Šta je novo?

Koji ruter za deljenje sbb neta

DarthGyle

Slavan
Učlanjen(a)
19.06.2008
Poena
301
Pre neki dan sam uveo sbb 8mbitni net pa sad imam mali problem. Do sada sam koristio adsl preko telekoma i imalo sam hg520s ruter koji jednostavno nije dovoljan za potrebe u mojoj kuci. Naime posto imam 3 kompjutera i to od najmanjeg do najveceg (netbook, notebook i desk) deljenje veze je bilo malo glupo reseno jer se netbook nije ni koristio za net jer je na drugom spratu kuce a ruter je na prizemlju pa nije ni hvatao signal. Desk je takodje na 2. spratu ali je vezan kablom. Problem je sada sto sam posle dobijanja kablovskog neta prinudjen da kupim ruter koji ce dobaciti signal na sva 3 kompa ali sad da notebook u prizemlju treba da hvata signal jer je kablovski modem gore pa cu tu i staviti ruter.

Pitanje je prosto da li neko ima iskustva sa ovakvim relativno prostim problemom jer ja nemam pa moram da pitam zbog loseg iskustva sa hgs520s? Koji ruter preporucujete da uzmem a da obezbedi jak signal i da mogu i lepo da namestim mrezu pa da prebacujem podatke sa kompa na komp bez usba?

P.S.
Koliki tekst sam napisao ccc :D

Koristim D-LINK DIR 635 i kod mene probija 4 betonska zida. Svaka preporuka! Pogledaj i neki TP-LINK, npr. TL-WR941ND. Ako uzimas G-ruter po mogucstvu extended range npr. TP-Link TL-WR542G . Koliko sam cuo N-ruteri imaju jaci (odnosno bolji) signal u odnosu na G-rutere, pa ne bi bilo lose da vise doplatis, bolja pokrivenost a i brzi transfer podataka. Ako gresim neka me neko ispravi

Ja sam mislio da kupim ovaj TP-Link TL-WR841N sad ako neko ima bolju preporuku neka kaze

Poslednja izmena:
na jednom kompu je telekomov ruter h520c povezan mreznim kablom, u drugoj sobi takodje desktop komp, hvata signal bezicnim adapterom tp link 422g. moje pitanje glasi da li na ovqj nacin mogu sherovati podatke sa svog kompa na drugi, a ne samo deliti net.?

Može, ta dva računara su u mreži. Potrebno je u firewall-u oba računara dozvoliti "file and printer sharing" i označiti koji diskovi/particije/folderi su deljeni na mreži, po potrebi odrediti i tip pristupa (read only/full control...)

Sad imam mali problem posle kupovine. Uzeo sam TP-Link TL-WR841N ali kad iz sbb cisco modema ubodem kabl u wan port na ruteru pa nazad iz jednog od lan portova u komp i idem na podesavanje u 192.168.1.1 i po uputstvu on ne nalazi sbb net. Sto je jos cudnije kad se ubode u wan modem prestaje da radi send/receive tj ne svetle lampice. To je radio i sa switchom ali onda jednostavno promenim port i radi a sad nece.

Modem je neophodno isključiti na par minuta pre povezivanja rutera kako bi dhcp server SBB-a dodelio novu IP adresu ruteru umesto računaru na koji je modem do sada bio povezan.

Proradilo sve posle malo petljanja :)

Zaboravio sam da kloniram mac adresu :(

Uzgred hvala svima :)

Isključivanjem modema se inicira nova dhcp sesija i SBB bi prihvatio nov uređaj u mreži. Time bi kloniranje MAC adrese mrežne karte na WAN port rutera bilo nepotrebno, ali i sa kloniranjem sve radi sasvim ok.

Vrh Dno