Šta je novo?

Koji ruter da kupim do 100€ ?

Hybit

Cenjen
Učlanjen(a)
12.10.2012
Poena
195
Treba da kupim ruter koji će imati:

1. Dualband (ali da može sinhrono da rade)
2. 300Mbps minimum
3. Izmenljive antene + preporuka koje antene uzeti ako default nevaljaju.
4. Izuzetno mi je bitno da je domet rutera ogroman i da pokriva čak i špajz u velikoj kući (cca 120 kvadrata) jer treba da gura bez žtucanja 50Mbps interneta preko WiFi-a.
5. Na drugom kanalu bih puštao DLNA na dva TV-a u kući HD filmove, tako da bi trebalo biti signal extra i protok da je garantovano extra.

6. Uklopiti se u 100€ (poželjno naravno i manje ako može)

Ubiquiti unifi ap pro. Mozhda je cena malo jaca samo. Ali to je TO.

Ubiquiti unifi ap pro. Mozhda je cena malo jaca samo. Ali to je TO.

Hvala ali ovo je AP koliko mogu da vidim i to sa vrlo siromašnim funkcijama, ali opet nije dualband, i pritom je naravno dosta skup za jedan običan AP.

@RingeRaja hvala na linku ka oglasu ali ni jedan sa oglasa ne odgovara mom opisu, svi su prosečni ruteri koji pritom nisu čak ni dualband.

Hvala ali ovo je AP koliko mogu da vidim i to sa vrlo siromašnim funkcijama, ali opet nije dualband, i pritom je naravno dosta skup za jedan običan AP.

@RingeRaja hvala na linku ka oglasu ali ni jedan sa oglasa ne odgovara mom opisu, svi su prosečni ruteri koji pritom nisu čak ni dualband.

PRO su dualband :)
Range je iznenadjujucj :)
dodatan troshak kupovine najjeftinijeg rutera je 15e ? tplink 402m ili 460 ...
ubiquiti je sve sem siromashan funkcijama :)

Asus RT-N56U ili RT-N66U, i nemas da brines. Ovaj prvi radi vec dve godine bez ikakvog problema. Radi i streaming remux bluray filmova preko 2.4Ghz bez stucanja. ;)

Hvala Miloše.... koliko vidim svi kažu da domet "ubija" koliko je dobar, da li je to zaista istina?

jer mi je u celoj toj priči najbitnije prvo domet a onda i dualband, ali da kažem da je domet primarna stvar.

Jeste, domet je dosta dobar. Mada, cini mi se da je posle prelaska na AsusWRT firmware, domet malo manji, nego sto je bio kada sam kupio ruter. Ali to je samo ako gledam domet po dvoristu i kod komsija. :D

Edit: Ovo sto sam napisao u prvoj poruci za streaming remux bluray filmova preko 2.4Ghz, vazi samo kada pustam na laptop-u filmove koji su na desktop-u. Kada pustim remux od preko 30Mbps na TV-u, onda se ipak nekad pojavi buffer. Koristim Serviio kao server za to.

Poslednja izmena:
Koliko je rastojanje između rutera i Tv-a ili laptopa,prepreke?Interesuje me da li se isplati prelazak na Asus sa 1043ND.
Hvala.

Poslednja izmena:
Miloše hvala puno na odgovoru, definitivno sam uzeo u razmatranje taj Asus, samo još da kapne koja para pa da ga uzmem. Malo sam gledao po stranim forumima, zaista nahvališe tu seriju Asusa samo tako...

Sad cu da lupim, ali oko 10-15 metra, a prepreke su dva debela zida, plus TV je u uglu sobe i pored ormana. Dosta utice, ako neko stoji ispred TV-a... Tako da, ako niko ne stoji, onda neki jaci remux moze da se gleda skoro bez problema, dok 1080p encode filmovi rade bez ikakvih problema.
A na laptop-u radi bez problema bilo gde u kuci. Tako da, mislim da je tu problem do serviio programa, a ne do rutera.

Radio sam test kopiranja velikog fajla i krenuo sam od ruter lokacije, pa do kapije, koja je na oko 35-40 metra od rutera, sa tri zida izmedju. Brzina prenosa fajla je kod kapije bila 5 MB/s.

Poslednja izmena:
Ja sam nedavno bio u slicnoj nedoumici i na kraju sam uzeo polovan Netgear WNDR 4500 (N900 dual band gigabitni ruter). Brzina mu je stvarno odlicna, ali domoetom nisam bas odusevljen. U dvojnoj kuci sa vise zidova, radi do nekih 10-12m (dovljno za HD materijal recimo), konekcije su oko 70Mbps.
Od novih sub 100E rutera koji mogu da se nadju kod nas, mozda TP LInk TL-WDR4300. Cena je oko 90E. Minimalno WDR3600 (75e). Ostalo sto valja je preko 100e.

Nazad
Vrh Dno