Šta je novo?

Koji program za 3D?

perce

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
649
Da li neko moze da mi preporuci neki program za crtanje kuca i zgrada u 3D? Bitno mi je da bude od jednostavnijih(ako postoje takvi), posto bas i nemam nekog iskustva u radu sa takvom vrstom aplikacija.

Ono sto sam ja do sada video (a jesam,posto radim u gradjevinskoj firmi) je da se za te stvari,za najbolje rezultate koristi auto CAD u kombinaciji sa 3D studio max-om...
Ljudi tako crtaju kompletne zgrade (i spolja i unutra)....

Cisto sumnjam da ce neki drugi program da sustuigne kvalitet koji se postize ovom kombinacijom...

Gresis sinak
ne da ce da ga sustigne nego i prestigne :))))
3D Max je odlican ali vise za animacije i sl, ali za kuce zgrade i perspektive ima mnogo drugih boljih brzih i laksih resenja

Ako koriste Cad za crtanje u 3D onda jedan od programa moze da bude i Accurender

pogledaj na
http://gallery.mcneel.com/?language=en&g=43

moze i madjarski ArchiCad

ali to nisu bas prosti programi :))

ZAP je napisao(la):
Ako koriste Cad za crtanje u 3D onda jedan od programa moze da bude i Accurender

pogledaj na
http://gallery.mcneel.com/?language=en&g=43

moze i madjarski ArchiCad

ali to nisu bas prosti programi :))

Cad,koliko sam video je uzasan za 3d crtanje....u njemu obicno ide 2D pa se u Max-u "dizu" vertikale....

Twix je napisao(la):
Cad,koliko sam video je uzasan za 3d crtanje....u njemu obicno ide 2D pa se u Max-u "dizu" vertikale....

Sta zanci uzasan, da li ti u nekom drugom programu radis 3D pa ti je u Cadu uzasan ili je uopsteno uzasan. Njegova najveca mana je sto ne zna za proizvoljnost vec je strogo precizan sto odredjenim ljudima ide malo na nerv :d

to ti je sve stvar navike ili koliko je neko istreniran u nekom programu. Ono sto sam ja primetio je da mladji narastaji vise vole da rade u 3D maxu verovatno zato sto on daje mnogo vise mogucnosti pocev od ozbiljnijih animacija i sl. Da se razumemo i Accurender moze da radi animaciju tipa kretanje kamere po zadatoj putani i sl, ali nema recimo kretanje jednog objekta u odnosu na drugi i sl. ali verujmi to sve i nije potrebno za nekoga ko pravi prezentaciju arh objekta.

Recimo za mene dici 3D u Cadu (ako su 2D u cadu :p ) je mnogo lakse nego 3D u Max, ali ja ozbiljniji 3D u cadu radim vise od 10 godina :trust: to je i vreme kad se Accurender recimo pojavio.
Inace Accurender i radi pod AutoCadom, tj to nije samostalan program :p

Ali veoma bitna stavka za neki biro je i ova cena. Slobodno proveri cenu 3Dmaxa i accurendera, sigurno je odnos veci od 10X. Ako je to biro on AutoCad mora imati po definiciji tako da to i ne racunam u trosak :wave:

Ranije je recimo 3D max imao mnogo problema sa drvecem, to je za njega bila nocna mora (pojma nemam kakva je sad situacija jer drvece ne radim u MAXu ;) ) a Accurender je imao svoje biblioteke drveca i zbunja i drugog rastinja u raznim godisnjim dobima sto je za arhitekte dosta bitna stvar :eyebrows:

Pogledajte Accurenderovu galeriju i ako neko nadje neke vece primedbe u odnosu na 3D max nek ih slobodno ovde napise.

Nema potrebe uciti kako se vozi Space Shuttle da bi se vozio Yugo :wall:

Poslednja izmena:
Mozda ste vidjali info table na gradilistima, investitor, izvodjac radova... i naravno, slika objekta. Najnovija moda je (a moram priznati i da lepse izgleda), da su slike objekata prvo radjene u 3d i onda prebacene u 2d radi print-a. E meni za takve stvari treba aplikacija, a cena nije bitna :eyebrows:
Do sada sam sve radio u CDraw-u i PS-u

ZAP je napisao(la):
Ranije je recimo 3D max imao mnogo problema sa drvecem, to je za njega bila nocna mora (pojma nemam kakva je sad situacija jer drvece ne radim u MAXu ;) ) a Accurender je imao svoje biblioteke drveca i zbunja i drugog rastinja u raznim godisnjim dobima sto je za arhitekte dosta bitna stvar :eyebrows:

Drvece je (koliko ja vidim) i dalje uzasno u Max-u (meni bar deluje smesno).

ZAP je napisao(la):
Nema potrebe uciti kako se vozi Space Shuttle da bi se vozio Yugo :wall:

Istina,kombinovani rad je izuzetno naporan i besmislen (da ne kazem cak i tezak)....ako to sve ima u jednom programu,onda ga tu treba i raditi (ja sam napisao kako to radi vecina Biro-a)...

... da su slike objekata prvo radjene u 3d i onda prebacene u 2d radi print-a... :eyebrows:
Do sada sam sve radio u CDraw-u i PS-u

??
pojasni malo??

misli na render :) inache, prvo postoji crtez, tj. mora da postoji CAD (2D) crtez fasada ako se projekat vec izvodi, pa se dize model (3D), pa se renderuje u neki raster (2D) i stampa :)

ZAP je napisao(la):
Pogledajte Accurenderovu galeriju i ako neko nadje neke vece primedbe u odnosu na 3D max nek ih slobodno ovde napise.
renderi izgledaju kao lightscape-ovi renderi losijeg kvaliteta.

Photometrically accurate images with reflections, refraction, diffusion, translucency, transparency, color bleeding, shadows, depth of field, depth attenuation, ClearFinish™, and indirect lighting

dobar je, daje relativno pristojne rendere, mada je inferioran u odnosu na neki od 3rd party renderer-a za max (ili integrisani mental ray). A svi oni ce u skorije vreme izaci kao standalone aplikacije :)
Jednostavno, radiosity koncept je nesto od chega se generalno odustalo, lihgtscape su 'ubili' a ovo sto postoji u maxu/vizu i sto je nasledjeno iz Lightscape-a, moze da izvuche pristojan kvalitet ali uz sumanuta vremena za finalni render. Sto je nedopustivo, naravno :)

a i vRay treba da izadje i za sketchUp :D

Ji 4Tze je napisao(la):
a i vRay treba da izadje i za sketchUp :D

Da da i sketchUp je jedan od programa koji se dosta primenjuje za arh. prikazivanje objekata.

Naravno tu je i neprevazidjeni Piranesi
http://www.informatix.co.uk/piranesi/product_information_overview.shtml

ali to uopste nisu laki programi :D i tu se dobri rezultati nece dobiti bas tako brzo.

Kao i u sportu trening je najbitniji :-devil-:

PS
Licno meni se najvise svidjaju slike objekata napravljene Piranesijem :eyebrows:

mozda bi mogao da probas 3d viz, trebalo bi da je prilagodjen malo za arhitekturu tj. ima gotove arhitektonse elemente itd...., a mozes da koristis max-ov render ili neki od 3rd party renderer-a za njega

ZAP je napisao(la):
ali to uopste nisu laki programi :D i tu se dobri rezultati nece dobiti bas tako brzo.
ja ne mogu da zamislim laksi program od sketchupa, sem ako nema neki koji cita misli. :D

iako sam potpuni n00b trebalo mi je 1/2h da napravim svoju gajbu, doduse grubo. kad malo udjes u fazon treba ti isto toliko i za preciznije radove.

ponadao sam se da i neki ozbiljniji 3d program ima slicne intuitivne komande, al' me odredjena vuna sa ovog foruma uputila na god damn XSI i smorio sam se.. :d

Mada, koliko dam primetio, treba ga kombinovati sa necim, za neke zahtevnije "zahvate". Ali i da za lapo sata mozes napraviti nesto za kratko vreme, mozes. Instalirao sam svakakve demoe 3D programa, ali su manje-vise svi CAD-oliki i zahtevaju odredjeno predznanje ili malo vise vremena za ucenje, a to je ono sto ja trenutno nemam.

Bahati [SiD] je napisao(la):
ja ne mogu da zamislim laksi program od sketchupa, sem ako nema neki koji cita misli. :D

iako sam potpuni n00b trebalo mi je 1/2h da napravim svoju gajbu, doduse grubo. kad malo udjes u fazon treba ti isto toliko i za preciznije radove.

ponadao sam se da i neki ozbiljniji 3d program ima slicne intuitivne komande, al' me odredjena vuna sa ovog foruma uputila na god damn XSI i smorio sam se.. :d

:D greska u izrazavanju, znaci sketchUp nije tezak u smislu da dobijes neki 3D prikaz ali da taj 3D prikaz bude kvalitetan (u rangu gore pominjanog Accurendera recimo :smash: ) sa ovim programom ima da se ubijes od posla :-devil-:

Ima i neki Punch! 5 In 1 Home Design cini mi se da se tako zove isto je tako prost ali je i krajnji rezultat takav :wall:

PS
eve i linka
http://www.punchsoftware.com/products/five.htm

Poslednja izmena:
kad smo vec kod sketchupa, kako resavate problem SFERE?
to pre nije moglo da se uradi, ako me secanje sluzi
kako se to sad radi?

Nazad
Vrh Dno