnije boli glava i neko svaljuje krivicu na tebe samo da bi ti (firmi, a ne sebi) ustedeo par stotina evra. Za server je ipak je najbitnije da je masina maksimalno pouzdana i stabilna i da ima dobru podrsku. Zato moja topla preporuka da uzmes neki brand-name server od ozbiljne firme koja moze da ponudi ugovor sa on-site 24h (max 48h) podrskom (znaci sta god da crkne u roku od najvise 24-48h od prijave crkavanja server ponovo radi).

Vidi na primer nove HP HP ProLiant ML150 G3 (ili G5) servere (bazirane na Core2 CPU arhitekturi)
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/ss/WF05a/15351-241434-241477-241477-f82-1163831.html
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/ss/WF06a/15351-241434-241477-241477-f83-1121586.html

Za gde kupiti vidi ovde:
http://welcome.hp.com/country/cs/sr/howtobuy.html

Poslednja izmena:
Možeš sam odrediti komponente što ti ne preporučujem, ili kupiti neko predefinisano rešenje zbog technical support-a, recimo iz HP-a ili Dell-a. Kod mene u firmi koristimo Dell PowerEdge 1800 System [http://www1.euro.dell.com/content/products/compare.aspx/tower_servers?c=ed&l=en&s=bsd]. Ipak sam više naklonjen AMD platformi, tako da preporučujem neki Opteron bazirani server.
Svakako, za Database server potreban ti je brz storage subsystem i min 2GB RAM-a, stoga obrati pažnju prilikom kupovine. Neka moja konkretna preporuka je 2* 36GB SCSI RAID0 gde bi bio OS & Applications i neki S-ATA II storage tebi potrebne veličine kao i min 2GB ECC RAM.
U budžet koji si naveo trebaš uklopiti i, ako si planirao, i licencu za legalnu kopiju serverskog OS.

Poslednja izmena:
Ako je fond novca samo za hw, a zelis da poklonjen novac sto bolje iskoristis...
2 gb rama, 2 hdd u raid (pretpostavljam da ne treba nesto puno mesta na diskovima za 30 ljudi), plocu sa int grafikom - recimo i945 chipset i neki dualcore 9xx. Ako monitor nije bitan 17 " crt neki jeftin.
Ostatak para protraci na provod :)

Ili da se uozbiljimo jos jedan predlog za Brandname. u tom cenovnom rasponu ima super ponude.

Iskreno nije mi jasno zasto ljudi predlazu neke zverine za racunar koji drzi sql bazu za 30 zaposlenih?
Zar 2000 to nije bilo moguce sa p2-kama?

Potpuno tacno.

Zverine od servera sa ofc odgovarajucom cenom mogu da izdrze par hiljada sql konekcija.

Za 30 klijenata ce vise nego dobro posluziti neki p2 racunar.

a sta mislite o konfiguraciji asus ap1720 e2
-Processor: Dual Intel® Xeon with 800MHz FSB
-Chipset: Intel® 82875P, Intel® 6300ESB ICH
-Memory: Dual-Channel PC3200 ECC Unbuffered up to 4GB
-Expansion: 2 x PCI, 2 x PCI-X (one is occupied by U320 SCSI controller when choosing SCSI solution)
-Dimension: 431mm(H) x 220mm(W) x 510mm(D)
-Onboard LAN: Intel®PRO/1000 CT Network Connectiong

meni se cini sasvim ok a nasao sam je kod lokalnog dilera

gogi100 odnosno, kolega... znas ko sam nu dobro... :D
evo ti link pa citaj sta viktor pokusava da nam proda

http://www.computeralliance.com.au/server.aspx?server=2

a za one koji mrze da citaju evo:
* Intel Xeon 2.80GHz CPU with 800MHz Front Side Bus
* ASUS Server Mainboard with Intel 82875P Chipset
* 2 x 64bit 66MHz PCI-X Slots, 2 x 32bit 33MHz PCI Slots
* 1GB of PC3200 ECC RAM (as 2 x 512M ECC Dual Channel)
* 64MB AGP Video Card
* 4 x External USB 2.0 Ports (Rear)
* 2 x External Serial Ports
* 1 x IEEE1394 Port (Front)
* 1.44M FDD
* 2 x 80GB Seagate Serial ATA Hard Drives (mirror)
* Promise SATA RAID Controller (RAID 0,1,0+1)
* Four Hot Swap SATA Hard Drive Bays
* ASUS Pedestal Server Chassis with 600W Power Supply
* ASUS 16x DVD ROM Drive
* Integrated Intel Gigabit Ethernet
* ASUS ASWM 2.0 Management Software
* 3 Years Advanced Hardware Replacement Warranty
OBRATI PAZNJU NA ONO "3 GODINE GARANCIJE", KAD BUDES SE DOGOVARAO SA VIKTOROM

inace serverska konfiguracija nije u paketu, vec je moguce menjati i dodavati komponente gde izmene proporcionalno menjaju krajnju cenu (ima na gornjem sajtu)

moja ideja: traziti to isto od srdjana i force computers da nabave posto je tipski, ima u katalozima.. pa kupiti od onoga ko ponudi jeftinije (moguce je da ce vilijam da spusti ispod viktorove cene da bi uzeo pare)...

i na kraju, pitanje za ostale strucnjake na forumu:
-da li su u Beograd stigle i ako jesu, od kojih firmi i po kojoj ceni (da li se uklapaju u nas limit od $4000) serverske masine zasnovane na najnovijoj zverini "Intel Core2 Duo" u single ili double procesorskoj varijanti? (naravno dvojezgarni procesori se podrazumevaju) kad se vec placa muski, barem da se i kupuju zadnja rec tehnike... graficka, muzicka i monitor sto jeftiniji, po mogucstvu prve dve stavke integrisane, a monitor crt 17" kakav bilo... :D

Mislim da cu se odluciti ipak za DELL konfiguraciju PowerEdge 1420SE
CPU (procesor) Intel Xeon 3.2GHz 2MB L2 CASH 64EM
Mainboard (ploča sa čip setom) Intel 7520 CHIPSET
RAM (memorija) 1GB DDR2 ECC
HDD (hard disk) HDD 250GB S-ATA
FDD 3.5” (floppy disk) 3.5” FDD
DVD RW (DVD rezac) DVD RW
Ethernet card(mrežna karta) SINGLE 1gigabit NIC
SCSI and S-ATA controler EM BENDD. SINGLE CHANNEL ULTRA 320 SCSI and 2 CHANNEL S-ATA CONTROLLER
Power (Napajanje) HOT PLUG REDUDANT POWER
Fans (Ventilatori) HOT PLUG COOLING FANS
Monitor TFT 17” 8ms
Keyboard (Tastatura)
Mouse (miš)

Konfiguracija jeste da ima dvokanalni SATA kontroler ali se to moze prosiriti na 4,6 kanalni.Takodje ovaj Intelov 7520 chipset podrzava i dualcore Intel Xeon procesore,tako da se i ovo moze nadograditi,a ipak DELL je DELL.
Sta vi mislite o ovoj konfiguraciji?

???
ne znam samo kada ces ga prosiriti i kojim novcem, tj. moraces da trazis da ti iz budzeta odobre dodatna sredstva, pogotovo ako ovo gore dostize limit od $4000

ne znam samo gde je logika.. u TFT monitoru, brend-u... hmmm
koliko se secam, asusova konfiguracija je u startu imala 2 CPU na ploci
ram je kod asusa bio 2gb (dali ddr2 ili ne, ne mogu da se setim)
hard diskova je kod asusa bilo 4!, ...

ne znam... zato nikad nisam voleo brendirane racunare, naplate ti brdo para zato sto su oni del, compaq, hp, trte-mrte.. mislim jeli fora u tome "mi imamo reputaciju pa je valjda normalno da znamo da sklopimo konfiguraciju koja radi bolje od drugih" ili sta?? pa ni asus nije bas neki kung fu brend, pa opet za isto para daje vise?? a tek ako bi se rucno sklapalo, mislim da moze i vise da se izvuce... pa valjda je wd digital HDD isto WD-HDD bez obzira da li ga stavis u home/bussines desktop ili u 24/7 server, u smislu da li ce da se pokvari ili nece... a gde je tu raid?

to wolfe stoji kod desktop racunara gde mozes da budzis sve i svasta,pa onda nije bas bitno da li je brend ili ne.U principu server masinu moze sada da sklopi svako,samo da ima para.Jedino je pitanje koliko ce to cudo raditi bez problema,pouzdano itd.Zato mislim da je brend po tom pitanju neizbezan sto se tice server masina.Brend firme nudi podrsku,garanciju i sve to sto ide uz server.Treba se i to imati u vidu.Garancija je 2 godine+ sva tehnicka podrska.
Sto se tice TFT monitora to je najmanji problem,jer sam prodavac to stavlja u konfiguraciju,a ne distributer server racunara,tako da se to moze zameniti i uzeti neka druga stavka u iznosu do 4000dolara. Moze se na primer uzeti 4-kanalni SATA kontroler(cena im je do 50-tak evra) ili jos jedna hard.
Ja sam ipak za brend firmu,pa i ako je skuplja.Necu da me sutra boli glava da li ce da radi ili ne.Ipak kad uporedis Asus i DELL sto se tice server masina zna se ko je ko.U nasoj firmi i ova DELL konfiguracija ce sasvim zadovoljiti potrebe.To sam 100% siguran.Plus sto na njoj postoji rezerva dakle mogu se staviti dva procesora(ima jos jedno mesto za procesor,moze se umesto jednojezgrasa,staviti dvojezgras procesor),ova konfiguracija ima mesta i za SCSI diskove,ako se zakaci i 4-kanalni SATA kontroler dolazi i vise SATA diskova.

Pozdrav

mislis sa jednim dvojezgarnim CPU, odnosno 2?
to mu onda dodje kao da imas 4cpu unutra?
:D

kao sto ti rekose gore sto ne odsetas lepo da ADACOMA i kupis SUPEMICRO server?? Jeftin procesor, dobri hardovi, a mozes i da kombinujes sta oces da stavis.
pouzdano napajanje, hladno kuciste...itd....

Ako čovek ima para da baca, što da ne kupi brand name server? Mislim, nije to toliko čudno, na kraju krajeva, većina ozbiljnih firmi to radi. E, naravno, drugo je pitanje odakle mu baš izbor pade na Dell, ali sad, šta je tu je :)

Što se mene tiče, ako već kupuješ brand name server, onda kupi neki koji ima ODLIČNU lokalnu podršku jer to i jeste suština takve kupovine. Brand name = podrška, to je to. Nemoj da uzaludno gubiš vreme na tripove da se brand name mašine ne kvare, kvare se i te kako, samo je prednost u tome što kad kupiš takav server, računaš na podršku u rekordnom roku. Mislim na servis. A što se Dell-a tiče, nisam čuo da ljudi imaju takva iskustva.

Tako da, kad bih ja sad kupovao Server, kupio bih HP ili FSC, u zavisnosti od budžeta. I jedan i drugi imaju odličnu lokalnu kancelariju, čitaj - podršku.

Poz.

Vrh Dno