Evo danas sam radi peglanja ("Low level" format) svoje maxtor 120ice prebacio podatke na 80GB maxtor (oba su dm9+).
Elem, slicno pitanje sam sebi postavio (cime to da uradim) - a zahtev je bio da podatke sa tri particije ( c:~30GB d:~65GB e:~20GB, pri cemu je c sistemska sa winxpsp2) prenesem na manji disk. Povoljna stvar je bila da je svaka particija bila otprilike oko 50% zauzeta podacima - tako da je ukupan zbir podatak bio manji od 80GB.
Dakle, idealno bi mi bio potreban program koji bi na prazan hd preneo podatke tako da oni budu korektno rasporedjeni po particijama. Nortonov Ghost sam imao na nekom cd-u, acronisov true image nisam - al` opet nisam ni sa jednim od ovih programa familijaran.
Pa rekoh sebi da probam ono sto je maxtor namenio za ovakve slucajeve, dakle njihov softver MaxBlast (skida se sa maxtorovog sajta, postoje verzije za butabilni cd, flopy, kao i ona koja radi pod win). So, pokrenuo sam MaxBlast 3 (nisam siguran dal` je win verzija dostigla verziju 4) i probam da iskoristim opciju Drive-to-Drive Copy ali shvatim da softver sustinski radi ono sto bi moglo da se zove kvazi "partition to partition", odnosno da prvo moram 80icu da particionisem i formatiram. Posto mi je MaxBlast vec ponudio da se novoubacena 80ica pripremi za system, izaberem opcije da on bude (novi) boot drive a zatim ga biranjem advanced opcija tako isparticionisem da na svakoj particiji mogu da stanu svi fajlovi sa svake od particija na starom drajvu (dakle treba paziti da velicina nove particije ne bude manja od kolicine podataka na particiji koju hocete da kopirate sa starog drajva).
I tako, prvo je iskopirana c: particija, pa sam onda za Source izabrao d: a za Destination ono sto ce da bude buduca d: ... pa evo pisem sa novim drajvom.
Vrlo bitna stvar u svemu ovome, bar sto se maxblasta tice je (cini mi se) sledece: Ako vam je Virtual Memory (CP>System>Advanced>Performance) setovana po razlicitim particijama, onda pre nego krenete u citavu operaciju, prethodno na strom sistemu setujte da ona bude samo na c:. Jer, zaboravih da ovo uradim pa me je pri dizanju sistema sa novog drajva sacekao plavi ekran (safe mode takodje ne pomaze). Pa sam morao ispocetka. Kad iz drugog puta uspesno digoh system - samo sam promenio imena (i slova) particijama da mi ne bode oci to sto nisu bila onakva kao na starom sistemu - i to je to.
Free space mi je drasticno manji, al` cu preziveti to za par sati dok se 120ica posle neprekidnog rada od skoro dve godine malo ne ispegla powermaxom.
Siguran sam da su specijalizovani programi tipa true image ili ghost i za ovo elegantniji - al` ja zavrsih pos`o sa maxblastom, sve ok. Btw, nesto mi tiha ova 80ica, valjda zato sto sam 120ici odma bio iskljucio acoustic managment, sad vise nisam siguran gde mi je util koji sam iskoristio za ovo, koliko se secam isto bese maxtorov.