Šta je novo?

Periferni uređaji Koji Ploter ili Wide ink jet za stampu linija, projekata, 36, 42" a moze i veci, naravno.

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

testthenext

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2004
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potreban mi je Ploter ili kako to danas zovu, velikoformatni InkJet printer, da stampam linijsku stampu. Dakle, arhitekturu, gradjevinske projekte za izvodjenje i sl.

Idealna velicina mi je 42"

Nisam pratio trziste za ove sprave, ima deset godina, pa ne znam sta je trenutni best buy.

Idealno je da bude oko 1000€ posto mi ne treba foto kvalitet nego linija. Moze i neki kinez sa onim HP 45 glavama...

Hvala unapred na svim konstruktivnim komentarima!

Poslednja izmena:
Radi, al verovatno ništa vezano za tvoju struku. Ja sam svojevremeno tražio preporuku za A3 pljuckavac, sa tankovima za boju. Nešto da zamenimo stari Epson L1300. Štampamo dosta cad crteža u A3 formatu. Al mrka kapa... jednostavno niko nije u toj materiji.

Ma nije to moja struka nego potreba. Zidam nesto i hocu uvek da sam mogu da stampam projekte za izvodjenje, da ako majstori uniste, a ovi novi "majstori" uniste sve sto im das, da prosto odmah bez da molim ikoga, biro, kopirnicu itd, da imam spremnu kopiju za male pare!

L1300 je top uredjaj odnos cene / stampe i bolje nista od toga nema za taj novac. Ima Canon ink jet za fotografe, ali je eksploatacija preskupa i nije za CAD naravno.

Na zalost, za vece plotere, u Srbiji, Epson prodaje uredjaje samo sa kertridzima a u Indiji, Vijetnamu i sl. prodaje isti uredjaj ali sa ugradjenim CIS sistemom, kada je stampa realno besplatna za linijske crteze!

Ono sto sam pronasao, SC-T5100 Epson ploter, po razumnoj ceni od oko 1000 evra bez PDV-a je 36" ploter ali glava kosta ~600 evra a mastilo se trosi nenormalno kada se jednom upali i napune kanali i glava za stampu. Bukvalno svakih par meseci treba da das 300-400€ za set kertridza od 25 :mad: ili 50ml , radio ne radio i da molis kosmos da ti ne strada glava. Otisak naravno vrhunski, ali to me zabole za linijske crteze! Isti ploter se u aziji i africi prodaje sa CIS sistemom, ali kod nas ne! Samo L800 i L1300 su sa CIS sistemom.

Ima i druga opcija, HP Design Jet. Ne znam tacne oznake, ali 36" ploter je duplo skuplji od Epson a 44" je 3000€ + PDV.
Otisak losiji od Epsona, ali zato tri glave kostaju ispod 20.000 rsd a kertridzi su od 300ml i nisu nista strasno skupi a za ciscenje glave potrose mesecno oko 2.5ml mastila... ali 3000 evra mi zaista ne pada na pamet da dam za mogu primenu... e sada, ima li nesto bolje... Mozda nesto kinesko.. nemam pojma! Nasao sam neke cuttere u koju mozes da stavis olovkicu, koriste ih tekstilci za crtanje krojeva/snitova, ali to je besmisleno za CAD crteze, koji su 1000x detaljniji..

koristio sam ga preko godinu dana, preporuka

kertridži su koliko se sećam oko 50-ak evra po boji, ima 2 crna tanka

Za radnike najbolje da nabaviš A3 fotokopir mašinu, po iskustvu, sve preko A3 je za njih preveliko za držanje u rukama. Zašto baš fotokopir a ne a3 laserski štampač, kad sam ja gledao bili su jeftiniji, ne znači da su sada. Iz CAD-a zumiraš i štampaš im brdo A3 sa detaljima, koliko god treba da se uveliča da vide. U CAD-u koristi plot styles da razlikuju linije
Ovako nešto:

toner za ovakav fotokopir daje 7000 kopija a košta oko 1000 din

Poslednja izmena:
Imam A3 mono laser stampac/fotokopir, kyocera, neka svinja sa keramickim bubnjem i tonerima od 30.000+ koji se pune "kasikom" i vecno traju.

Ali treba imati i A0 planove, prosto se mnogo toga bolje vidi. Imao sam bas losa iskustva sa ljudima koji danas rade. Detalj kad im das, nejasno im je ili pogrese. Ima smisla imati ogromne planove. Dalje mnogo je starih ljudi na manjim objektima koji ne vide dobro, ne nose naocare jer im ne trebaju za gradjevinu ali se muce da procitaju mali crtez.
Zato je A0 keva...

Nazad
Vrh Dno