Šta je novo?

Koji ruter?

To su dva koja ne bi trebalo direktno porediti. Mozda 504T i USR!

Na D-Link mozes da kacis samo dva kompa (jedan na usb a drugi na Lan), i pri tom ta dva kompa ne komuniciraju kroz sam uredjaj. (ne ostvaruju Lan mrezu)

USR ima 1 usb i 4 Lan porta. To je istovremeno i Lan ruter.

Mozda nije lose da kupis ovaj drugi jer kao prvo, ne moras da kupujes poseban lan switch, a kao drugo, mozda imas nekoga ko bi kao treci laptop-om pozeleo da se nakaci na tvoju mrezu.

Inace, oba uredjaja lepo odradjuju svoju evro-protivrednost.

Aco mucimo istu muku :) . I meni treba za sbb s tim sto bih ja imao bas ovu varijantu sto pominje NikName. Znaci dva kompa stalno na mrezi plus laptop ponekad. Nasao sam tp-link tl-r402m za 35e ali ne mogu da provalim da li podrzava port forwarding. Evo i linka ako se neko razume pa da mi kaze http://www.tp-link.com/product/show.asp?ProductNO=391 . Koliko sam ja razumeo to mi treba da bih bio, recimo, active u DC++

a c a je napisao(la):
Ova 2 su me privukla cenom, ne znam nista ni o jednom ni o drugom:

D-Link DSL-502T (Ethernet/USB ADSL Router) 28.00
[USR848004] Broadband Router + 4port Switch 37.08

Sta dobijam prvim a sta drugim?
Neki drugi predlozi, iskustva?

ovaj prvi je ADSL ruter, a tebi to ne treba na SBB-u :p

U cenovnom rangu do 35€, uzmi ili TP-Link ili Pheenet BIG 01/4C (mislim da mu je to oznaka). Oba podrzavaju port forwarding, a imas ih u Netiksu. Pozdrav :wave:

hvala . mislim da cu uzeti tp-link posto d-link nemaju trenutno u netiksu. Taman imam s kim da se konsultujem oko daljih podesavanja :D

evo za sve one koji jos uvek nisu uzeli. Uzeo sam tp-link i prezadovoljan sam lakocom instaliranja. Samo sam ubo kablove , na svim kompovima je automatsko podesavanje sem DNS servera koji je u stvari ip rutera (default 192.168.1.1) , i port forwarding sam odradio bez problema . P2P radi odlicno. Sve fercera . Preporuka za sve one sa malo ili nimalo iskustva. :d

Vezano za port forwarding i P2P programe... Rodiger79 interesuje me da li ti tim port forwardingom rade P2P protokoli na svim masinama unutar mreze? Bittorent, DC++ i tako dalje ili radi samo za jedan odredjeni racunar?

Port forwarding moze i mora da se odradi za svaku masinu pojedinacno.

Posto i ja nameravam da uzmem TP-Link-ov ruter da bih se umrezio sa komsijom, ali i da delimo moj kablovski internet, interesuje me da li ce raditi sve sto je radilo i kada je komp bio direktno povezan na kablovski modem, ili postoje neka ogranicenja?
I da li moze brzina pristupa internetu da se podeli ravnomerno na recimo dva racunara?

@radulle: Sa tim nema problema. Na svakom racunaru podesis da program koristi drugi port, a onda ruter konfigurises da jednu grupu portova prosledjuje jednom, a drugu drugom racunaru.

@z_m00n: Ruteri nemaju ogranicavanje brzine. To sa podrazumevano malim budzetom moze da se radi iskljucivo softverski, ali tu cuce drugi problemi.

To ti je potpuno ista stvar kao i ovi routeri samo sto pored mreznih portova ima i antenu. Dakle bilo koji wireless router koji ima i WAN port, i biraj prema ceni koja ti odgovara :)

Poslednja izmena:
Evo nekih povoljnih...

ASUS WIRELESS LAN WL-530G / 65 eur
Gigabyte GN-BR01G / 59 eur
MSI RG54G3 / 59 eur

S tim sto ovaj MSI ima samo jedan LAN port a druga dva imaju po 4

I ja to trazim, al slaba vajda. Tek od skora se uopste pojavila potreba za kucnim ruterima, a i nije da se pojavljuju novi bolji modeli pa da ih treba redovno upgrade-ovati. Video sam jedan u gradjanskom i jedan na pcberzi, al su cene jedva manje od novih, tako da zaboravi na polovni dodaj koji € i uzivaj u garanciji.

Falcon je napisao(la):
ovaj prvi je ADSL ruter, a tebi to ne treba na SBB-u :p

U cenovnom rangu do 35€, uzmi ili TP-Link ili Pheenet BIG 01/4C (mislim da mu je to oznaka). Oba podrzavaju port forwarding, a imas ih u Netiksu. Pozdrav :wave:

Gde mogu da se nabave ovi ruteri (ili neki modeli do 50e)? Gde se nalazi Netiks? Juce sam pogledao u par radnji i ruteri koji su se prodavali su veoma skupi.

a sta je to "switcher"

Kad smo kod rutera da ne pokrecem novu temu
Ima li gde kod nas da se nadje rutera sa 2 ili 4 wan porta da podrzavaju load balancing
I kakve su cene ?

Znamo obojica sta je pisac ovim mislio ;)

ja ne znam
nisam cuo za uredjaj koji se zove "switcher"
ako pricamo o mrezama

kepa je napisao(la):
Kad smo kod rutera da ne pokrecem novu temu
Ima li gde kod nas da se nadje rutera sa 2 ili 4 wan porta da podrzavaju load balancing
I kakve su cene ?

Ima isto kod netiksa nesto ovako

Planet XRT-402D Broadband Firewall ruter 2 UTP WAN + 4 UTP LAN 10/100Mb/s porta - DHCP, PPPoE, DMZ, UPnP, DDNS, ALG settings, virtual server, DMZ support, PPTP/IPSec pass through, and URL filtering, load balancing, redundant links, QoS and multihoming (different concurrent ISP connectivity) over 2 WAN ports 79,00 + PDV

ili

Planet XRT-104D Broadband Firewall ruter 4 UTP WAN + 1 UTP LAN 10/100Mb/s port - DHCP, PPPoE, DMZ, UPnP, DDNS, ALG settings, virtual server, DMZ support, PPTP/IPSec pass through, and URL filtering, load balancing, redundant links, QoS and multihoming (different concurrent ISP connectivity) over 4 WAN ports 156,00 + PDV

Filo je napisao(la):
ja ne znam
nisam cuo za uredjaj koji se zove "switcher"
ako pricamo o mrezama

Ja sam cuo od par "IT strucnjaka" u domacim firmama da switch nazivaju switcherom, zato se i :D :d

Vrh Dno