Šta je novo?

Koji refresh rate je najpozeljniji za TFT monitore?

gurabija(yu)

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2007
Poena
319
Imam QUART TFT monitor 17``, pa me zanima na koji refresh rate da podesim, u opcijama imam od 60 do 75 ?

Refresh rate za TFT je totalno drugacija stvar nego kod CRT-a...

Kod CRT-a se elektroni "ispaljuju" iz elektronskog topa skroz od pozadi monitora, dok kod TFT-a to ide odozdo na dole, tako da je TFT-u dovoljno i 60Hz da bi prikazao stabilnu i "prijatnu" sliku dok CRT-u za to treba sve preko 75Hz pa navise...

Laicki receno radi se o "stabilnosti" slike na ekranu....sto je manji refresh rate (na CRT-u) slika se drmucka i nije uocljiva jer se "trese" :)

nazovite me ludim, ali al` ja na svom crt odmah primetim kako mi 85 hz ne prija (tipa, izbaguje mi se grafa i vrati sa 100hz na 85)...o nizem da ne govorim :p

Nego, ako ti tft podrzava 75 hz (pogledaj u upustvu), probaj...pa ostavi koji ti odgovara :)

Poslednja izmena:
nazovite me ludim, ali al` ja na svom crt odmah primetim kako mi 85 hz ne prija (tipa, izbaguje mi se grafa i vrati sa 100hz na 85)...o nizem da ne govorim :p

Pa vecina ljudi primeti razliku na CRT monitorima (znaci nisi lud) ali ne vidim kakve to ima veze sa ovom temom i tft monitorima.

Staro pravilo kaže:
Za CRT monitore što veći refresh.
Međutim, za LCD monitore bolje je što manji refresh.

pa bogami ni za crt ne treba da bude sto veci.
95% crt-a kod nas su samsung 7xx df/mb, a kod njih sa rastom frekvence slika pocinje da se muti polako, pa sve vise. meni je na 17" 75Hz ipak optimalni odnos ostrine/stabilnosti.

ja ne osetim nikakvu razliku izmedju 60 i 72hz na tft-u, a za ctr mislim da je optimum 85hz

Za crt je optimum beskonacno :)
Meni sve ispod 100Hz smeta (ok mogu da se naviknem na 85, ali se vidi razlika). Ako je malo bolji monitor ne bi trebalo da ima problema sa tim.

Kod TFT-a drzim 60 i dobra je slika. Ako je dobra elektronika trebalo bi da je ista i na 75. I u jednom i u drugom slucaju je dobra pa onda bolje 60 (za svaki slucaj)

Ja imam Samsung 940BW, prikopcan na analogni ulaz GeForce 4 MX 440 i mogu da biram izmedju 60 i 75 Hz.
Ja sam stavio na 75 Hz, jer mi je slika tada prijatnija za oci, a plus, kada stavim na 60 Hz, kursor misa mi se dosta teze pomera... Tako da je to ipak subjektivna stvar, nekome vise odgovara 60, a nekome 75 Hz!

@VLADO_KOVAC.... mozda sam samo ja nov u svemu ovome, pa te molim da mi pojasmis... kakve vezi ima refresh rate monitora sa sa sensitivityjem misa ili njegovom akceleracijom!?
Please enlighte me!!!

Zaintrigiran vasom pricom isprobah i 75Hz na Samsungu 730BF i slika je neuporedivo bolja na 60Hz.

Jeste probali to da proverite tako sto neko drugi promeni refresh a na vama je da pogodite ...

Menjanje refresh ratea na TFTu moze se podvesti pod licni osecaj. Tako da je pitanje suvisno, takodje, poseti link koji je ostavio banzaiii.

Vrh Dno