Šta je novo?

Koji PDA za oko 300E

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

textor

Slavan
Učlanjen(a)
27.12.2004
Poena
301
Planiram da uzmem PDA ovih dana. Verovatno preko prijatelja u Nemackoj. To moze da se kupi na e-bay pa cena nije fixna. Planiram da dam i do 350E za neki dobar PDA.
Gledao sam T3 je OK (oko 200E). Navodno radi sve pa cak pusta i divx. T5 je takodjer OK. Osim ovih zapazio sam i x50 i x50v (oko 300E i 350E respektivno). Sta je bolje od navedenog ili da gledam nesto drugo.
PDA planiram da koristim uglavnom za Word, PDF i za pregled slika tako da mi je dobar ekran presudan (sto veca rezolucija). Ne planiram da igram igrice i sl.
Dakle brzina CPU-a nije odlucujuca. Interesuje me samo dali da uzmem neki sa palm OS ili je bolji PocketPC ili nije bitno. User-frendly OS mi nije potreban.
Posto do sada nisam imao nikakav PDA interesuje me dali se pomocu "one" olovke moze nacrtati slika u nekom programu tipa paint, naravno na PDA, posto je ekran osetljiv na dodir. Nisam umetnik nego mi to treba da na primer mogu rukom da napisem formulu ili funkciju i sacuvam je kao sliku.
Procitao sam dosta textova i thread-ova o ovom ali nisam nasao konkretne odgovore pa se izvinjavam se ako sam postavio "glupa" pitanja posto sam nov u PDA svetu. Svi predlozi i sugestije su dobrodosli.
Dakle koji pda mi preporucujute ???

Zaboravi Palm, samo Pocket PC.
X50V je odlican za ono sto kosta, ima boljih ali su mnogo skuplji.
Best buy je taj Dell.

textor je napisao(la):
.
Posto do sada nisam imao nikakav PDA interesuje me dali se pomocu "one" olovke moze nacrtati slika u nekom programu tipa paint, naravno na PDA, posto je ekran osetljiv na dodir. Nisam umetnik nego mi to treba da na primer mogu rukom da napisem formulu ili funkciju i sacuvam je kao sliku.

Naravno da moze na Palmu se za te namene koristi program Note Pad koji se dobija sa uredjajem. Ovaj program ima opcije da biras debljinu linija i brises vec nacrtane linije, dajes imana nacrtanm slikama i slicno.

Poslednja izmena:
Ako imas para onda je Dell x50v savrsena masina za te pare.
Takodje mislim da Palm nije prevazidjen ali je PocketPC bolji.

Palm jeste prevazidjen, zato sto u doba kada je multitasking normalna stvar, oni to jos uvek ne mogu da naprave.
Ja da gasim program, da bi na, cak i sekund, upalio drugi i nesto cacnuo, nema sanse da pristajem.
Zamisli kako izgleda net/surf na tome. Mozda ako naprave jedan program koji sluzi za mail/surf/irc/msn/mp3 i sve to radi istovremeno. Do tada, samo PocketPC.
Jeste Microsoft, ali rula, ne mislim trzisno, to radi svaki MS, nego i kako radi :)

Pozdrav!

Palm nije zamisljen kao platforma za mail/surf/irc/msn/mp3 in the same time, vec kao nesto drugo. Za ono za sta je kreiran, radi savrseno.

Neces pogresiti ni u kom slucaju, ali mislim da je dell x50v pravi izbor. Da ekrani na ppc nisu toliko uznapredovali, ja bih ti preporucio T3/T5, ali sada ti je bolje da ides na PPC sa rezolucijom 640x480.

Inace palmos uopste nije los, multitasking naravno postoji, ali laicka shvatanja multitaskinga su vezana za taskbar. Na palmu sve moze da bude rezidentno, a OS je optimizovan da se svi programi lako gase i cim se pokrenu trenutno nastavljaju gde si stao, kao da nisi nista ni gasio.

Crtanje je moguce i cak veoma upotrebljivo i lako. Ne boj se za to.

Marti Misterija je napisao(la):
Palm nije zamisljen kao platforma za mail/surf/irc/msn/mp3 in the same time, vec kao nesto drugo. Za ono za sta je kreiran, radi savrseno.

Ajde Marti da nam otkrije tajnu za sta drugo je Palm napravljen ako ne za everyday koriscenje koje u dobroj meri ukljucuje i "internetisanje".

Geek_master je napisao(la):
Na palmu sve moze da bude rezidentno, a OS je optimizovan da se svi programi lako gase i cim se pokrenu trenutno nastavljaju gde si stao, kao da nisi nista ni gasio.

Krajnje netacno.

Kao ponosan vlasnik X50v mogu da kazem da je stvarno best buy. Odushevljen sam u svakom pogledu. Ekran odlichan, baterija odlichna, dizajn sjajan, BT, WLAN...Shta cesh vishe?

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Krajnje netacno.

Uf, uf....kako onda objašnjavaš da ja preko obicnog T | E slusam mp3 muziku (program PocketTunes) i istovremeno u webpro-u surfujem na internetu ? Ako to nije multitasking ja ne znam sta je !??

mmisic je u pravu na Palmu je moguce istovremeno slusati muziku i raditi u nekom drugom programu kao sto je naprimer webpro. Ako mi neverujes Sasa uzmi od nekog Palm pusti muziku preko realone, pritisni home na palmu i pokreni bilo koji program i videces da ces moci istovremeno na Palmu da radis u tom programu i slusas MP3 muziku u pozadini.

PDA skracenica sama za sebe govori Uzelac, podsetnik, voicememo, sastanci, adresar, biznis info managment. To Palm radi savrseno od prvog dana kada je napravljen. Sve drugo sto je doslo posle je sasvim druga prica.

Originally Posted by Geek_master
Na palmu sve moze da bude rezidentno, a OS je optimizovan da se svi programi lako gase i cim se pokrenu trenutno nastavljaju gde si stao, kao da nisi nista ni gasio

Sasa je napisao(la):
Krajnje netacno.

Sasa opet nisi u pravu ja imam Tungsten E i svaki put kad ugasim neki program i ponovo ga pokrenem nastavljam da radim u njemu kao da ga nisam ni gasio. Govorim ti to iz iskustva jer kada nisam kod kuce palm najcesce koristim za citanje knjiga i slusanje MP3 muzike u isto vreme i svaki put kada ugasim program koji koristim za citanje knjiga i ponovo ga pokrenem program ne samo da prikazuje knjigu koju sam zadnju citao, vec prikazuje i stranu te knjige koju sam zadnju citao.

Poslednja izmena:
E, ajde naucite me, molim vas :)

Prvo, znate onu "izuzetak ne cini pravilo" ?
To sto postoji par i bukvalno par programa koji su sposobni da rade TSR (terminate and stay resident) ne znaci da Palm ima multitasking jer ga nema. Savrseno sam svestan da bolji mp3 programcici imaju tu mogucnost, ali.....
Ti programa su napravljeni da ostanu u pozadini i stvarno odaju utisak multitaskinga, medjutim, da bi neki OS bio MT zar nije neophodno da svaki program moze da radi sa svakim istovremeno. A to je za Palm OS misaona imenica ;)

Drugo, "programi ostaju tamo gde si ih ugasio". Super, jeste tako, ali sta cemo sa aplikacijama koje zahtevaju internet konekciju, tj. njenu neprekidnost. Vidi ukljuci msn/irc/www program pa mi reci jel on ostaje "na istom mestu". Ne ostaje, jer svaki put se iznova konektuje, sto smara za medalju. Npr. checkiranje maila na svakih 30min je naravno misaona imenica, jer bi tako nesto zahtevalo da se ugasi trenutna aplikaciija, pogrene pop3 klijent, on se nakaci na net, proveri, prekine vezu i tek onda mozes da se vratis na nesto sto lici "mesto na kome je prekinut rad u prethodnom programu".

Hvala, ali ne hvala.

Trece, Marti, da, PDA jeste to, ali mojne da jos sa time pocinjemo. I PC racunar bi trebalo da je "personal computer" ili ti licni racunar, a ti mi reci koji se danasnji racunar na tome "zadrzava", od kojeg se ne trazi vise od toga ? :)
Da pomenemo mobilne telefone, koji usput danas rade sve to sto si ti nabrojao kao PDA mogucnosti. Smesno :)

Samo nemoj da mi neko pocne "da se ja drzim interneta i programa za njega kao pijan plota". Pa naravno, koji ce mi PDA uredjaj sa wifi i BT mogucnostima ako ne moze da se kaci na net ili povezuje sa drugim uredjajima. A sve to zahteva multitasking ukoliko ne spadate u red mazohista, takav na srecu nisam, makar ne kada su racunari u pitanju ;)

Slobodni ste, pozdrav!

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Npr. checkiranje maila na svakih 30min je naravno misaona imenica, jer bi tako nesto zahtevalo da se ugasi trenutna aplikaciija, pogrene pop3 klijent, on se nakaci na net, proveri, prekine vezu i tek onda mozes da se vratis na nesto sto lici "mesto na kome je prekinut rad u prethodnom programu".

Ako su ti misaone imenice "Chatter mail", "Snapper mail" ........svi imaju mogucnost background/automatskog i čak whilesleep proveravanja poste (Chatter mail) a ako bas hoces da ga ugasis ne ides na PalmHome nego na ShutDown Chatter Email.
Pa pobogu to je bar zbog Treo-a 650 dovedeno do savršenstva, drugo svaka od Web/mail aplikacija ima podesavanja u opcijama da li da se posle izlaska iz programa diskonektuje ili da ne dira vezu tako da to što si rekao ne stoji.

Naravno trenutno na polju multitaskinga PocketPC ima prednost u odnosu na Garnet OS koji je nekako krpi i samo je delimicna, ali taj multitasking PocketPC-a je implementiran tako sto se cela aplikacija smesta u memoriju sto je veoma lose resenje ali bolje i tako nego nikako. To ce nadam se biti reseno u PalmOS-u 6 (Cobalt) sa visenitnim programima gde ce se recimo u background-u izvrsavati samo jedna nit koja je potrebna umesto celog programa...ali ovo naravno nikako da vidi svetlost dana :(

Uzelac fala ti sto si nas oslobodio a da se sad vratimo na temu topica, covek pita koji PDA do 350e
Buduci off brisem :d

ako je x50v stvarno toliko, tj 350e, to je onda najbolja kupovina

Pricamo o Nemackoj a i u Belgiji se moze naci za oko 400e sa porezom pa ti sad vidi koliko deru ovi nasi.

Ovi Palmovi kostaju tamo manje od 350 evra

Posto si pocetnik i nisi navikao na ekrane osetljive na dodir za tebe je najbolje da uzmes neki Sonijev palm sa qwerty tastaturom :type: kao sto su UX50 ili NZ90. Cak i za iskusne korisnike Palm racunara tastatura ima brojne predosti nad olovkom. Naprimer nemoras da gubis vreme i vadis olovku svaki put kad zelis da uneses neku obavezu u kalendar ili nesto zapises. Zatim u gradskom prevozu ce ti tesko uspeti sa olovkom nesto da zapises na racunarima bez qwerty tastature za razliku od pomenutih Sonijevih racunara sa kojima ces to obaviti sa lakocom.

Takodje nijedan Pda uredjaj se trenutno nemoze po lakoci unosenja teksta i podataka meriti sa UX50 koji ima najbolju i najvecu tastaturu a da negovorimo o njegovom dizajnu gde je Soni UX50 bez ikakve konkurencije. Naravno na Sonijevijevim modelima takodje mozes da koristis samo olovku ako zelis i u tom slucaju mozes qwerty tastaturu da preklopis ispod ekrana da ti nesmeta pri koriscenju cime ih pretvaras u klasicne PDA uredjaje. .

Kamera od 2 megapiksela na NZ90 je takodje trenutno najbolja kamera koja se ugradjuje u Palm racunare i moze za razliku od kamera drugih palmtopova u potpunosti da zameni digitalni fotoaparat. Pored izrade stampanih fotografija i za zabavu pomenuti fotoaparat na NZ90 mozes da iskoristis i u ozbilne svrhe recimo mozes da fotografises stranicu neke knjige ili snimis broj ziro racuna na kome moras da uplatis pare ili bilo koji drugi podatak veoma lako bez potrebe da gubis vreme i vadis olovku i pravis beleske. Pored toga za razliku od nekih palm racunara koje si spomenuo kao sto su tungsteni Sonijevi Palmovi poseduju jog dial tockic koji olaksava koriscenje uredjaja i vertikalno kretanje kroz duga dokumenta. :)

Poslednja izmena:
alan ford je napisao(la):

Mnogo ti toga naprica, da ne ulazimo sta je tacno sta ne, ali, najvaznije.
Jesi li ti svestan koliko kosta UX50 ili NZ90 ? :)
I uopste, gde mislis da ga neko nabavi kod nas?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ok, moja greska, no osta je pitanje cene :)

Hvala svima na datim odgovorima. Iako pomalo kontradiktorni, shvatio sam sustinu. Verovatno cu da uzmem X50v. Ne toliko zbog OS-a koliko zbog novijeg ekrana vece rezolucije. Sto se tice pomenutih uredjaja sa integrisanom tastaturom nevidim potrebu za tim posto postoje male BT tastature koje to rade.
Inace uredjaji se u Nemackoj (i ostalom normalnom svetu) kupuju preko e-bay i slicnih mesta ukoliko hocete da prodjete jeftinije. Ni kod njih u "trgovini" nije mnogo jeftinije. E-bay radi na principu aukcija gde pocetna cena krece od par evra pa raste do neke normalne cene. Tako da je moguce kupiti nov x50v za oko 350evra.
Ovim postom zatvaram thread. Hvala jos jednom svima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno